جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

افسردگی در نوجوانان : چرا پدران افسرده نوجوانانی افسرده دارند؟

افسردگی در نوجوانان

افسردگی در نوجوانان

هیچ کس بهتر از والدینی که درگیر مشکل افسردگی در نوجوانان هستند نمی‌دانند که این مشکل چقدر جدی است. دوره‌ی نوجوانی دوران بسیار سختی است. همه کسانی که این دوره را پشت سر گذاشته‌اند روی این مسئله اتفاق نظر دارند. متاسفانه افسردگی در نوجوانان خیلی بیشتر ازآنچه تصور می‌کنید به آن‌ها صدمه می‌زند.
آمار تقریبی نشان می‌دهد که از هر پنج نوجوان، یکی از آن‌ها در مقطعی از دوران نوجوانی دچار افسردگی می‌شود. البته در دوره‌ی نوجوانی، بدخلقی‌ها و عصبانیت‌های گاه و بیگاه کاملاً طبیعی است و نباید تصور شود که فرد افسرده است. افسردگی کاملاً متفاوت است. تأثیرات منفی افسردگی در نوجوانان بسیار فراتر از کج خلقی و ناراحتی است. افسردگی می‌تواند شخصیت فرد را در دوران نوجوانی کاملاً نابود کرده و آینده او را تهدید کند.
نوجوانی دوره انتقال از کودکی به بزرگ‌سالی است. اگر نوجوانی به‌خوبی شناخته نشود یک دوره دشوار و حتی بحران آفرین برای فرد و خانواده است. نوجوانان، بین دوران خوش کودکی و بزرگ‌سالی به سر می‌برد، تغییرات شدید احساسی، جسمی و اجتماعی را تجربه می‌کنند. سطح هورمون‌ها در خون او به یکباره تغیی ر می‌کند. حتی ظاهرش و صدایش هم تغییر می‌کند.
همه این عوامل باعث می‌شود غم، اندوه، تنهایی، اضطراب و ناتوانی در مدیریت احساسات فرد را در بر‌گیرد و زندگی روزانه، ارتباط با خانواده و رابطه با دوستانشان ارتباط با محیط اطرافشان را تحت تأثیر قرار دهد.
نمی‌توان تنها یک عامل خاص را در افسردگی نوجوانان دخیل دانست. استعداد ژنتیکی، عوامل بیولوژیکی، زیست‌محیطی و روانی از عوامل اصلی هستند که نقش مهمی در ظهور هورمون رشد افسردگی بازی می‌کنند. در این میان عوامل محیطی، درگیری خانوادگی، از دست دادن عزیزان، طلاق، عدم‌حمایت عاطفی و مالی نیز می‌تواند منجر به افسردگی و یا تشدید آن شوند.
افسردگی در نوجوانان ممکن است به شیوه‌های مختلف ظاهر شود. فرد نوجوان در افسردگی ممکن است برخی از مشکلات را نه‌تنها احساسی، بلکه رفتاری نیز تجربه کند. این امر می‌تواند به مشکلات در خانه و محیط مدرسه منجر شود.

علائم افسردگی در نوجوانان با توجه به میزان شدت آن متفاوت است و به دودسته تقسیم می‌شود.
1- علائم روحی
2- علائم رفتاری.

علائم افسردگی نواجوان

• اعتمادبه‌نفس پایین
• ناامیدی، اضطراب
• مبی دلیل گریه کردن
• احساس گناه بدون دلیل
• بی‌تفاوتی به فعالیت‌های اجتماعی و جمعی در مدرسه
• خستگی و کمبود انرژی
• خشم و نفرت
• از دست دادن اشتها و یا خوردن بیش‌ازحد
• کم شدن توجه و تمرکز
• فراموشی
• گرایش به مواد مخدر
• شکایت‌های جسمی مانند سردرد، درد گردن، تهوع و …
• افکار خودکشی یا صدمه به خود
• عدم تمایل به حضور در جمع
• نارضایتی از ظاهر
ارتباط با یک نوجوان افسرده
ارتباط با یک نوجوان افسرده کار بسیار سختی است و نیاز به دانش و صبر فراوانی دارد. توجه به نکات زیر در اینخصوص می‌تواند کمک زیادی به شما کند.
• روی شنیدن تمرکز کنید، نه نصیحت کردن. به عبارتی در برخورد با او گوش باشید نه زبان
• آرام باشید و سعی کنید از کوره در نروید.
• احساسات او را درک کنید.
• به غریزه‌ی خود اعتماد کنید.
• کمک گرفتن از فرد متخصص

والدین نوجوان‌های افسرده

افسردگی در نوجوانان یک اختلال قابل درمان است. اولین قدم برای درمان پذیرش وجود مشکل و تشخیص آن است. هنگامی‌که با چنین وضعیتی مواجه شدید بدون قضاوت سعی در برقراری ارتباط داشته باشید. به هیچ وجه او را قضاوت یا نصیحت نکنید. شدیدا از مقایسه او با دوران نوجوانی خود یا اقوام پرهیز کنید و سعی کنید به متخصص امر مراجعه کرده و از او کمک بگیرید.
برخی از نوجوانان ممکن است تمایلی به صحبت با والدین خود نداشته باشند. در چنین مواردی، از افرادی که نوجوان ارتباط بهتری با آنها دارد مانند اقوام و دوستان کمک بگیرید.

افسردگی در نوجوانان : چرا پدران افسرده نوجوانانی افسرده دارند؟

مطالعاتی که در رابطه با افسردگی در نوجوانان بر روی نزدیک به ۱۴۰۰۰ خانواده انجام شده است، نشان داده‌اند که پدرانی که از افسردگی رنج می‌برند، به احتمال زیاد نوجوانانی افسرده خواهند داشت. مسلما یافته‌های این تحقیقات سوالات مهم بسیاری را در پی خواهد داشت. اینکه منشا افسردگی پدران چیست؟ چگونه افسردگی پدران، موجب افسردگی در نوجوانان می‌شود؟ احتمالا پاسخ به این سوال‌ها می‌تواند این تصویر پیچیده را برای شفاف‌تر کنند و به درمان افسردگی در کنار درمان و دارو کمک بسیاری کنند.

برای توضیح بهتر، بگذارید نگاه دقیق‌تری به این مطالعه که توسط دانشگاه کالج لندن هدایت شده است، بیندازیم. این مطالعه براساس دو مطالعه‌ی طولی بر روی کودکان درحال رشد در ایرلند و بریتانیا بود. این مطالعه بر روی کودکان بین ۷-۹ سال و دوباره بین ۱۳-۱۴ سال صورت گرفته است. این مطالعه برای اولین بار برای پیدا کردن ارتباط بین افسردگی در نوجوانان و پدران انجام شد. مستقل از اینکه آیا مادر نیز دچار افسردگی است یا نه. سپس یافته‌ها با عوامل احتمالی‌ای چون افسردگی مادران، درآمد خانواده و مصرف الکل تنظیم و جمع‌آوری شد.

متاسفانه یک تصور رایج اشتباه وجود دارد که مادران سهم بیشتری در سلامت روان فرزندانشان دارند و پدران تاثیر کمتری بر روی فرزندان دارند. اما این مطالعه نشان داد که ارتباط بین والدین و افسردگی در نوجوانان به جنسیت مربوط نیست. سلامت روان هر دو والدین برای جلوگیری از افسردگی در نوجوانان اهمیت ویژه‌ای دارد. تاکنون تاکید بیش از حدی بر روی مادران وجود داشته است در صورتی که پدران نیز نقش مهمی دارند.

اگرچه این تحقیقات بر روی خانواده‌های ایرلندی و بریتانیایی انجام شده است، اما روانشناسان مختلفی در مناطق مختلف آن را طبق مشاهدات بالینی خود تایید کرده‌اند.

داشتن چنین اطلاعاتی صرفا کافی نیست، بلکه خانواده‌ها با دانستن این مطلب که افسردگی پدران بر روی افسردگی در نوجوانان تاثیر گذارند، باید پدرانی را که دارای افسردگی هستند از این امر مطلع کنند. از طرفی مردان اغلب خیلی کمتر از زنان برای حل مشکلات خود به روانپزشک مراجعه می‌کنند. دانستن این موضوع ممکن است نیروی محرکی باشد برای آنان که هم برای درمان خود اقدام کنند و هم فرزندان خود را از خطر ابتلا به افسردگی نجات دهند.

اما در هر صورت این مطالعات بر درمان این علائم چه در پدران و چه در نوجوانان تاکید دارد. با دید بازتری باید به این قضیه نگاه کرد و فهمید که چه چیزی در اغلب موارد موجب افسردگی پدران امروزی می‌شود و این افسردگی چگونه به افسردگی در نوجوانان تاثیر می‌گذارد. در زیر به سه منبعی اشاره می‌کنیم که پدران باید آن‌ها را تشخیص داده و با آن‌ها مقابله کنند.

  • آیا کار او به اندازه کافی کامل و معنادار است؟ آیا او احساس می‌کند که در دام مزایای مادی کارش گیر کرده؟ یا حس می‌کند بخشی از یک فرهنگ مدیریت ناسالم است؟
  • آیا رابطه‌ی او باشریک زندگیش باز، شفاف و پایدار است، یا دچار بحران و نارضایتی‌های پنهانی و آشکار است؟
  • و درنهایت آیا او در زندگی خود هدف مشخصی دارد؟ یک چشم‌انداز از آنچه به زندگی‌اش ارزش می‌دهد. چیزی که ارزش دنبال کردن و تلاش برای سالیان دراز را دارد، جوری که زندگی او را تغییر دهد و به آن معنا ببخشد؟

تقریبا هرروز یک نظرسنجی مختلف نشان می‌دهد که اکثریت مردم به شغل خود علاقه‌ای ندارد و آن را با احساس رضایت انجام نمی‌دهند. گاهی اوقات حتی افراد از شغل خود متنفرند، یا احساس می‌کنند در آن به دام افتاده‌اند و نمی‌توانند رشد کنند. و این به دلیل سیستم‌های نادرست مدیریت در سازمان‌های مختلف است. همانطور که یکی از افراد مشهور می‌گوید:

من کارم را دوست دارم اما از شغلم متنفرم.

در خانه، پدرها اغلب احساس نیاز خود به روابط صمیمی با اعضای خانواده، به خصوص با همسر خود را نادیده می‌گیرند و یا از بیان احساسات خود گریزانند. این نوع رفتار ممکن است به دلیل تفکر حاکم بر جامعه باشد و یا در راستای حفظ اقتدار خود به عنوان فرد تصمیم گیرنده برای خانواده باشد. این طرز رفتار در رابطه با رابطه‌ی بین پدر و فرزدندان نیز وجود داشته باشد و یا به نحوی از رابطه ی او با مادر منتقل گردد.

و موضوع مهمی که موضوعی حیاتی محسوب می‌شود، این است که اغلب پدران از بیان ترس و غفلت خود طفره می‌روند. اکثر آن‌ها حواسشان هست که حتما وجهه‌ای خوب از خود به فرزندان خود (چه دختر چه پسر) نشان دهند، در واقع سعی دارند به عنوان یک بالغ یک چشم‌انداز از شادی و لذت سازنده در زندگی را به فرزندان خود نشان دهند. یا اینکه احساس می‌کند که شخصیتش دیگر فرونشسته و قادر به شکوفایی بیشتر نیست، بجای اینکه گام‌هایی رو به جلو و رو به رشد بردارد و سلامت روانی خود را افزایش دهد. حال با این حس و حال نوجوان فکر می‌کند که بزرگسالی چگونه است؟

گما لوئیس از محققان این گزارش می‌گوید:

فرزندان طرز رفتار و عملکرد والدین را می‌بینند و این می‌تواند طرز فکر منفی‌ای برای کودکان به ارمغان آورد، که ممکن است منجر به افسردگی در نوجوانان شود.

به این معنی که هنگامی که کودکان بزرگتر می‌شوند و پا به دوره‌ی نوجوانی می‌گذارند، آن‌ها شروع به تقلید از رفتارهای پدر خود و یا مردانی که با آن‌ها رابطه‌ی نزدیکی داشته‌اند می‌کنند. اگر این تصویر برای آن‌ها جذاب نباشد، اگر چیزی نباشد که ‌آن‌ها آرزو داشتند، به رغم هرگونه لذتی از این تقلید، احساس منفی‌ای خواهند داشت و موجب افسردگی در نوجوانان خواهد شد.

بنابراین باید به این نکته همواره توجه شود که پدران هم نقش حیاتی‌ای در افسردگی نوجوانان خواهند داشت.

 

یه خبر خوب

شیک اندیش امکان استفاده از مشاوره روانشناسی بصورت آنلاین و با استفاده از روانشناسان باتجربه فراهم کرده. شما می توانید از طریق گفتگوی متنی و صوتی با مشاوران ارتباط برقرار نمایید.

Picture of شیک اندیش
شیک اندیش

هنوز هیچ دیدگاهی وجود ندارد.

اولین کسی باشید که برای “افسردگی در نوجوانان : چرا پدران افسرده نوجوانانی افسرده دارند؟” دیدگاه می‌گذارید;

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

قابل فهم بودن
ساده گویی
بار علمی
مفید بودن
کاربردی بودن

پیمایش به بالا