مزایای چرت زدن
بعضی از افراد به خواب نیمروزی عادت دارند، خواب نیمروزی برای بدن بسیار مهم است بیشتر مردم از فواید آن بی خبر هستند و از خواب نیمروزی غفلت می کنند.
از مزایای چرت زدن می توانیم به افزایش عملکرد و هوشیاری اشاره کنیم و همین طور وضعیت جسمانی را بهبود می بخشد.
مهمترین چیزی که درباره ی چرت زدن باید رعایت کنید زمان مناسب برای این کار است، زمان مناسب برای چرت زدن چیزی حدود ۱۰ تا ۲۰ دقیقه است.
کم بودن این زمان باعث می شود که فرد وارد خوابی عمیق نشود، زیرا به خواب رفتن در طول روز باعث گیجی و بی حالی در طول روز می شود؛ ما در این مقاله می خواهیم فواید چرت زدن را بررسی کنیم لطفاً با ما همراه باشید.
فواید چرت زدن
چرت زدن در برابر خواب عمیق
به طور کلی خواب ۵ مرحله دارد که در هنگام چرت زدن بدن تنها وارد مرحله ی اول و دوم آن می شود، همین مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه ای می تواند انرژی تحلیل رفته ی بدن را در نیمروز بازیابی کند.
این در حالی است که در طول خواب عمیق، کل ۵ مرحله چندین بار تکرار می شود به طور متوسط در بزرگسالان هر ۹۰ تا ۱۱۰ دقیقه یکبار ۵ مرحله ی خواب عمیق تکرار می شود.
زمانی که انسان به خواب عمیق فرو می رود کمتر به محرک های خارجی واکنش نشان می دهد و همین طور بیدار شدن از خواب نیز سخت تر است و احتمال خستگی را افزایش می دهد.
مزایای چرت زدن سالم
فواید چرت زدن به صورت علمی ثابت شده است، نگاهی کوتاه به این فواید می تواند شما را ترغیب کند که ۱۰ تا ۲۰ دقیقه از روزتان را به چرت زدن اختصاص بدهید.
عملکرد بهبود یافته
طبق تحقیقات دانشمندان درباره ی خواب نیمروزی کوتاه سرعت روانی بدن، سرعت حرکتی، زمان پاسخ دادن و هوشیاری بعد از چرت زدن بیشتر می شود و توان و بازدهی افراد افزایش می یابد.
یادگیری پیشرفته
بر اساس مطالعات مختلف در زمینه ی خواب نیمروزی، چرت زدن در طول روز می تواند مهارت های یادگیری افراد را بهبود ببخشد.
بعد از چرت زدن تمرکز و حافظه بهتر کار می کند به همین دلیل است که باعث یادگیری و حفظ اطلاعات بیشتر افراد می شود.
طبق مطالعات انجام شده توانایی یادگیری افراد بلافاصله بعد از چرت زدن دو برابر می شود، مطالعاتی که در سال ۲۰۱۵ بر روی نوزادان انجام شد نشان می داد که آن ها بعد از چرت زدن کلمات را به خوبی یاد می گیرند.
پایین آمدن فشار خون
چرت نیمروزی باعث پایین آمدن میزان قابل توجه فشار خون در افراد می شود، طبق تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۹ بر روی افرادی که دارای فشار خون بودند انجام شد نشان می داد که افرادی که به خواب نیمروزی فرو می روند میزان فشار خون آن ها نیز پایین تر است.
به نوعی خواب نیمروزی مانند تغییرات دادن در سبک زندگی مانند حذف کردن نمک یا الکل در زندگی افراد است.
چرت زدن کوتاه فشارخون را ۵ میلی متر جیوه کاهش می دهد، حتی می توانیم چرت زدن را با مصرف داروی فشار خون مقایسه کنیم که خواب نیمروزی و مصرف قرص فشار خون بین ۵ تا ۷ میلیمتر جیوه فشار را کاهش می دهند حتی اگر ۲ میلیمتر جیوه نیز فشار خون کاهش پیدا کند.
روحیه ی شاد تر
چرت زدن در طول روز می تواند میزان قابل توجهی روحیه ی فرد را شاد کند، چرت کوتاه باعث افزایش سطح انرژی می شود و همین علت در کاهش رخوت بعد از ظهر نیز موثر است.
چرت نیمروزی حتی در مثبت گرایی افراد نیز بسیار تاثیرگذار است، اگر در شب خوابی کافی نداشته اید چرت زدن می تواند میزان تحریک پذیری و خستگی شما را کاهش دهد.
عوارض جانبی خواب نیمروزی
در حالی که چرت زدن مزایایی برای سلامتی افراد دارد به همان اندازه نیز می تواند عوارض جانبی هم داشته باشد.
البته اگر شرایط اساسی آن رعایت نشود، بیش از ۲۰ دقیقه چرت زدن می تواند اینرسی خواب را افزایش دهد و باعث به وجود آمدن احساس سستی و کرختی در طول روز شود.
همان علائمی که شما در هنگام خواب آلودگی تجربه می کنید، بعد از بیدار شدن از چرت های بیش از ۲۰ دقیقه از نو آن را تجربه خواهید کرد.
چرت زدن طولانی باعث بدخواب شدن در شب هنگام هم می شود مخصوصا افرادی که به بی خوابی مبتلا هستند باید بیشتر مراقب میزان خواب خودشان در طول روز باشند.
طبق تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۵ انجام شد چرت روزانه ی طولانی، باعث به وجود آمدن بیماری های قلبی عروقی و مرگ و میر می شود.
زمان مناسب برای چرت زدن بزرگسالان و کودکان چقدر است؟
به طور کلی کودکان و بزرگسالان نیاز متفاوتی به خواب دارند، این نیاز آن ها در طول زندگی با یکدیگر متفاوت است، میزان خواب نیمروزی رابطه ی مستقیمی با میزان خواب شبانه ی افراد دارد.
میزان خواب روزانه به شرح زیر است:
- از زمان نوزادی تا ۶ ماهگی به طور متوسط در طول روز، دو یا سه چرت روزانه هر کدام ۳۰ دقیقه تا ۲ ساعت
- از شش ماهگی تا یک سالگی، دو چرت در روز به مدت ۲۰ دقیقه تا چند ساعت
۳. از حدود یک سالگی تا سه سالگی، به یک چرت نیمروزی یک تا سه ساعته افراد نیاز دارند
۴. از ۳ سالگی تا ۵ سالگی، یک چرت نیمروزی به مدت یک تا ۲ ساعت
۵. از ۵ تا ۱۲ سالگی نیاز به خواب نیمروزی ندارند، اما باید در طول شبانه روز حدود ۱۰ تا ۱۱ ساعت خواب مفید داشته باشند.
۶. یک فرد بالغ نیاز به چرت زدن ندارد، اما می تواند ۱۰ تا ۲۰ دقیقه و حتی در صورت محرومیت از خواب حدود ۹۰ تا ۱۲۰ دقیقه چرت نیمروزی داشته باشد.
شواهد نشان می دهد که چرت زدن به میزان یک ساعت در طول روز، برای افراد مسن مزایای خوبی به همراه دارد.
با خواب بیش از حد و یا کم چه اتفاقی برای بدن رخ می دهد
خواب زیاد و یا کم اثرات منفی بر روی بدن به جای می گذارد، خوابیدن زیاد باعث به وجود آمدن احساس سستی و کرختی در طولانی مدت می شود.
به نوعی با بیماری های زیر نیز در ارتباط است بیماریهایی مانند : چاقی، دیابت نوع ۲، مرگ زودهنگام و بیماریهای قلبی که در اثر خوابیدن بیش از حد بروز می کنند.
به علاوه خواب خیلی کم نیز بر سلامتی اثرات منفی خودش را نیز می گذارد، خواب آلودگی باعث تحریک پذیری بیشتر افراد در طول روز می شود و عملکرد بدن را کند می کند.
از دیگر اثرات کمبود خواب می توانیم به افزایش وزن، افزایش خطر ابتلا به دیابت، بیماریهای قلبی، فشارخون بالا، افزایش خطر تصادفات و همچنین اختلال حافظه و اختلال در تمرکز نیز یاد کرد.
حدود ۱۰ تا ۲۰ دقیقه چرت نیمروزی تاثیرات و مزایای مثبتی را بر روی بدن و سلامت آن ها خواهد داشت.
تنها چیزی که باید در این مسئله رعایت کنید این است که خواب نیمروزی به صورت کوتاه باشد، ما در این مقاله درباره ی مزایای چرت زدن بحث کردیم و همین طور اثرات منفی آن نیز ذکر شد.
شما می توانید با چرت نیمروزی کوتاه تمام مزایای آن را دریافت کنید، نظرات مختلفی درباره ی خواب نیمروزی وجود دارد شما می توانید نظرات و پیشنهادات خودتان را زیر همین متن برای ما کامنت کنید از همراهی شما سپاسگزاریم.