مهمترین مهارت های شغلی افراد که شرکتها به دنبال آن هستند
چکیده مطلب
دانستن مهارت های شغلی به شما در رشد و توسعه مسیر شغلی و بدست آوردن جایگاه بهتر کاری کمک بسیار زیادی خواهد کرد. اگر می خواهید پلههای موفقیت را طی کنید باید به فکر بهبود مهارتهای فردی و اجتماعی و شغلی خود باشید. در این نوشته مهمترین مهارت هایی که میتواند شما را به اهدافتان نزدیک کنید را خواهید خواند.
حرفهای بودن و حرفهای رفتار کردن در محیط کار به چه معناست؟ چه مهارتهایی را برای حرفهای بودن نیاز دارید؟ یک فرد حرفهای کسی هست که دانش تخصصی لازم در حوزه کاری خود را بدست آورده است و در اغلب موارد از مسیر آکادمیک و با مدرک معتبر به این موضوع دست یافته است. استادان دانشگاه، مهندسان، افراد برنامه نویس و کارمندان شرکتهای معتبر نمونههای بیشماری از افراد حرفهای هستند که مهارت های شغلی مورد نیاز کار خود را بدست آوردهاند.
فراتر از توانایی و دانشی که برای هر حرفه مورد نیاز است، افراد شاغل باید در هر جنبه از کار خود توانمندی ها، مهارت های شغلی و رفتارهای خاصی را آموخته باشند.
مهارت های شغلی در نظریه های علم مدیریت به دو دسته مهارت های نرم (Soft Skills) که به افراد کمک میکند تا با دیگران بهتر کار کنند و مهارت های سخت (Hard Skills) که به مهارت هایی گفته میشود که مخصوص هر شغل است و افراد برای انجام بهتر شغل خود باید علم مرتبط با آن را بیاموزند گفته میشود مانند علوم ریاضیات و فیزیک و مهندسی و محاسبات و … که تا حدودی چارچوب مشخصی همیشه برای آنها وجود دارد.
برخلاف علم سخت ، علم نرم که به ویژگی های انسانی و شرایط وقایع وابستگی زیادی دارد و در هر لحظه میتواند واکنش متفاوتی از سوی شما مناسب باشد.
هر کاری به یادگیری مهارت های شغلی نیاز دارد، کافی است نگاهی به آگهی های استخدام بیندازید تا متوجه شوید که همانقدر که به مهارت های فنی و تخصصی نیاز دارند به مهارت های انسانی و ادراکی نیز نیازمند هستند.
اگر میخواهید شانس استخدام شدن خود را بالاتر ببرید باید بیاموزید که برای گرفتن یک شغل باید مهارت های گوناگونی را در خودتان پرورش دهید.
لیست مهارت های شغلی چه فایدهای خواهد داشت؟
برای اینکه بدانید در هر شغلی نیازمند چه ویژگیها و مهارتهایی هستید کافی است آگهیهای شغل مورد نظر خود را در اینترنت جستجو کنید و ببینید چه ویژگی هایی را درخواست کردهاند و در رزمه شغلی خودتان آنها را اضافه نمایید.
همچنین در سابقه شغلی خود درباره آن ویژگیها صحبت کنید و یا به صورت کلمات کلیدی در متن رزومه خود بکار ببرید.
همچنین در نامهای که احتمالا به مدیر واحد مربوطه خواهید نوشت در نظر داشته باشید که به آن ویژگیها اشاره کنید و در نکات جلسه مصاحبه استخدامی نیز یادتان باشد که همانقدر که پوشش و زبان بدن شما مهم است، اشاره به این ویژگیها میتواند نشان دهنده حرفهای بودن شما باشد.
هر کاری به مهارت های شغلی و تجربه مختص به خودش احتیاج دارد و باید بروی خواستههای کارفرما تمرکز داشته باشید. در ادامه ۷ مهارت شغلی که باید در هر کاری را بدانید را بخوانید:
۱. ارتباطات
مهارتهای ارتباطی، به طور کلی در هر کاری لازم است که شامل مهارتهای نوشتن، گفتاری، زبان بدن میشود. هرچند بعضی از این مهارتهای ارتباطی در هر شغل خاصی میتواند پررنگتر باشد اما باید به طور میانگین سطحی از توانمندی خوب از همه آنها داشته باشید.
اگر شغل شما با ارتباط ایمیلی بیشتر سروکار دارد مثلا مسئول مکاتبات تجاری با کشورهای خارجی هستید باید روشهای نامهنگاری تجاری را بیاموزید و یا اگر مسئول فروش هستید باید روشهای مذاکره و جذب مشتری از طریق گفتار را تمرین کنید و به دنبال منابع یادگیری برای آن باشید. در ادامه مهارت های ارتباطی بیشتری را ببینید:
- توانایی دفاع از خود و دلایل خود
- درخواست کمک یا مشاوره
- توانایی شرکت در جلسات طوفان مغزی
- ایده پردازی و توسعه آن
- نوشتار تجاری
- کار کردن با افراد سخت
- ارتباط دوستانه در محیط کار
- اداره کردن امور اداری
- مهارت های دست دادن
- مصاحبه
- مدیریت ارتباط مثبت با کارفرما
- گوش دادن
- شبکه سازی با افراد
- توانایی متقاعد کردن
- نوشتن رزومه
- مختصر و مفید صحبت کردن
۲. سخنرانی کردن
هر شغلی به مهارت های سخنرانی کردن نیاز دارد. شاید تعداد دفعاتی که در زندگی مجبور به سخنرانی و صحبت شده باشید به تعداد انگشتان دست باشد و به همین دلیل تجربه شخصی بالایی در این زمینه نداشته باشید. اما وقتی وارد یک شغل میشوید به چنین مهارتی نیاز بالایی پیدا میکنید.
در جلسات کاری باید بتوانید اطلاعات را به همکارانتان از طریق سخنرانی در جلسه ارائه دهید. باید به دنبال یادگیری چنین مهارتی از طریق منابع آموزشی مختلف باشید تا بتوانید موثر با دیگران ارتباط برقرار کنید.
بسیاری از افرادی که علارغم توانایی بالا و رفتن به جلسات مصاحبه های کاری زیاد نتوانسته اند شغل مناسبی را پیدا کنند نتیجه ضعف در توانایی سخنرانی کردن آنها است.
در ادامه مهارت های شغلی مرتبط با این موضوع را بخوانید.
- توانایی تفسیر کردن مسائل
- داشتن اعتماد به نفس
- درس کردن اسلاید ها برای ارائه در جلسات کاری
- داشتن شجاعت
- توانایی کار با دیتا پروژکتور
- توانایی پذیرفتن انتقاد و بازخورد
- مهارتهای ارتباط اجتماعی
۳. کار تیمی
همه مشاغل به کار تیمی احتیاج دارند مخصوصا اگر بروی یک پروژه در حال فعالیت هستید و برای یک هدف بزرگ برای یک شرکت فعالیت میکنید. به عنوان یک شخص حرفه ای باید مهارت های ارتباط بین فردی با دیگران را بیاموزید.
باید توانایی به اشتراک گذاشتن مسئولیت ها با دیگران، ارتباط موثر و توانایی دست یابی به اهداف مشترک را بیاموزید.
توانایی های بیشتری در زمینه کار تیمی وجود دارد که در زیر بخوانید:
- حل و فصل اختلاف درون تیم
- ایجاد رابطه
- ایجاد تیم
- مدیریت تیم
۴. مدیریت زمان
به عنوان یک فرد حرفه ای باید بتوانید وظایف مختلفی را در کنار یکدیگر کنترل و هماهنگ کنید. به این مهارت ها که مهارت های سازماندی گفته میشود برای زمان بندی فعالیت ها و مشخص کردن ضرب الاجل ها بدون اینکه دچار سردرگمی در کار شوید بسیار ضروری است.
شاید داشتن زمان بندی در نگاه اول بسیار راحت به نظر برسد اما باید بدانید که یکی از مهم ترین مهارت های شغلی بحساب میآید.
کارکنانی که سر موقع در محل کار خود حاضر میشوند (دارای تاخیر نیستند) اغلب به عنوان کارکنان خوب و مفید شرکت از سوی مدیریت و کارفرما ارزیابی میشوند. (حتی اگر در بقیه امور توانایی بالایی از خود به نمایش نگذارند.)
اگر میخواهید اعتبار خود را در محل کارتان افزایش دهید به موقع حاضر شدن در محل کار و یا جلسات کاری دقت کنید.
مهارت های بیشتری در زمینه مدیریت زمان وجود دارد که در زیر میخوانید:
- توانایی توجه به جزئیات
- انگیزه درونی
- زمان بندی جلسات
- مدیریت پروژه
- وقت شناسی
- خود شروع کننده کارها
۵. رهبری کردن
جدا از اینکه در شرکت خود چه سمتی به عهده دارید میتوانید رهبر واحد سازمانی خود باشید. مهارت رهبری کردن ویژگی بسیار عالی است که میتوانید در خود بوجود بیاورید. مخصوصا در فعالیت های تیمی و رسیدن به مراتب بالاتر سازمانی بسیار ضروری است.
در ادامه مهارت های مرتبط با رهبری کردن را بخوانید:
- مسئولیت پذیری و پاسخگویی
- بودجه بندی
- آرام بودن تحت شرایط استرس و فشار
- مربیگری در تیم
- هماهنگ سازی منابع
- تصمیم گیری
- تعیین هدف
- ذهنیت رشد و توسعه داشتن
- جمع آوری اطلاعات
- توانایی نفوذ در دیگران
- مدیریت امور
- معلم بودن و آموزش دادن دیگران
- مدیریت جلسات
- برنامه ریزی
- شخصیت و ادب داشتن
- ذهنیت مثبت داشتن
- اولویت بندی امور
۶. منعطف بودن
بسیاری از مشاغل به مهارت منعطف بودن و تمایل به تغییر داشتن را میطلبند. بسیار مهم است که جنبه های مختلف جریان کاری خود را بشناسید و با تغییرات سازمانی و شرکت همگام شوید.
مهارت های شغلی که در این زمینه مناسب هستند را در زیر بخوانید:
- توانایی تغییر دادن ذهنیات
- توانیی تحلیل و بررسی
- مدیریت خشم
- صبر داشتن
- توانایی ادراک بالا
- توانایی حل مشکل
۷. مهارت های فردی
مهارت های بین فردی جزو مهارت های نرم (Soft Skills) محسوب میشود. شما باید بتوانید با دیگران به خوبی ارتباط برقرار کرده و کار کنید، فرقی نمیکند همکارتان، رئیستان، مشتریتان، فروشنده شما و … باشد.
این مهارت های شغلی بسیار مهم هستند و در شبکه سازی به شما کمک شایانی خواهند کرد و به رشد شغلی شما کمک بسیار زیادی خواهند کرد.
- مدیریت شغل
- برنامه ریزی شغلی
- صلاحیت داشتن
- تفکر خلاقانه
- تفکر انتقادی
- پوشش لباس حرفه ای
- هوش هیجانی
- شناختن مرزهای شغلی (شخصی، حرفه ای)
- اخلاق
- صداقت
- فروتنی
- وقار
- صبر
- درک
- استقامت
- ماندگاری و پایداری
- عملگرا بودن
- انعطاف پذیری
- توجه داشتن به محیط و دیگران
- شناخت خود
- اعتماد به نفس
- مدیریت خود
- ارتقاء خود
- مدیریت استرس
هنوز هیچ دیدگاهی وجود ندارد.