آیا شبکه های اجتماعی بروی حس خوشحالی شما تاثیر میگذارند؟
چکیده مطلب
شاید درست باشد که بگوییم گوشیهای هوشمند یکی از اعضای بدن ما شدهاند که نبود آن را دیگر نمیتوانیم تصور کنیم. با گوشیهای هوشمند ارتباط جدیدی با دیگران یافته ایم. راحت تر، سریعتر و آسان تر ارتباط برقرار میکنیم. اما آیا این تکنولوژی که شبکه های اجتماعی را بوجود آورده بروی حسهای مختلف ما مانند احساس خوشحالی و خوشبختی ما تاثیر میگذارد؟ این نوشته به شما در این زمینه کمک خواهد کرد.
شبکه های اجتماعی خوب یا بد؟ از وقتی که اینترنت جریان اصلی زندگی انسان ها شده است، دنیا خیلی کوچکتر از آنچه تصور میکردیم شده است.
هرکسی با یک رایانه و یا گوشی موبایل میتواند با هر نقطه از کره زمین به سرعت و کمتر از چند ثانیه ارتباط برقرار کند. حالا عصر ارتباطات است و هر چیزی در لحظه اتفاق میافتد.
با وجود اینترنت، رسانه های اجتماعی دیگر حدود شخصی به میزان کمی کاهش یافته و در هر لحظه زندگی شما قابل دیدن و ردیابی شده است. مردم حالا دیگر از زندگی خود هرلحظه عکس میگیرند و در فضای مجازی و در شبکه های مختلفی مانند اینستاگرام و اسنپ چت و تلگرام برای دوستانشان و یا دیگران منتشر میکنند.
شاید دیگر رسانه های اجتماعی از تلویزیونها نفوذ بیشتری پیدا کرده اند و با سرعت باورنکردی در حال گسترش و رشد هستند.
شبکه های اجتماعی و تاثیر آن بر زندگی دنیای امروز
شبکه های اجتماعی به عنوان ابزاری برای گسترش آگاهی اختراع شدند، فرقی نمی کند خبرها خوب باشند و یا بد، حالا دیگر امروز حتی انتخابات ریاست جمهوری تحت تاثیر این شبکه های اجتماعی قرار خواهند گرفت و یا اعتراضات اجتماعی به شکلی هوشمندانه در فضای مجازی رخ خواهد داد.
واقعا میتوانیم بزرگترین اختراع فناوری را ظهور شبکه های اجتماعی بنامیم. شبکه های اجتماعی که حالا بروی هر گوشی هوشمندی قابل دسترسی هستند دنیا را در دستان شما قرار میدهند.
شاید فکر کنید دنیا به سمت بدتر شدن اوضاع خود پیش میرود. اعتیاد به شبکه های اجتماعی نگرانی کاملا جدی برای جوامع مختلف شده است.
امروز، بیش از ۲۵ % مردم دنیا گوشی هوشمند در دست دارند و به طور متوسط، افراد با گوشی هوشمند در طول روز بیش از ۱۵۰ بار گوشی هوشمند خود را نگاه میکنند.
وقتی نوتیفیکشنی از یکی از شبکه های اجتماعی بروی گوشی شما ظاهر میشود بی اختیار به سمت آن رفته و سرگرم آن میشوید، شاید این رفتار کم کم به صورت کاملا غیر ارادی در رفتار انسان ها شود و آن هم به دلیل لذتی که از فهمیدن چیزی که در گوشی از دیگران برای آنها فراهم شده است باشد و این موضوع باعث شود لذت های دیگری مانند مطالعه کردن و قدم زدن کم کم فراموش شوند.
تاثیر تکنولوژی در زندگی انسانها چگونه بوده است؟
به طور متوسط توجه و تمرکز انسان ها در دهه اخیر به شدت کاهش پیدا کرده است. در سال ۲۰۱۷ میزان توجه انسان ها ۸.۲۵ ثانیه تخمین زده شده است و این عدد در سال ۲۰۰۰ میلادی چیزی حدود ۱۲ ثانیه بوده است.
به نظر میرسد با چنین سرعتی در رشد فناوری های ارتباطی و توانایی ارتباط آسان تر، احتمالا در آینده خوشحال تر خواهیم بود اما شواهد چنین چیزی را تایید نمیکنند.
دانشگاه هاروارد با داده هایی که در طول ۷۵ سال درباره عواملی که حس خوشحالی را در انسان ها افزایش میدهد بدست آورده است، تحقیقات مختلفی را انجام داده است. پاسخ هایی مانند ارتباطات اجتماعی با دوستان و خانواده و حتی غریبه ها داده شده است. اما چرا شبکه های اجتماعی به عنوان یکی از عوامل اصلی ایجاد حس خوشحالی شناخته نشده است؟
هرچند این روزها، ارتباطات در فضای مجازی جایگزین بسیاری از ارتباط رو در رو شده است. اما هنوز ارتباط رو در رو (Face-to-Face) نقش اساسی در ارتباط بین افراد را ایجاد میکند.
۱. ارتباطات غیرکلامی بخش مهمی از ارتباط است
باید بدانیم که ۶۰-۹۰٪ ارتباطات به شکل غیر کلامی است. ما از زبان بدن و چهره و حرکات مختلف برای انتقال مفاهیمی که نمی توانیم بوسیله کلمات بیان کنیم استفاده میکنیم. اما وقتی میخواهید از طریق شبکه های اجتماعی ارتباط برقرار کنید تمام این شرایط را از دست خواهید داد.
۲. تعامل اجتماعی باعث خوشحالی ما میشود
در کنار این موضوع، داشتن شایستگی اجتماعی و توانایی ارتباط موثر با دیگران (به صورت شخصی) در دستیابی به شادی بسیار حیاتی است.
زمان صرف شده در اینترنت و رسانه های اجتماعی تاثیر بزرگی بر روی اینکه آیا فرد قادر به برقراری ارتباط با افراد دیگر هست یا خیر خواهد داشت. نسل امروز هرچه در استفاده از رایانه مهارت بیشتری مییابد، از ناحیه شعور اجتماعی ضربه بیشتری میخورد زیرا زمانی که با دیگران به تعامل میپردازد را کاهش داده و کنش و واکنش های شخصی را بدرستی نمی تواند تشخیص دهد.
۳. مقایسه کردن مداوم خود با دیگران بشدت بروی کاهش حس خوشحالی ما تاثیرگذار هست
یکی دیگر از دلایلی که رسانه های اجتماعی باعث کاهش حس خوشحال ما خواهند شد و یا حتی بعضی اوقات افسردگی را بوجود بیاورد، مقایسه کردن خود با دیگران است. همانطور که تئودور روزولت گفت: “مقایسه، دزد شادی است.”
هنگامی که ما خودمان را با دیگران مقایسه میکنیم، میتوانیم احساس کنیم که ما کاملا به عنوان “خنک” به عنوان آنها یا زندگی آنها بهتر و زندگی پر از ما زندگی میکنیم. این مصنوعی است هر چند.
مردم تمایل دارند از فیس بوک و دیگر سایت های شبکه های اجتماعی برای به اشتراک گذاشتن چیزهای خوب در زندگی خود استفاده کنند و به نوعی بهانه ای برای خودنمایی داشته باشند و نشان دهند که زندگی خوبی دارند.
هیچ کسی در فضای اجتماعی از اتفاقات بد شخصی خود مطلبی نمی نویسد یا شکست های آنان را کمتر میتوانید ببینید و یا حس کنید. دیدن عکس های انتخاب شده از لحظات خوب یک فرد لزومه دلیلی بر زندگی خوب فردی نخواهد بود.
خوب زندگی دیگران را با بد زندگی خود مقایسه نکنید
وقتی ما خوب و بد زندگی خودمان را با جنبه خوب زندگی دیگران مقایسه میکنیم، و این موضوع میتواند به کلی احساس ما را درباره خودمان تحت تاثیر قرار دهد و در چرخع معیوبی وقتی خود را قرار دهیم، اعتماد به نفس ما کاهش مییابد و این موضوع منجر به افسردگی خواهد شد.
حالا بیشتر به زندگی خود با شبکه های اجتماعی دقت کنید، سعی کنید ارتباط رو در رو با افراد را حفظ کنید و اگر خود را در مقایسه با دیگران قرار میدهید به این موضوع شک کنید که آیا دیگران به اندازه شما از زندگی خود رضایت دارند؟ شاید آنها نیز حسرت زندگی شما را بخورند. پس بهتر است دید خود را نسبت به چنین موضوعاتی کمی تغییر دهید.