کودکان خجالتی و کمک کردن به آنها در برقراری ارتباط

کودکان خجالتی
  • کودکان خجالتی و کمک کردن به آنها در برقراری ارتباط

    کودکان خجالتی، افرادی هستند که در برقراری ارتباط با دیگران از مشکلاتی رنج می‌برند. این کودکان ممکن است به دلیل وجود اضطراب اجتماعی، کمبود اعتماد به نفس و یا ترس از ردِ پذیرش، به سختی با دیگران ارتباط برقرار کنند. باید به آنها کمک کرد تا بتوانند با محیط اجتماعی خود، به خوبی ارتباط برقرار کنند و در جمع دوستان به خوبی دیده شوند.

    برای کمک به کودکان خجالتی، ابتدا باید با آنها در مورد دلایل این خجالت صحبت کرد. این کودکان ممکن است از نظر هیجانی ضعیف باشند و برای پیشرفت در برقراری ارتباط، نیاز به افزایش اعتماد به نفس داشته باشند. باید به آنها نشان داد که این خجالت، یک مشکل عادی است و بسیاری از افراد با این مشکل دست و پنجه نرم می‌کنند.

    پس از بررسی دلایل خجالت، باید با کودکان خجالتی تمرین کنید تا ارتباطات بیشتری با دیگران برقرار کنند. برای مثال، می‌توانید با آنها بازی‌هایی انجام دهید که در آنها باید با دیگران صحبت کنند و توجه دیگران را به خود جلب کنند. همچنین، می‌توانید با آنها نقش‌های مختلف اجتماعی را بازی کنید تا بتوانند با محیط اجتماعی خود، آشنا شوند.

    در نهایت، باید به کودکان خجالتی بیاموزید که برای ارتباط برقرار کردن با دیگران، به خودشان اعتماد کنند و با خودشان همخوانی داشته باشند. به آنها باید نشان داد که به خودشان احترام بگذارند و این احترام، به دیگران نیز منتقل خواهد شد. با این کمک‌ها، کودکان خجالتی می‌توانند ارتباطات خوبی با دیگران برقرار کنند و در محیط اجتماعی خود، به خوبی پذیرفته شوند.

    بسیاری از والدین در برهه از زمان با مشکل خجالتی بودن کودکان خود دست و پنجه نرم کرده اند. برخی نیز حتی با بزرگ تر شدن فرزندشان نظاره گر رفتارهای ناشی از خجالت بیش از حد فرزندشان هستند و از این قضیه رنج می برند. موضوع خجالتی بودن فرزندان در برخی موارد به قدری حساس است که موجب دوری آن ها از محیط اطراف و جامعه می شود. در برخی موارد نیز که این مشکل جزئی است، با گذشت زمان و همکاری والدین برطرف می شود. اما باید دقت داشت که کودکان خجالتی که درجه بالایی از این مشکل را تجربه می کنند، در معرض خطر قرار دارند و بهتر است والدینی که این مشکل را در کودکان خود مشاهده می کنند، هرچه زودتر به فکر راه های کمک به فرزند خود و رهایی او از این مشکل باشند.

    به دلیل شایع شده این مشکل در میان کودکان و مشکلاتی که برای آن ها در سنین بالاتر با وجود این مشکل پیش خواهد آمد، ما بر آن شدیم تا با کمک گرفتن از نظرات دکتر ایلین کندی مور (پروفسور روانشناسی کودکان) که اخیرا کتابی در مورد ارتباطات کودکان در سنین رشد نوشته است، راه هایی را برای کمک به کودکان خجالتی به شما پیشنهاد کنیم. پس اگر شما نیز با این مشکل دست و پنجه نرم می کنید در ادامه با ما همراه باشید.

    ویژگی های اخلاقی شایع در میان کودکان خجالتی

    ۱) کودکان خجالتی در جمعی از کودکان هم سن خودشان نیز بسیار خجالتی هستند. آن ها در مقابل سایر کودکان طوری رفتار می کنند که انگار ترسیده یا عصبانی اند. زیاد حرف نمی زنند و آن ها اغلب به تنهایی و در گوشه ای جدا از سایر کودکان بازی می کنند.

    ۲) آن ها به کارهایی که سایر کودکان در جمع انجام می دهند نگاه می کنند اما از آن لذت نمی برند، گوشه ای برای خود می نشینند و به بازی سایر بچه ها نگاه می کنند، اما در نهایت بازی در تنهایی را ترجیح می دهند.

    ۳) بسیار ساکت هستند و حرف زیادی برای گفتن با سایر کودکان ندارند.

    این سه ویژگی مهم توسط دکتر Heidi Gazelle که استاد دانشگاه کارولینای شمالی است در سال ۲۰۰۸ عنوان شد. او با بررسی ۷۰۰ مورد از کودکانی که این ۳ ویژگی را دارند، متوجه شد که این کودکان خجالتی تمایل دارند با هم سن و سالان خود ارتباط برقرار کنند. اما خجالتی بودن آن ها، باعث عقب نشینی شان می شود. این کودکان هنگامی که در جمعی از کودکان حضور دارند، حس افراد خارج از بحث و یا افراد نا آشنا برای جمع را دارند. به همین دلیل نیز اغلب ترجیح می دهند تنهایی بازی کنند و یا در سکوت دیگران را تماشا کنند.

    انواع کودکان خجالتی

    دکتر Heidi Gazelle بر اساس مشاهدات خودش در زمین بازی کودکان و نیز مشاهده رفتار کودکان در سنین مختلف در برقراری ارتباط، کودکان خجالتی را در سه دسته بندی جداگانه قرار داد که هرکدام الگوهای بسیار متفاوتی را برای برقرار ارتباطات خود در اجتماع دنبال می کنند. تقریبا همه آن ها رفتارهای ناشی از خجالت خود را همانطور که در بخش قبل گفته شد بروز می دهند. اما علاوه بر این، سایر رفتارهای آن ها شدیدا به رفتارهای دیگران به آن ها بستگی دارد.

    ۱. کودکان خجالتی قابل قبول( متعادل)

    هرچند که این مدل از کودکان خجالتی شروع کننده مکالمات نیستند و یا زیاد تمایلی به بازی کردن با جمعی از بچه ها ندارند. اما اگر یکی از هم سن و سال هایش به او نزدیک شود، به او صمیمانه پاسخ می دهد و با او ارتباط برقرار می کند. این کودکان به طور کلی توسط همسالان خود پذیرفته می شوند و به اندازه کودکان اجتماعی برای خود دوست و رفیق دارند. سایر کودکان به آن ها به چشم فردی باهوش تر و فهمیده تر از سنشان نگاه می کنند که به دنبال تفریحات منطقی تری می گردند. با وجود تمایلی که این نوع از کودکان خجالتی به عقب نشینی دارند، اما با روی باز با همسالان خود رفتار می کنند و احتمالا به خاطر روابط خوب داخل خانواده توانسته اند مهارت های اجتماعی خود را بهبود بدهند.

    ۲. کودکان خجالتی نابالغ

    این کودکان در اکثر موقعیت های اجتماعی بین برقراری ارتباط و عقب نشینی و عزلت گزیدن معلق هستند. آن ها سعی می کنند با همسالان خود ارتباط برقرار کنند. اما این کار را به روش های آزار دهنده ای انجام می دهند که به نظر سایر بچه ها راه های بسیار لوسی است که از کودکان کمتر از سن آن ها بر می آید. به همین دلیل نیز اکثرا این نوع از کودکان خجالتی توسط هم سن های خود ترد می شوند. این کودکان بین منزوی بودن و جلب توجه کردن در جمع معلق هستند و نمی دانند کدام یک را انتخاب کنند. و معمولا تعداد دوست های آن ها نیز کمتر از حالت میانگین است.

    ۳. کودکان خجالتی پرخاشگر

    این که یک کودک هم پرخاشگر و هم خجالتی باشد به نظر می رسد باهم تناقض داشته باشند. اما دکتر Heidi Gazelle نوعی از کودکان خجالتی را شناسایی کرده است که در عین خجالتی بودن رفتارهای پرخاشگرانه ای از خود نشان می دهند. آن ها بیشتر اوقات ساکت و درون گرا هستند. اما هنگامی که دیگر کودکان قصد دوستی با او را دارند، رفتار بسیار خصمانه ای از خود نشان می دهد. این کودکان نسبت به سایر کودکان عادی مقاومت بیشتری نسبت به برقراری ارتباط با سایرین دارند. علاوه بر این، کودکان خجالتی پرخاشگر توسط هم سن و سالان خود بیشتر ترد شده و مورد آزار و اذیت قرار می گیرند (هم به دلیل رفتار ناخوشایند و هم به دلیل نداشتن دوستی که از آن ها محافظت یا دفاع کند)

    راه هایی برای کمک به کودکان خجالتی در برقراری ارتباط بهتر

    درمان استاندار شناختی_رفتاری که برای افراد مضطرب معمولا پیشنهاد می شود این است که به آن ها کمک کنیم با ترس ها و اضطراب هایشان روبرو شوند، در این صورت آن ها می توانند اعتماد به نفس خود را در حل این مشکل خود بالا ببرند و خود از پس مشکلات ناشی از اضطراب خود برآیند. اما چیزی که از خصوصیات اخلاقی کودکان خجالتی (که در بخش های قبل توضیح دادیم) مشخص است، این است که تنها با سوق دادن و هل دادن این کودکان به سمت اجتماع نمی توان به بهبود ارتباط آن ها با سایر کودکان امیدوار بود. چرا که اکثر کودکان خجالتی (مخصوصا گروه نابالغ و پرخاشگر) از سمت همسالان خود بیشتر پاسخ منفی دریافت می کنند و در واقع کودکان دیگر تمایلی به برقراری ارتباط با آن ها ندارند.

    قرار گرفتن بیشتر در معرض عدم پذیرش و ترد شدن بیشتر، به کودکان خجالتی در به دست آوردن اعتماد به نفس اجتماعی کمکی نمی کند. این گونه کودکان نیاز به راهنمایی و کمک ویژه ای از سمت والدین نیاز دارند تا یاد بگیرند چگونه با سایر هم سن های خود با روش های مثبت و خوب ارتباط برقرار کنند. در ادامه راه هایی را در این رابطه به شما پیشنهاد می کنیم.

    • به علایق فرزندتان اهمیت دهید و آن را دنبال کنید.

    بچه ها معمولا با انجام کارهای جالبی که به آن ها علاقه دارند و از آن لذت می برند با هم دوست می شوند. انتخاب فعالیتی که مورد علاقه فرزند شما باشد می تواند به عنوان قدمی اولیه برای کمک به او در برقراری ارتباط با دیگر همسالانش باشد. اگر فرزند شما بر روی فعالیت های سرگرم کننده تمرکز می کند، این یعنی او کاری برای انجام دادن و حرفی برای گفتن با هم سالان خودش دارد که ترس او راه از ترد شدن و تنها بازی کردن کاهش می دهد. برخی از کودکان خجالتی تنها به یک موقعیت اولیه و استارت برای برقراری ارتباط نیاز دارند. فعالیت های مورد علاقه آن ها می تواند این پل را برقرار کند.

    • مفاهیم و زبان اجتماعی را به فرزند خود آموزش دهید

    برخلاف تصور اکثر ما، بیشتر تعاملات اجتماعی مستلزم شوخ طبعی و مزاح در ابتدای بحث نیست. بسیاری از تعاملات ما با افراد در اجتماع با حرف ها و مکالمات روتین آغاز می شود. به کودک خود کمک کنید تا مفاهیم ساده اجتماعی برای برقراری ارتباط در هنگام بازی کردن را یاد بگیرد. به عنوان مثال جذب کردن افراد با تماس های چشمی، یک صدای واضح، یک لبخند دوستانه باعث ایجاد دوستی در کودکان خواهد شد. علاوه بر این، سوال هایی که با “چه” و “چطور” شروع می شوند و یا یک تعریف ساده نیز کارهای ساده اجتماعی هستند که به کودکان کمک می کنند.

    بیشتر کودکان خجالتی در دوستی با یک نفر احساس بهتر و راحت تری دارند.

    • بر روی ارتباطات یک به یک فرزند خود تمرکز کنید.

    بیشتر کودکان خجالتی در دوستی با یک نفر احساس بهتر و راحت تری دارند. ترتیب دادن قرارهای بازی با یکی از هم سالان که کودک شما نیز او را قبول کند، می تواند به کودک شما در تمرین مهارت های اجتماعی کمک زیادی کند و دوستی های او را عمیق تر کند. داشتن دوستی که یکدیگر را قبول و دوست داشته باشند، به کودک شما حس شادی بیشتری القا می کند و باعث می شود او کمتر از طرف سایر بچه ها مورد قلدری و آزار و اذیت قرار گیرند. بهتر است قبل از اینکه مهمان مورد نظر شما برسد به کودک خود بگویید که چگونه در زمان بازی رفتار کند یا بهتر است چه کارهایی انجام دهد.

    • صبور باشید

    کودکان خجالتی به یک باره با پیدا کردن دوست به افرادی اجتماعی تبدیل نمی شوند. آن ها نیاز دارند که در طول زمان راه های بیشتر و بهتری برای برقراری ارتباط با دیگران پیدا کنند. علاوه بر این، لجبازی که در کودکان نیز شایع است، روند کار شما را گاهی سخت تر می کند. فراموش نکنید که شما با کودک خود سر و کار دارید نه یک فرد بالغ، بنابراین زمان می برد تا راه درست تربیت او و آموزش به او را به گونه ای که برایش قابل درک و اجرا باشد بیابید. بنابراین بهتر است با چند بار امتحان کردن امید خود را از دست ندهید. زیرا کودک شما برای کنار گذاشتن خجالت خود بیش از همه به کمک شما نیاز دارد.

    از بین بردن خجالت کودکان

    راه های از بین بردن خجالت کودکان

    مهمترین رکن برای رسیدن به موفقیت با از بین بردن خجالت کودکان میسر خواهد شد، زیرا یکی از اخلاق‌های بد رایج، در بیشتر کودکان خجالت است، که حتی ممکن است تا آخر عمر در فرد باقی بماند. ریشه‌ی تمام ناکامی‌ها و تلاش نکردن‌ها ناشی از خجالت بی‌رویه بوده، تا دیر نشده این عادت بد را در فرزند خود از بین ببرید.

    در این مطلب می‌خواهیم دلایل ایجاد خجالت در کودکان و راه‌های از بین بردن آن‌ را مورد بررسی قرار دهیم. در پست راه اجتماعی شدن کودکان خجالتی نیز به ابعاد دیگر این موضوع پرداخته ایم.

    آزادی کودک

    کودک شما از سن ۱ تا ۳ سالگی پر پرواز می‌خواهد. خانه را برای آن‌ها مهیا کنید، باید خانه مال او باشد تا همه چیز را لمس کند. آزاد گذاشتن کودک و خود مختاری در این سن شخصیت کودک را شکل می‌دهد در غیر این صورت کودک دچار شرم، افسردگی، استرس و غیره می‌شود و شروع به جنگ قدرت با اطرافیان خواهد کرد.

    برای از بین بردن خجالت کودکان ، کودک را جاهایی ببرید که بتواند:

    • به همه چیز بتواند دست بزند.
    • آزادانه به همه جا سرک بکشد.
    • وسایل خطرناک، در دسترس کودک وجود نداشته باشد.
    • کسی از رفتار و کنجکاوی کودک شما ناراحت نشود.
    • سعی نکنید فرزندان خود را در مکان‌هایی ببرید که آزادی نداشته باشند.

    داشتن فرزند مطیع

    یکی از اشتباه رایج والدین، این است که فکر می‌کنند کم رویی و خجالت فرزندشان نشانه‌ی ادب و متانت است. امروزه دریافته‌اند که خجالت نه تنها جزو ویژگی بد فرد محسوب می‌شود، بلکه بسیاری از موقعیت‌ها را بخاطر این رفتار از دست خواهد داد. کودک باید بتواند در جای خود از حق خویش دفاع کند، به موقع جواب دهد، مخالفت کند.

    او نباید همیشه اطاعت کند و یا بدون استثنا همیشه حرف گوش کن باشد. زیرا نشانه‌ی عدم سلامتی می‌باشد. اگر فرزند سالم می‌خواهید، قبول کنید که کودک همیشه نباید از شما حساب ببرد و همیشه حرف شنوی داشته باشد. فرزندی تربیت کنید که با علاقه و از روی عشق و اعتماد به شما همکاری کند.

    ریشه‌ی خجالت کودک کجاست؟

    گاهی پیش می‌آید کودک در موقعیت‌های اجتماعی احساس ناامنی کند، ممکن است توانایی انجام کاری را نداشته باشد و این امر باعث می‌شود مورد تمسخر کودکان دیگر شود.

    در این شرایط کودک حاضر نیست در  حضور دیگران، کاری انجام دهد و مورد ارزیابی قرار گیرد. این موضوع باعث هراس و دلهره در کودک شده و در موقعیت‌های مختلف حرفی، برای گفتن ندارد و از قرار گرفتن در جمع فراری است.

    بازی، روشی برای اجتماعی شدن فرزند

    یکی از راه حل‌های مناسب اجتماعی شدن کودکان خجالتی، انجام بازی‌های خاص با آن‌هاست. دو نمونه بازی برای تقویت اجتماعی شدن را در ادامه بخوانید.

    • بازی خبرنگار

    شما یک میکروفن خیالی جلوی فرزندتان بگیرید و با او مصاحبه کنید. نظرش را درباره رنگ لباسش، غذای مورد علاقه‌اش، نقاشی و یا هرچیزی که مال اوست بپرسید، این کار کمک می‌کند تا کودک ابراز نظر و عقیده‌اش را تمرین کند و همچنین صحبت کردن مقابل جمعیت را یاد می‌گیرد.

    • بازی چشم تو چشم

    پدر یا مادر در مقابل فرزند خود قرار گرفته و به چشم‌های یکدیگر خیره نگاه می‌کنند، قانون بازی این است که نباید بخندند. این بازی تمرینی برای کودکانی است که اعتماد به نفس پایینی دارند، خجالتی و ضعیف‌اند. زیرا ویژگی این گونه افراد این است که نمی‌توانند در چشمان طرف مقابل نگاه کنند و همین امر موجب ضعف می‌شود.

    تاثیر اشتباهات والدین بر خجالتی شدن کودکان

    هیچ‌گاه به فرزند خود برچسب خجالتی بودن، کم‌رو، بی زبان و یا بی دست و پا بودن نزنید، در هنگام معرفی و تعریف شخصیت او با این صفات صحبت نکنید. زیرا این کار باعث می‌شود دیگران کودک شما را با این صفات بشناسند و بنگرند، حتی خود کودک به سادگی می‌پذیرد که کم‌رو بوده و این صفات در او رشد می‌کند.

     

    معرفی با این صفات در کودک باعث می‌شود، این نوع رفتارها در او تقویت شده و در آینده فردی منزوی و ضعیف بار بیاید. برای رفع خجالتی بودن کودک با آن‌ها صحبت کنید، به او بگویید که شما نیز قبلا این مشکل را داشتید و توانستید این مشکل را حل کرده و حالا یک فرد اجتماعی هستید، قطعا فرزندتان نسبت به خجالتی بودنش احساس بهتری خواهد داشت.

    تقویت اعتماد به نفس برای از بین بردن خجالت کودکان

    کودک کم‌ رو را با ویژگی‌های مثبت و خوب معرفی کنید. گاهی کودک پشت مادرش پنهان می‌شود و حرف نمی‌زند، شما با توانمندی‌اش او را به دیگران معرفی کنید، بازگو کردن صفات مثبت کودک در او حس اطمینان و اعتماد ایجاد می‌کند. مثلا اگر در زمینه‌ی نقاشی کردن خوب است بگویید، فرزند من بسیار نقاش ماهری است.

    تمرین‌هایی برای از بین بردن خجالت کودکان

    • به فرزندان خود خرید کردن را یاد دهید، گاهی خریدهای کوچک روزانه را او انجام دهد.
    • گاهی ممکن است کودکان، کارهای خود را جسورانه و بی‌پروا انجام دهند، دراین صورت او را تشویق کنید.
    • خودتان نیز با مردم تعامل داشته باشید، کودک از والدین تقلید می‌کند و اجتماعی‌تر خواهد شد.
    • کودک را به مشارکت در بازی‌های دسته جمعی با همسالان خود تشویق کنید، باعث از بین رفتن کم‌رویی در کودکی می‌شود.
    • دائما او را در موقعیت اجتماعی قرار دهید، در مهد کودک، پارک، کلاس‌های نقاشی و غیره، مناسب سن کودک ثبت نام کنید.
    • مرتب به حرف‌های کودک چیزهایی که از اطرافیان خود شنیده گوش کنید. زیرا کودک خجالتی ترس قضاوت دیگران را دارد و اضطراب ناشی از این موضوع موجب بروز حس حقارت، در او می‌شود.
    • کودک‌تان را کنار کودک جسور و پرجنب وجوش بنشانید یا یک همبازی پرجنب و جوش کنارش قرار دهید، بچه‌ها با مشاهده رفتار هممسالان خود از آن‌ها تقلید می‌کنند.
    • کودکان مرتکب اشتباه می‌شوند، سعی کنید خصوصی و دور از چشم دوستان و اقوام با او حرف بزنید و سعی در اصلاح رفتارش داشته باشید‌.

    مهمان مهم‌تر از کودک!

    وقتی کودکی در جمع و مهمانی از مادرش خواسته‌ای دارد و به خواسته‌اش توجهی نمی‌شود و مادر مهمان‌ها را در اولویت قرار دهد بگوید صبر کن! کودک به مرور به این نتیجه می‌رسد، که وقتی احتیاجی داشته باشد و به چیزی نیاز دارد. خواسته اش زشت بوده و احساس می‌کند فرد مورد تنفری است.

    نتیجه‌ی این عمل این است که بسیاری از ما خجالت می‌کشیم در جمع غذا بخوریم، جلوی جمع بخوابیم و استراحت کنیم. وقتی در یک مهمانی هستیم، بگوییم می‌خواهیم به دستشویی برویم و این مشکل ریشه در کودکی‌مان دارد. به یاد داشته باشیم مهم‌تر از مهمانی‌مان مهم‌تر از دوستان‌مان فرزند ماست.

    در این مقاله دانستنی قصد داشتیم تا شما را با مقوله از بین بردن خجالت کودکان آشنا کنیم.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای
    images

    اولین جلسه مشاوره

     

    قیمت اصلی جلسه مشاوره 249,000 تومان

    قیمت اولین جلسه مشاوره 179,000 تومان

    روز
    ساعت
    دقیقه
    ثانیه
    اگر در رابطه ات دچار مشکل شده ای و نمی دانی چطور باید آن را به ازدواج ختم کنی یا این که چطور تکلیفت را مشخص کنی یا رابطه را بهبود ببخشی می توانی از مشاوره شیک اندیش استفاده کنید.

    هیچ نظری وجود ندارد

    پیمایش به بالا