همانطور که می دانید، اعتیاد علاوه بر آثار بسیار مخربی که بر خود شخص وارد می کند، می تواند آثار مخرب متعددی را نیز بر خانواده و جامعه وارد نماید. به همین دلیل قصد داریم در این مطلب به موضوع آثار اعتیاد والدین بر سلامت روانی فرزندان بپردازیم و به مهم ترین آثار مخرب اعتیاد پدر یا مادر را بر روی فرزندان اشاره کنیم.
از آنجایی که فرزندان از پدر و مادر خود الگوبرداری می کنند، اعتیاد پدر و مادر می تواند به یکی از مهم ترین عوامل مخرب در شکل گیری شخصیت کودک تبدیل شود.
کودکی که در خانواده ای با وجود یک فرد مبتلا به اعتیاد مواد مخدر رشد کند، در برابر اعتیاد بسیار آسیب پذیر بوده و ممکن است با مشکلات روانی متعددی دست و پنجه نرم کند که حتی پس از جدا شدن از والدین اش نیز، همچنان در معرض خطر باشد.
شاید آشنایی والدین با آسیب هایی که با اعتیادشان به اعضای خانواده وارد می کند، به هشدار مناسبی برای ترک اعتیاد برای آینده بهتر فرزندان، تبدیل شود. به همین جهت در ادامه به مهم ترین آثار اعتیاد والدین بر سلامت روانی فرزندان اشاره می کنیم.
مشکلات روانی فرزندان والدین معتاد:
همانطور که اشاره کردیم، حداقل آسیب اعیتاد پدر یا مادر به فرزندان، آسیب های روانی می باشد که می تواند صدمات جبران ناپذیری را بر رشد فرزندان وارد نماید که مهم ترین آنها عبارتند از:
۱) تنش های روانی و اضطراب:
افرادی که به اعتیاد مواد مخدر مبتلا هستند، معمولا از تنش های روانی و اضطراب های شدید رنج می برند. این افراد با حضور در جمع خانواده و ارتباط با آنها و انجام رفتارهای پرخاشگرانه، موجب می شود که فضای امن خانواده به فضایی عذاب آور و تنش زا تبدیل شود.
اگر یکی از والدین به اعتیاد مبتلا باشد، فرزندان به صورت دائم شاهد تنش میان پدر و مادرشان می باشند و این موضوع باعث می شود تا آنها نیز از الگو رفتاری پرخاشگرانه والدین بیاموزند و از اظطراب و استرس فراوان رنج ببرند.
۲) رفتار برون ریز:
به نقل از ویکی پدیا فارسی، برون ریزی یا ACTING OUT، یک اصطلاح روانشناختی در مباحث مربوط به مکانیسم های دفاع روانی و کنترل خود است، یعنی انجام دادن اقدامی در قبال تکانه انجام آن، به جای تحمل کردن و مدیریت کردن تکانش انجام آن اقدام.
عمل انجام شده معمولاً ضد اجتماعی بوده و ممکن است به شکل اقداماتی در جهت تکانشهای اعتیاد (مانند نوشیدن، مصرف مواد مخدر یا سرقت) و یا (اغلب ناخودآگاه یا نیمه آگاهانه) برای جذب توجه (به عنوان مثال کجخلقی و یا رفتارهای بیپروا ) صورت پذیرد. از نگرش یا رفتار مخالف آن به عنوان درونریزی یاد میکنند.
کودکانی که با وجود والدین معتاد رشد می کنند، در خطر انجام رفتارهای برون ریزی هستند.
۳) کاهش اعتماد به نفس:
عموما افراد مبتلا به اعتیاد، به دلیل سرخوردگی در جامعه، اعتماد و عزت نفس خود را از دست می دهند و طبیعتا والدینی که از اعتماد به نفس کافی برخوردار نباشند، به هیچ وجهه نمی توانند فرزندانی با اعتماد به نفس بالا تربیت کنند.
از سوی دیگر، فرزندان در چنین خانواده هایی باید طوری رفتار کنند که خود را از خشم بی اندازه والد خود در امان نگه دارند که خود این موضوع نیز علت دیگری بر کاهش اعتماد به نفس آنها می باشد.
تمام اینها باعث می شود تا در نهایت کودک به فردی ترسو با اعتماد به نفس پایین تبدیل شود.
۴) بیش فعالی:
چنانچه والدین مبتلا به اعتیاد، کودکی داشته باشند، کودک شان در معرض ابتلا به اختلالات کودکی مانند بیش فعالی، اختلالات غذا خوردن مانند کم خوری یا پرخوری عصبی و… می باشند.
طبق نتیجه تحقیقی که در این زمینه صورت گرفته است، اکثریت غریب به اتفاق فرزندان والدین معتاد، به اختلالات پرخوری یا کم خوری مبتلا شده اند.
۵) اختلال در تمرکز:
از آنجایی که فرزندان والدین معتاد ، در خانواده ای پرتنش و پر استرس رشد می کنند، دچار کلافگی و پریشانی افکار می شوند. این اختلال در تمرکز کودکان باعث می شود تا آنها نتایج مثبتی در تحصیل شان به دست نیاورند. بررسی ها نشان داده است که فرزندان والدین معتاد، یا از ابتدا دچار ضعف در یادگیری و نتایج تحصیلی بوده و یا به مرور با افت تحصیلی مواجهه شده اند.
البته علاوه بر اختلال در تمرکز، عدم توجه والدین معتاد به تحصیل فرزندشان و یا مسئولیت های بیش از اندازه فرزند در خانواده به دلیل داشتن پدر یا مادر معتاد، از دیگر دلایل ضعف در تحصیل و یادگیری می باشد.
۶) انزوا و ضعف در ارتباط با دیگران:
معمولا والدین معتاد نمی توانند ارتباطی سازنده و مناسب برای فرزندان خود داشته باشند و جو حاکم بر چنین خانواده هایی، بسیار سرد می باشد و کم ترین ارتباط بین اعضاء خانواده را شاهد هستیم.
این موضوع باعث می شود تا کودک نتواند مهارت های ارتباطی حداقلی را در سنین کودکی که بیشتر اوقات را در خانه به سر می برد، بیاموزد. در نتیجه زمان ورود به جامعه همچون مدرسه یا مهدکودک، با مشکلات ارتباطی مواجهه شده و یا گوشه گیر و منزوی می شود.
بنابراین انزوا و عدم برخورداری از توانایی ارتباط با دیگران، از دیگر مشکلات روحی و روانی کودکان والدین معتاد می باشد.
۷) افسردگی:
افسردگی یکی از خطرناک ترین معضلات روانی چنین خانواده هایی است. والدین معتاد نمی توانند به خوبی از فرزندان خود حمایت کنند و نیازهای مادی و معنوی آنها را رفع کنند.
زمانی که فرزند چنین خانواده هایی، خود را با دیگر خانواده های سالم مقایسه می کند، به کمبود های مهمی پی می برد که توجه به آنها او را آزار می دهد.
همه این کمبود ها و فشارهای روانی که در چنین خانواه هایی بر فرزندان وارد می شود، می تواند خطر ابتلا اعضا خانواده را به افسردگی را تا حد بسیار زیادی افزایش دهد.
پیامد های احساسی:
بررسی ها نشان داده است که اعتیاد پدر و مادر، به صورت مستقیم بر روی احساسات فرزندان تاثیر می گذارد که اغلب احساسات منفی را به فرد وارد می کنند. این احساسات منفی زمانی خطرناک می شود که در روحیه فرد انباشت شده و در سنین بزرگسالی می تواند طغیان کند.
زمانی که کودک از والدین خود رفتار های غیر قابل پیش بینی و بد عهدی به رفتارها را می بیند، دچار احساس بی اعتمادی به والدین شده و از همین سنین کودکی احساس اعتماد خود نسبت به دیگران را از دست می دهد و به طبع در آینده نیز نمی تواند به دیگران مانند همسر یا همکاران و دوستان خود اعتماد کند.
همچنین ممکن است کودک بر پایه باور های اشتباه، خود را مقصر اعتیاد والدین اش بداند و مدام احساس گناه بکند. به طور مثال کودک با خود می گوید که اگر پدرم را ناراحت نمیکردم، او به اعتیاد رو نمی آورد و یا تفکرات این چنینی.
هنوز هیچ دیدگاهی وجود ندارد.