برنامه غذای کودک
برنامه غذای کودک یک برنامه تغذیهای است که برای کودکان در دوره رشد و تکامل آنها تدوین میشود. این برنامه شامل تعیین نوع و مقدار صحیح غذاها و مواد مغذی برای کودک میباشد که برای سلامتی و رشد صحیح آنها بسیار حائز اهمیت است.
برنامه غذای کودک شامل انواع غذاهای مختلف است که باید از هر گروه غذایی به میزان مناسبی در رژیم غذایی کودکان قرار بگیرد. این برنامه شامل مواد غذایی مختلفی همچون پروتئین، کربوهیدرات، چربی، ویتامینها و مواد معدنی است که به دلیل نیاز روزانه کودکان باید در تغذیه آنها حضور داشته باشد.
برنامه غذای کودک باید بر اساس نیازهای غذایی هر کودک در سنین مختلف تدوین شود. همچنین، وضعیت سلامتی کودک و محیط زندگی آنها نیز باید در تدوین این برنامه مورد توجه قرار گیرد.
در تدوین برنامه غذایی کودک، باید به مواردی همچون انتخاب غذاهای سالم، ایجاد تنوع در رژیم غذایی، اندازهگیری مناسب پرسشهای مرتبط با تغذیه کودک، ایجاد محیطی مثبت برای تغذیه کودک و آموزش والدین درباره تغذیه سالم کودک توجه شود.
به طور کلی، برنامه غذای کودک یک برنامه مهم و اساسی است که برای سلامتی و رشد صحیح کودکان بسیار حائز اهمیت است. تدوین این برنامه باید با توجه به نیازهای غذایی هر کودک و محیط زندگی آنها انجام شود.
برنامه تغذیه کودک: راهنمای تنظیم وعده های غذایی
فرزند خردسال شما باید چند وعده ی غذایی در طول روز داشته باشد؟ دستورالعمل تغذیه ی ما را دنبال کنید تا یک برنامه غذایی خوب برای کودک خود تهیه کنید.
شما معمولا می دانید که کودکتان چه غذاهایی را باید بخورد، اما گاهی اوقات دادن هر غذایی به او یک چالش است. Jill Castle و Maryann Jacobsen، نویسندگان تغذیه ی بیپروا: چگونه از صندلی آشپزخانه تا صندلی دبیرستان فرزندی با عادات غذایی سالم پرورش دهیم، می گویند: ناخنک زدن به غذا برای کودکان طبیعی است. برای داشتن بهترین تغذیه برای کودکان نوپای خود ، برنامه ی غذایی سالم منظمی را برای هر دو تا سه ساعت یکبار تهیه کنید. او می گوید:” از آنجا که کودکان نوپا احتمال بدغذا بودن را دارند، والدین باید کمی آرامتر باشند، زیرا کودکان فرصتهای زیادی برای خوردن غذا در طول روز دارند”. برای اطمینان از اینکه کودک رو به رشد شما به اندازه کافی تغذیه دریافت می کند، برای صبحانه، ناهار، شام و حداقل دو میان وعده ی سالم در هر روز برنامه ریزی کنید.
صبح
صبحانه: روز کودک خود را با یک وعده غذایی متعادل در یک زمان مشخص و محل مشخص برای خوردن آن، شروع کنید. ملیندا جانسون، سخنگوی آکادمی تغذیه و رژیم غذایی می گوید: ” برخلاف نوزادان که باید براساس نیازشان تغذیه شوند، کودکان نوپا آماده هستند تا شروع به تنظیم برنامه غذایی خود کنند”. اما بر خلاف کودکان بزرگتر ، صبحانه نیاز نیست که بزرگترین وعده ی غذایی روز برای کودکان خردسال باشد: کودکان خردسال هنوز معده ی کوچکی دارند و نمی توانند مقدار زیادی غذا بخورند، بنابراین تنقلات برای افزایش انرژی آنها در طول روز ضروری هستند.
Jacobsen می گوید: “والدین نباید در خوردن وعده های غذایی خاصی به کودک فشار بیاورند؛ زیرا اگر ساختار و وعده های غذایی را به صورت متعادل تنظیم کرده باشند، نیاز کودکان تامین می-شود”.
بنابراین چقدر غذا باید در طول وعده های غذایی تهیه شود؟ اگر کودک شما هنوز گرسنه است، با تهیه ی یک مقدار غذای بیشتر برای او ، شروع کنید. Johnson می گوید: “هدف این نیست که آنها را با مقدار غذای زیادی بر روی میز سردرگم کنیم”. براساس تئوری آکادمی تغذیه و رژیم غذایی و ۲ گروه تغذیه ی دیگر، یک صبحانه مغذی ممکن است حاوی غلات باشد، کودکان باید ۳ بار در روز تغذیه شوند. سعی کنید از یک کلوچه ی غله ای کامل به اندازه های کوچک، تکه های موز و شیر استفاده کنید.
میان وعده صبح: میان وعده ها را در فواصل منظم بین وعده های غذایی قرار دهید و از حداقل یک و نیم ساعت قبل از ناهار شروع کنید. آنها را به عنوان مکمل های تغذیه ای برای وعده های غذایی ببینید، از فراهم کردن غذاهای فرآوری شده و شیرینی ها خودداری کنید، و سعی کنید حداقل دو گروه غذایی را در هر میان وعده (و حداقل سه گروه غذایی در هر وعده غذایی) قرار دهید. ارزش بالای مواد مغذی موجود در تنقلات برای رژیم غذایی سالم کودک شما ضروری است. Castle میگوید: “اگر یک کودک مقدار زیادی میان وعده بخورد، ممکن است در ادامه نتواند غذای بعدی را بخورد”. “اما تا زمانی که میان وعده ها مغذی باشند، ایرادی ندارد”. برای یک میان وعده ی سالم که برای یک کودک خردسال خوب باشد، کلوچه ی پنیر با آناناس یا بوقلمون با بیسکوییت گندم مناسب است.
بعد از ظهر
ناهار: گروه های غذایی استفاده شده در وعده ی ناهار باید از غذاهایی که کودک در صبح خورده است متفاوت باشند. اگر او از ماست و انواع توت ها برای صبحانه استفاده کرده است، از نان غنی شده با گندم که با آواکادوی له شده پوشانده شده همراه با نخود پخته یا لوبیای سیاه برای ناهار استفاده کنید. هرچند انتظار میرود که اشتهای کودک نوپا روزانه تغییر کند، اما حواستان باشد که فرزندتان در طول ناهار یا شام چه چیزهایی را به طور منظم انتخاب می کند. قبل از غذا مشکل را بپرسید. اگر میان وعده را نزدیک به زمان صرف غذا آماده کرده اید، سعی کنید آن را کنار بگذارید و ابتدا غذا را ارائه دهید. یا اگر فرزند شما از مایعات با کالری بالا استفاده می کند، به یاد داشته باشید که آنها را به ۲ فنجان شیر یا فرآورده های شیر و ۴ تا ۶ گرم از ۱۰۰ درصد آب میوه ها در هر روز محدود کنید. “من توصیه می کنم والدین از آب به عنوان نوشیدنی در بین وعده های غذایی استفاده کنند. جیکوبسن می گوید نوشیدنی زیاد یا شیر بین وعده های غذایی می تواند شکم کوچک کودک را پر کند”.
میان وعده بعد از ظهر: خوردن یک میان وعده ی سالم دو تا سه ساعت بعد از ناهار، انرژی کودک خردسال را حفظ خواهد کرد و از کم شدن آن در طول روز جلوگیری می کند. برشهای نازکی از سیب را با چند تکه از پنیر چدار و یا یک تخم مرغ کامل پخته شده آماده کنید. همانند وعدههای غذایی ، به یاد داشته باشید که هر روز در یک زمان مشخص میان وعده ی غذایی مغذی را ارائه کنید، همینطور یک مکان مشخص نیز داشته باشید. اینکار کودک را از خوردن بدون فکر میان وعده ها به دور می کند و به او کمک خواهد کرد که نقش تنقلات به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم که سوخت بدن را تامین میکنند را درک کند. جانسون میگوید: فقط “خوردن” به معنای داشتن میان وعده نیست. میان وعده ها باید روی یک میز قرار داده شوند و کودک نیز پشت میز بنشیند و آنها را میل کند – نه اینکه زمانیکه در حال حرکت است مشغول خوردن باشد. میان وعده ها دارای هدف هستند”.
شب
شام: شام وعده ایی است که کودکان معمولا کمترین تمایل را به خودرن آن دارند، زیرا خسته هستند، نیازهای غذایی خود را در طول روز تامین کرده اند، و یا ممکن است گرسنگی خود را با یک میان وعده قبل از آن برطرف کرده باشند. اگر موضوع این است، نگران نباشید. وقتی فرزندتان می گوید دیگر اشتها ندارد، به او اعتماد کنید. Jacobsen می گوید: “والدین نباید در خوردن وعده های غذایی خاصی به کودک فشار بیاورند؛ زیرا اگر ساختار و وعده های غذایی را به صورت متعادل تنظیم کرده باشند، نیاز کودکان تامین می-شود”. او می گوید با اینکه پدر و مادر برخی از مواد مغذی مورد علاقه کودک خود را شناسایی می کنند و به طور مرتب آنها را به منوی شام اضافه می کنند، اما ممکن است کودکان را در معرض غذاهایی قرار دهند که تا به حال نخورده باشند. دیگر ایده های خوشمزه و سالم برای شام می تواند شامل گوشت به همراه تکه های سیب زمینی شیرین و لوبیای پخته شده، یا ماکارونی کامل گندم، کلم بروکلی خرد شده ی بخارپز، و تکه های مرغ پخته شده با سس گوجه فرنگی باشد.
میان وعده ی شبانه: بسته به اینکه کودک شما در طول روز چه مقدار غذا خورده است، ممکن است قبل از خواب به یک میان وعده نیاز داشته باشد. برای کمک به انتقال او به حالت خواب، غذایی سبک را به کودکتان ارائه دهید، مانند نصف لیوان شیر برای کودکان خردسال و یا چیزی سبک و کم قند مثل پوره ی سیب برای کودکان بزرگتر. اگر فاصله ی زمانی بین شام و خواب کودک کمتر از ۲ ساعت باشد، دیگر نیازی به میان وعده ی شبانه وجود ندارد.
هنوز هیچ دیدگاهی وجود ندارد.