جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

خطاهای نابخشودنی در منشی گری

خطاهای نابخشودنی در منشی گری

منشی گری یک شغل بسیار مهم و حیاتی در هر سازمان و شرکت است و اشتباهاتی که در این شغل انجام می شود، ممکن است باعث خسارت های جدی برای سازمان شود. برخی از خطاهایی که نابخشودنی هستند و از آنها باید پرهیز کرد، عبارتند از:

۱- عدم توجه به جزئیات: منشی باید به جزئیات کوچک در اسناد و اطلاعات توجه کند و تمامی اطلاعات را با دقت بررسی کند. اگر او این کار را انجام ندهد، ممکن است اشتباهات بزرگی رخ دهد.

۲- نادیده گرفتن اهمیت مهلت ها: منشی باید به مهلت های مرتبط با پروژه ها و کارها توجه کند و به آنها پایبند باشد. در غیر این صورت، ممکن است کارها به تعویق بیفتد و هزینه های اضافی برای سازمان ایجاد شود.

۳- عدم رعایت حریم خصوصی: منشی باید به حریم خصوصی کارمندان و مشتریان توجه کند و اطلاعات محرمانه را محافظت کند. در غیر این صورت، سازمان ممکن است با مشکلات حقوقی و اعتباری مواجه شود.

۴- عدم توجه به اولویت های کاری: منشی باید بر اساس اولویت های کاری، پروژه ها و کارها را برنامه ریزی کند. در غیر این صورت، ممکن است کار های مهم به تعویق بیفتد و سازمان با مشکلات بزرگی روبرو شود.

۵- عدم خودباوری: منشی باید خودباوری داشته باشد و برای برآورده کردن وظایف خود از ابزارهای مناسب استفاده کند. اگر او این کار را نکند، ممکن است با تنبیهات و مشکلات روبرو شود.

به طور کلی، منشی باید به همه جزئیات کار توجه کند و برای انجام وظایف خود از ابزارهای مناسب استفاده کند تا در سازمان بهترین عملکرد را ارائه دهد.

 

اگر شما دوست گرامی در علاقمند به مطالعه این یادداشت شدید، یا یک منشی هستید و یا مدیری هستید که دوست دارید در حوزه کاری منشی خود بیشتر بدانید. به هر حال نکته اینجاست که شغل منشی گری یک شغل تخصصی است و هیچ کم و کاستی از هیچ نظر در مقایسه با هیچ شغل دیگری ندارد. منشی ها نقشی بسیار مهم در اغلب فرآیندهای سازمان دارند و در عجب که چرا اغلب منشی ها نگرش حرفه ای به شغل خود ندارند و بخش بزرگی از مدیران نیز همچنین.

 

هدف من از این یادداشت، ایجاد تلنگری است که شغل منشی گری نیز نیاز به آموختن دارد. از این رو، این یادداشت را با این عنوان منتشر می کنم. امیدوارم منشی ها با اجتناب از خطاهای نابخشودنی در حوزه کاری خود، هم از کار خود بیشتر لذت ببرند و هم اینکه راندمان بالایی را به مدیر و همکاران خود نوید دهند. اما بپردازیم به خطاهایی که در مورد آنها نمی شود از یک منشی چشم پوشی کرد

 

۱ـ بی نظمی

حتی تصور یک منشی بی نظم نیز غیر قابل تحمل است. نظم نخستین و مهمترین خصیصه برای یک منشی حرفه ای است و بی نظمی در هیچ حوزه ای پذیرفتنی نیست.

 

۲ـ فراموش کاری

شاید یک یا دوبار شنیدن این جمله که “ببخشید، فراموش کردم” از زبان یک منشی پذیرفتنی باشد، اما اینکه یک مسئول دفتر انسان فراموش کاری باشد و گاه و بی گاه موضوعات مهم یا حتی کم اهمیت را فراموش نماید، هرگز پذیرفتنی نیست. در این خصوص باید آموزش دید. چرا که با استفاده از تکنیک های بسیار و نیز ابزارهای عالی که به وفور یافت می شود و در اختیار همگان است، می توان بر ضعف فراموش کاری غلبه کرد

 

۳ـ غلط املایی

شاید بگویید بالاخره چشم است، گاهی غلطهای املایی را نمی بیند. من هم می پذیرم، اما این جمله در مورد یک منشی حرفه ای صدق نمی کند. از آنجایی که متن های خروجی از هر مجموعه ای چه در قالب نامه، چه در قالب پروپوزال و یا هر فرمت دیگری، نمودی از نگرش حرفه ای آن مجموعه می باشد، هرگز نباید هیچ غلط املایی در هیچ متنی وجود داشته باشد. البته یکی دو استثنا در کل دوران کاری پذیرفتنی است.

 

۴ـ گم کردن نامه

این خطا در میان منشی های شلخته و بی نظم بسیار متداول است. چنین منشی هایی یاد گرفته اند چنان آسمان و ریسمان ببافند که به راحتی از زیر بار مسئولیت چنین اتفاقی فرار کنند. اما مدیران حرفه ای هم خوب می دانند که تحت هر شرایطی مسئولیت نامه ها با منشی شرکت است و مفقود شدن نامه یا هر سند مکتوب دیگر در بایگانی دفتر مدیر عامل خطایی است نابخشودنی

 

۵ـ خبرچینی

هیچ مدیر حرفه ای حاضر نیست حتی برای یک بار خبرچینی را از یک منشی تحمل کند. خبر چینی یک خطا نیست، بلکه یک انتخاب است. نیرویی که قرار است امین باشد و به واسطه شغل خود در جریان بسیاری از امور کسب و کار قرار گیرد، تبدیل به فردی می شود که نمی توان در حضورش سخنی به زبان آورد و موضوعی مطرح کرد. اگر شما به عنوان یک مدیر بتوانید این خصیصه ناپسند را تحمل کنید، باید به شما آفرین گفت.

Picture of شیک اندیش
شیک اندیش

هنوز هیچ دیدگاهی وجود ندارد.

اولین کسی باشید که برای “خطاهای نابخشودنی در منشی گری” دیدگاه می‌گذارید;

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

قابل فهم بودن
ساده گویی
بار علمی
مفید بودن
کاربردی بودن

پیمایش به بالا