سلامت مالی ما مرهون سواد مالی است.
سواد مالی کلمهای است که در سالهای اخیر با وخیم شدن شرایط اقتصادی بیشتر به گوش میخورد. شما چقدر با مفهوم آن آشنائید؟ آیا خود را در این زمینه فردی ماهر میدانید؟ چه میزان دانش مالی تا به حال کسب کردهاید؟ برای یافتن پاسخ این پرسشها تا انتهای این نوشتار با ما همراه باشید:
سواد مالی چیست؟
یکی از تعاریف مختصر و زیبا برای توصیف سواد مالی توانایی مدیریت منابع مالی برای رسیدن به رفاه و امنیت مالی است. اما برخلاف برخی تبلیغات و ادعاهای موهوم فرمول یکسانی برای موفقیت در مدیریت منابع وجود ندارد و شخص باید مجموعهای از آگاهیها و مهارتها را در کنار هم برای مدیریت نقدینگی، سرمایهگذاری، هزینه و بدهیها آموخته باشد و به کار بگیرد.
البته میزان استعداد افراد در آموختن هر سوادی متفاوت است اما بیسوادی بدترین گزینهای است که میتوان انتخاب کرد. برای آموختن سواد مالی باید سختکوش باشید، بسیار مطالعه کنید و از آزمون و خطا نترسید. میتوان گفت زحمتی که برای آموختن و اجرایی کردن آن میکشید، با توجه به نتیجهای که بدست میآورید، ناچیز است. چه چیزی با ارزشتر از سلامت روح و روان شما است که شرایط مالیِ بد دائماً به آن ضربه میزند.
سواد مالی شامل چه مواردی میشود؟
- درست خرج کردن
- پس انداز کردن و سرمایه گذاری
- قرض دادن و داشتن اعتبار نزد دیگران
- کاریابی و درآمد
- مدیریت ریسک
- تصمیمگیری مالی
دستاوردهای آموختن سواد مالی
– افزایش دارایی
– محافظت از درآمد و دارایی
– افزایش دانش و آگاهی مالی
در چه سنی باید یادگیری سواد مالی را آغاز کنیم؟
مهم نیست در چه سنی تصمیم به یادگیری میگیرید، اما به یاد داشته باشید بهتر است یادگیری این مهارت از سنین کودکی آغاز شود. چرا که اغلب عادتهای رفتاری ما چه در خرج کردن چه در پسانداز یا قرض و بدهی از کودکی شروع میشوند. از آنجایی که یادگیری در هر سنی بهتر از بی سواد ماندن است پس در این مورد نیز صدق میکند اما اگر تاکنون کسی آن را به شما آموزش نداده است نگران نباشید و از هماکنون خودتربیتی را شروع کنید. حتی کودکان نیز نگران داشتههایشان هستند و شما به عنوان نسلی که میتوانید خود را ارتقا دهید مسئول آموزش آن به فرزندانتان نیز هستید.
چگونه در زمینه مالی باسواد شویم؟
اگر مشتاق به یادگیری باشید ابزارهای بسیاری برای این کار وجود دارد و امروزه در دنیای دیجیتال و با دسترسی به اطلاعات امر یادگیری سریعتر اتفاق میافتد. البته لازم به یادآوری است که کسب این دانش و اجرای آن برای شما زمانبر خواهد بود. اما این روشها چیست:
- با کتاب شروع کنید: البته تنها کتاب خواندن کافی نیست اما خواندن برخی کتابها در زمینه مدیریت پول، سرمایهگذاری، بودجهبندی میتوانند خط فکری درستی برای شما ایجاد کنند. کتابهایی مانند هوش مالی اثر کارن برمن، سواد مالی شخصی، سواد مالی و هوش اقتصادی، قطار سرعت به سوی ثروت، ثرونمندترین مرد بابل و پدر پولدار،پدر بی پول از این دستهاند.
- سایتها و مجلات مرتبط: با یک سرچ ساده در اینترنت میتوانید به منابع داخلی و خارجی خوبی در این خصوص دست یابید.
- استفاده از ابزارهای مدیریت سرمایه: به لطف تکنولوژی ابزار فراوانی برای مدیریت مالی در اختیار داریم. توصیه میکنیم از اپلیکیشنهای خوب ایرانی که در خصوص مدیریت مالی تهیه شدهاند استفاده کرده و دخل و خرجتان را پایش کنید.
- پادکستهای مالی گوش دهید: یکی از راههای افزایش سواد مالی گوش دادن به پادکستهای صوتی میباشد. ممکن است کار پرمشغله و یا زندگی خانوادگی شلوغی دارید و فرصت مطالعه برایتان پیش نمیآید در این صورت گوش دادن پادکست در هنگام رانندگی یا در حین استراحت انتخاب مناسبی است و میتواند در 10 یا 15 دقیقه اطلاعات جامعی در اختیارتان قرار دهد.
- شرکت در دورههای آموزشی
- ذهنیت مصرفکننده را در خود از بین ببرید: از ذهنیت مصرفکننده به ذهنیت سرمایهگذار بروید. اکثر تبلیغات تلویزیونی ما را ترغیب به مصرفگرایی میکنند و آن را در غالب زندگی تجملی به ما القا میکنند. شیفته تبلیغات نباشید و هوشمندانه با آن برخورد کنید.
تفاوت افرادی که سواد مالی دارند با کسانی که ندارند چیست؟
یکی از نشانهها صبور بودن است. وارن بافت 20 الی 25 سال زمان صرف کرد تا به موفقیت مالی و رفاه برسد. شاید فکر کنید داشتن سواد مالی بسیار پیچیده است اما جلب است بدانید که تنها مجموعهای از راهکارهای ساده و عملی است که باید مداوم به آن عمل کنیم.
در پایان میتوان گفت برای رسیدن به نتیجه دلخواه باید با تلاش مداوم و پایداری هر روز سواد مالی خود را بالاتر برده و بتوانیم داراییهای خود را به بهترین نحو مدیریت کنیم و در سایه آن سلامت جسم و سلامت روان خود را تضمین کنیم.
هنوز هیچ دیدگاهی وجود ندارد.