راهنمای شیر دادن به نوزاد(آموزش صحیح شیر دادن به نوزادان)

روش شیر دادن به بچه
  • راهنمای شیر دادن به نوزاد

    شیر دادن به نوزاد یک فرایند طبیعی است که برای ارتباط و ایجاد ارتباط عاطفی بین مادر و فرزند بسیار مهم است. به طور کلی، شیر مادر بهترین گزینه برای تغذیه نوزاد است، زیرا حاوی تمام موادغذایی مورد نیاز نوزاد برای رشد و توسعه است.

    در اینجا چند راهنمایی برای شیر دادن به نوزاد آمده است:

    ۱- آماده سازی: قبل از شروع شیر دادن، مادر باید دستان خود و نوزادش را بهداشت کند. همچنین، مادر باید در مکانی آرام و بدون تنش و استرس به نوزاد خود شیر بدهد.

    ۲- شیوه نشستن: مادر باید در یک موقعیت راحت و طبیعی نشسته و نوزاد را در آغوش خود قرار دهد. سر و گردن نوزاد باید در یک خط باشد و کل بدن نوزاد به سمت مادر باید متمایل باشد.

    ۳- شیوه گرفتن: مادر باید به نوزاد خود فرصت دهد تا به پستان خود دست یابد. برای این کار مادر باید کمی شیر را در دهان نوزاد قرار داده و او را به سمت پستان خود سوق دهد. در این حالت، دهان نوزاد باید باز و زبانش به بالا باشد.

    ۴- شیوه گرفتن پستان: مادر باید پستان خود را با دست خود پایین بکشد تا نوزاد به راحتی بتواند شیر را مکیده و بلعیده و از پستان تغذیه بگیرد. همچنین، مادر باید به این نکته توجه کند که نوک پستان باید به صورت کاملاً شفاف و درست وارد دهان نوزاد شود.

    ۵- مدت زمان شیر دادن: مادر باید به نوزاد خود فرصت دهد تا به اندازه کافی شیر بنوشد. همچنین، مادر باید به نوزاد خود فرصت دهد تا پستان را تمیز کند تا از عفونت های پستان جلوگیری شود.

    در نهایت، شیر دادن به نوزاد یک فرایند طبیعی و مهم است که به رشد و توسعه نوزاد کمک می کند. مادران باید با در نظر گرفتن راهنمایی های فوق، به نوزاد خود شیر دهند و این ارتباط مهم را حفظ کنند.

    شیردهی یکی از فرآیندهای طبیعی بچه دار شدن است؛ در تمام دنیا این موضوع وجود دارد. پزشکان با تشویق خانم ها برای انتخاب روش سالم و مطمئن شیردهی سعی می ‌کنند از مادران حمایت کافی را داشته باشند.

    مادری که شیردهی موفق دارد؛ مطمئنا سلامت کودک و جامعه را تضمین می کند، این کار باعث کاهش بیماری ها و هزینه های تشخیصی و درمانی نوزادی است.در انجمن ترویج تغذیه با شیر مادر ” راهنمای شیر دادن به نوزاد ” وجود دارد و در ایران نیز انجمن حمایت از مادران نیز که این نحوه آموزش شیردهی مادران را بر عهده دارد به مادران کمک می‌ کند.

    به نظر  می رسد شیردهی کاری راحت و ساده باشد، اما اگر آموزش و حمایت تمام و کمال مادر وجود نداشته باشد می تواند ناکار آمد باشد.

    مادرانی که معمولاً تازه زایمان کرده اند می دانند که بهترین غذا برای نوزاد آن ها شیر آن ها است، اما زمانی که این احساس را با دردسر ها و چالش های فراوان آن تجربه می کنند، نا امید می شوند و از ادامه دادن این کار خودداری می کنند بعد از به دست آوردن این تجربه سعی می کنند به نوزادان خود شیر خشک بدهند.

    ما در این مقاله می ‌خواهیم ” راهنمای شیر دادن به نوزاد ” را برای مادران عزیز بگوییم، اگر می خواهید رمز های شیردهی موفق را بدانید تا پایان ما را همراهی کنید.

    راهنمایی در مورد شیر دادن به نوزادان

    قبل از هر چیزی باید این موضوع را درک کنید که همانند دوران بارداری و زایمان، دوران شیردهی نیز با مکانیسم بی نقص خلقت و بدون نیاز به اقدام شما انجام می شود.

    بی آن که متوجه شوید مطمئنا در دوران بارداری پستان های شما دچار تغییراتی می شوند، آن ها به اندازه ای می شوند که بتوانند شیر نوزاد را تامین کنند. تنها کاری که شما باید انجام دهید لذت بردن و شکرگزاری از داشتن کودکی سالم است.

    شیردهی باعث می شود که فرصت در آغوش گرفتن فرزند را داشته باشید و ارتباط عاطفی بسیاری را با او شکل دهید.

    شیردهی باعث می شود که فرصت در آغوش گرفتن فرزند را داشته باشید

    جالب است که بدانید احساس شما، افکار و استرسی که دارید به طور مستقیم بر روی موضوع شیردهی تاثیر می گذارد ؛داشتن آرامش و مطمئن بودن از کافی بودن شیر به بهتر جاری شدن آن کمک شایانی می کند.

    ..

    جالب است بدانید که مکانیسم طبیعی شیردهی به این صورت است که هر چه کودک بیشتر بخواهد شیر هم بیشتر خواهد بود.

    طبق  ” راهنمای شیر دادن به نوزاد “، اگر کودک شما به شیر بیشتری احتیاج داشته باشد و یا حتی در فواصل کوتاه تر تقاضای شیر کند، پستان های مادر شروع به تولید بیشتر شیر می کنند.

    به مادران شیرده توصیه می کنیم که اگر برای ساعاتی مجبور هستید که کودک خود را تنها بگذارید ، سعی کنید برای جلوگیری از کاهش شیر مرتب شیر خود را بدوشید.

    بعد از تولد کودک پستان های مادر آماده شیردهی هستند، نوزاد عمل شیر خوردن از دوران جنینی یاد گرفته است . او در زمان جنینی با بلع مایع آمنیوتیکی و تکرار آن به این مهارت دست پیدا کرده است.

    مادران باید بعد از زایمان قسمت قابل توجهی از اطراف نوک پستان را در دهان نوزاد قرار دهند، به این صورت که شست مادر در قسمت بالا و انگشتان زیر در پایین قرار بگیرد و با دست دیگر نوزاد را بغل کند و پستان خود را با صورت او در یک راستا قرار دهد.

    مطمئن باشید که هر چه تغذیه و تماس پوست به پوست مادر با کودک بیشتر باشد عمل شیردهی زودتر رخ می دهد. بعد از زایمان مطمئناً در بیمارستان اگر کودک مشکلی نداشته باشد در اتاق مادر است.

    ..

    نوزادی که تازه متولد می شود معمولا به هنگام گرسنگی از خواب بیدار نمی شود، بنابراین مادر وظیفه دارد که بعد از یک یا دو ساعت نوزاد را برای خوردن شیر بیدار کند.

    طبق ” راهنمای شیر دادن به نوزاد ”  عمل بیدار کردن او برای شیر خوردن باید همراه با نوازش ،تعویض پوشک و یا تماس نوک پستان با لب های او باشد. کاهش وزن نوزادان بعد از زایمان تقریبا امری طبیعی است و هیچ ربطی به کافی نبودن شیر مادر ندارد.

    عمل بیدار کردن برای شیر خوردن باید همراه با نوازش ،تعویض پوشک و یا تماس نوک پستان با لب های او باشد

    گاهی اوقات این سوال برای مادران پیش می آید که چگونه از به اندازه بودن شیر خود برای کودک مطمئن شویم؟!  پاسخ باید این را بدانید که تعداد پوشک های خیس کودک نشان از کافی بودن شیر مادر است.

    در روزهای اول شیردهی؛ شیر مادر به صورت آغوز و بسیار کم حجم است؛ اما ارزش غذایی آن بسیار بالا است. این شیر غلیظ خاصیت ضد میکروبی و مصونیت زایی دارد.

    در ابتدای تولد تعداد پوشک های خیس کودک ممکن است یک تا دو عدد باشد، اما وقتی که حجم شیر مادر افزایش پیدا می ‌کند به طور متوسط باید روزانه بین ۵ تا ۸ پوشک خیس شود و سه بار در روز کودک مدفوع کند.

    ..

    با این اوصاف هرگونه نگرانی درباره وضعیت گیری کودک نقض می شود ، اما اگر روی این موضوع حساس هستید بهتر است با پزشک او صحبت کنید.

    طبق ” راهنمای شیر دادن به نوزاد ” تعداد پوشک های خیس کودک بسیار اهمیت دارد، نکته مهمتر از آن به دفعات مدفوع کردن او است. اگر کودک در طول شبانه روز دفعات مدفوع کردن نوزاد کاهش پیدا کند باید این موضوع را بدانید که شیر مادر برای او کافی نیست و بهتر است به پزشک مراجعه کنیم.

    به طور متوسط ۳ بار دفع مدفوع در سه روز اول قابل انتظار است ،اگر مدفوع نوزاد شما در روزهای اول سیاه و چسبناک بود نگران نباشید به این مدفوع ” مکونیوم ” می گویند.

    زمانی که کودک شیر بیشتری از مادر دریافت می کند مدفوع آبکی و زرد می شود؛ این عمل در روزهای چهارم به بعد رخ می دهد. مادران شیرده باید این موضوع را بدانند که ۴ تا ۶ هفته اول تولد باید انتظار مدفوع بزرگ؛ نرم و فرم دار را داشته باشند.

    مادران وقتی که از بیمارستان مرخص شدند، باید دو ساعت یکبار به فرزند خود شیر بدهند؛ مادران شیرده باید این موضوع را بدانند که بعد از ۲ تا ۳ روز بعد از زایمان ممکن است پستان های آن ها دردناک شود و این موضوع ممکن است بر روی روند شیردهی تاثیر منفی بگذارد.

    ..

    مادران وقتی که از بیمارستان مرخص شدند، باید دو ساعت یکبار به فرزند خود شیر بدهند

    دوشیدن مداوم تنها راه  پیشگیری از درد گرفتن سینه ها است. وقتی که با این مشکل رو به رو شدید باید مکرر به فرزند شیر بدهید و یا در مواقعی که کودک شیر نمی خورد شیر را بدوشید.

    طبق ” راهنمای شیر دادن به نوزاد ” پشت سر هم خوردن شیر برای نوزادان کاملاً امری طبیعی است. شیر مادر نسبت به شیر خشک راحت تر هضم می شود.

    حجم معده شیرخوار بسیار کوچک است و به همین دلیل است که او در فواصل کوتاه شیر می خورد؛ بعد از گذشتن چند هفته از تولد نوزاد حجم معده او بزرگتر شده و حجم شیر خوردن او نیز بیشتر می شود.

    مادران شیرده باید ابتدا قبل از شیردهی اصول آن را به طور کلی یاد بگیرند و به این نکته دقت کنند که نباید تنها از یک پستان به کودک خود شیر بدهند؛ مادران باید بدانند که نباید به زور سینه خود را از دهان نوزاد جدا کنند، زیرا شیر مادر در قسمت آخر حاوی چربی مازاد است و با این کار کودک این چربی را دریافت نمی کند.

    ..

    به طور متوسط زمان شیر خوردن کودکان ۵ دقیقه است، اگر این زمان کمتر شود احتمالاً نشانه عدم دریافت شیر کاهشی است و همین طور اگر این زمان بیشتر باشد نشانه دریافت ناکافی شیر مادر است.

    طبق ” راهنمای شیر دادن به نوزاد ” شیردهی مداوم در شبانه روز یکی از بخش های مهم از تغذیه نوزاد با شیر مادر خواهد بود. نوزاد باید هر یک ساعت و نیم تا سه ساعت یک بار شیر بخورد. اگر تمام طول شب را به خواب می رود وظیفه مادر است که او را از خواب بیدار کرده تا شیر کافی به بدن او برسد.

    یکی از مشکلاتی که باعث اختلال در روند شیردهی می شود، درد شدید نوک پستان است. این موضوع به دلیل صحیح نگرفتن پستان توسط نوزاد شکل می گیرد.

    ..

    گاهی اوقات ممکن است درد شدید و یا ترک در نوک پستان ها به وجود بیاید که در این حین حتماً باید به پزشک مراجعه کنید که شیردهی را از این وضعیت خارج کنند.

    پزشکان سعی می کنند که وضعیت شیردهی را ارزیابی کنند و همین طور بیماری هایی از قبیل وجود عفونت نوک پستان؛ التهاب پستان مثل ماستیت را بررسی می ‌کنند؛ برای رفع این مشکل به مادران کمک خواهند کرد.

    در هفته اول نوزادان حدود ۱۰ درصد از وزن خود را به طور طبیعی از دست خواهند داد؛ اما در هر ماه حدود ۲۰۰ گرم وزن می گیرند.

    چرا باید نوزادان از شیر مادر تغذیه کنند

    ترکیباتی که در شیر مادر وجود دارد آن را از لحاظ کیفیت و کمیت پروتئینی ، کربوهیدراتی و چربی تضمین کرده است، شیر مادر تنها تغذیه است که می تواند به استخوان بندی هرچه بهتر این نوزادان کمک کنند.

    خاصیت های شیر مادر

    طبق ” راهنمای شیر دادن به نوزاد ” شیر مادر حدود سه برابر بیش از شیر گاو حاوی پروتئین است، پروتئین های موجود در شیر مادر حاوی کازئین و برخی اسیدهای آمینه خاص هستند که این امر باعث می شود که هضم شیر مادر راحت تر از شیر گاو باشد.

    حدود ۸۰ درصد شیر مادر از تری گلیسیرید تشکیل شده است؛ مطمئنا کلسترول بیشتری دارد و این مزیت باعث بهبود عملکرد بدن نوزاد می شود.

    جالب است بدانید که شیر مادر حدود ۴ برابر بیشتر از شیر گاو حاوی اسید لئونلیک است، این اسید به ساخت سلول های مغزی کودک کمک می کند.

    از نظر طعم؛ شیر مادر بسیار شیر گاو شیرین تر است.

    شیر مادر در حدود ۹۰ درصد از  لاکتوز تشکیل شده است، این مقدار لاکتوز برای رشد مغز کودک الزامی است. قندها نیز در شیر مادر وجود دارند که به رشد دستگاه گوارش  می ‌کند از این قندها می ‌توان به الیگوساکارید اشاره کرد.

    ..

    املاح معدنی موجود در شیر مادر بودن حدود یک چهارم شیر گاو است ، به همین دلیل کلیه ها نیاز کمتری به کار کردن دارند.

    میزان وجود کلسیم و فسفر در شیر مادر بسیار کافی ایده‌آل است؛ این موضوع به ترتیب باعث بهتر جذب شدن کلسیم می شود.

    میزان آهن در شیر مادر کم است؛ به همین دلیل است که پزشکان توصیه می کنند که قطره آهن به کودکان بدهیم.

    طبق ” راهنمای شیر دادن به نوزاد ” وجود ویتامین هایی که در شیر مادر وجود دارد می تواند بدن خود مادر را با کمبود این ویتامین ها رو به رو کند؛ از این رو در طی دوران بارداری پزشکان ویتامین D و بعد از زایمان ویتامین K1 را به مادران توصیه می کنند.

    خاصیت های جسمی شیر دادن به نوزاد

    شیر مادر در مقایسه با بقیه شیرها بسیار برای بدن نوزاد مفیدتر است؛ باید این موضوع را بدانید که شیر مادر محافظ کودک در برابر انواع عفونت‌ها و حساسیت ها است.

    حفاظت از بدن کودک با شیر مادر

    شیر مادر به دلیل وجود ویتامین ها باعث ایمنی بالا بدن نوزاد در برابر عفونت ها می شود، این مواد ایمنی، توسط بدن مادر تولید می ‌شود و از طریق شیردهی به کودک انتقال پیدا می کند.  دیگر ترکیباتی که در شیر مادر وجود دارد؛ باعث بالا بردن سیستم دفاعی در برابر عفونت ها می ‌شود.

    ما در این مقاله سعی کردیم ” راهنمای شیر دادن به نوزاد ” را برای شما دوستان عزیز بررسی کنیم، اگر شما نظر؛ پیشنهاد و یا تجربه ای دارید می توانید آن را با ما و سایر کاربران زیر همین مطلب در میان بگذارید. در پایان شما سپاسگزاریم که ما را همراهی کردید.

    مزایای شیر مادر: سیستم ایمنی نوزاد را تقویت می کند – مواد مورد نیاز کودک را تامین می کند – یک باند عاطفی بین مادر و نوزاد برقرار می کند – رحم مادر جمع می شود، کاهش وزن را برای مادر سریعتر انجام می دهد – همیشه در دسترس و مقرون به صرفه تراست – تا آخر ۶ ماهگی فقط شیر مادر و تا ۲ سالگی هم شیر مادر و هم غذای کمکی

    روش شیر دادن به بچه:

    سر نوزاد روی آرنج و با کف دست باسن نوزاد را میگیریم،سر و بدن نوزاد باید در یک راستا باشد و کاملا مقابل سینه، دو سوم هاله قهوه ای رنگ سینه باید در دهان نوزاد باشد، هیچ صدایی از حنجره نوزاد نباید شنیده شود صدای ملچ مولوچ که گاهی شنیده میشود در اثر ورود هوا به مجاری نوزاد است و باید موقعیت نوزاد را تغییر داد و هاله را مجددا در دهان او گذاشت. با چهار انگشت زیر سینه و با انگشت شصت بالای سینه را میگیریم و هاله را در دهان نوزاد میگذاریم و نمیگذاریم وزن سینه روی صورت نوزاد بیفتد، در حال کاملا آرامش و با تکیه دادن و صاف قرار میگیریم، خودمان را روی بچه خم نمیکنیم بلکه نوزاد را بالا می آوریم و خودمان صاف مینشینیم.

     

    روزهای اول چون شیر آغوز است اشکالی ندارد که هر پنج دقیقه یکبار نوزاد را بین سینه ها جابجا کنیم ولی بعد از یک یا دوهفته در یک وعده شیر خوردن، نوزاد باید یک سینه را کاملا خالی کند که بین نیم ساعت تا چهل و پنج دقیقه طول میکشد و باید به نوزاد فرصت دهیم تا یک سینه را تمام کند. اگر سیر شد که هیچ و در نوبت بعدی سینه دیگر را به او میدهیم و اگر سیر نشد در همان نوبت سینه بعد را به او میدهیم تا سیر شود. تعادل بین دو سینه باید حتما رعایت شود.

     

    بعد از شیر خوردن نوزاد او را به صورت عمودی قرار میدهیم و سر نوزاد را به گونه ایی قرار میدهیم که روی شانه نباشد،به سمت خودمان میچرخانیم و حدود ده تا پانزده دقیقه آرام به پشت او میزنیم تا باد معده او خارج شود و دل درد نگیرد.

     

    نوزا بین دو تا سه ساعت جا دارد در فاصله شیر خوردن بخوابد و اگر در این فاصله بیدار نشد بیدارش میکنیم تا شیر بخورد، برای بیدار کردن نوزاد کف پای او را که حساس است می خارانیم یا بازی میکنیم تا بیدار شود . تا پایان شش ماهگی هر دو تا سه ساعت بچه باید شیر بخورد،شیر دادن را ساعتی نکنیم، روزهای اول اگر بچه بی قرار بود و نآرام ما باید آرامش خود را حفظ کنیم و این طبیعی است و باید به او شیر دهیم.

    از هفته دوم اصل شیر راه می افتد و در طی بیست و چهارساعت نوزاد باید شش بار ادرار کند تا متوجه شویم شیر خوردن او کافی است.

    امیدوارم روش شیر دادن به بچه را بصورت علمی فراگرفته باشید در مقاله های بعدی مفصل تر به این موضوع خواهیم پرداخت.

     

     

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای
    images

    اولین جلسه مشاوره

     

    قیمت اصلی جلسه مشاوره 249,000 تومان

    قیمت اولین جلسه مشاوره 179,000 تومان

    روز
    ساعت
    دقیقه
    ثانیه
    اگر در رابطه ات دچار مشکل شده ای و نمی دانی چطور باید آن را به ازدواج ختم کنی یا این که چطور تکلیفت را مشخص کنی یا رابطه را بهبود ببخشی می توانی از مشاوره شیک اندیش استفاده کنید.

    هیچ نظری وجود ندارد

    پیمایش به بالا