جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نگاهی به روش ها، زمینه ها و تکنیک های مهارت یادگیری سریع و بهینه

نگاهی به روش ها، زمینه ها و تکنیک های مهارت یادگیری سریع و بهینه

 

چکیده مطلب

در ادامه به معرفی اصول، تکنیک ها و روش های کاربردی و علمی برای بدست آوردن مهارت یادگیری برای آموزش هر نوع حرفه ای در کوتاه ترین زمان ممکن و با بیشترین بهره وری می پردازیم.

نحوه بدست آوردن مهارت یادگیری سریع و بهینه

یادگیری در نظر بسیاری فرو بردن نگاه در یک کتاب و خواندن تا زمانی است که بتوان دانش لازم در زمینه موردنظر را بدست آورد. اگر هدف شما سربلند بیرون آمدن از یک امتحان درسی باشد؛ شاید این روش تا حدودی بتواند کمک کند اما اگر هدفی در زندگی دارید، می خواهید وارد حرفه ای بشوید، قصد ساختن یک شی را در سر دارید و یا می خواهید یک زبان جدید را فرا بگیرید؛ اینجاست که باید با تکنیک و مهارت یادگیری آشنا شوید.

لزوم بدست آوردن مهارت یادگیری

پیش از یادگرفتن چیزی باید با نحوه مهارت یادگیری آن آشنا شوید. در دنیای پیچیده و در حال تحول امروزی شاید نتوان با اتکا به روش های سنتی بتوان این حجم از اطلاعات را در زمان قابل قبولی و به شکل صحیحی یاد گرفت. اشیاء و مفاهیم در حال پیچیده شدن هستند و یک فرد هر چقدر هم که زندگی ساده ای را در پیش بگیرید در نهایت با نیاز به مهارت هایی مواجه می شود. این وقت کم و حجم بالای اطلاعات لازمه بکارگیری و خلق روش های یادگیری سریع و بهینه تر را به وجود می آورد.

پیش از شروع یادگیری

 

شناخت مهارت های مناسب

حرفه و دروس بی شماری در اطراف شما وجود دارد اما همه آن ها به رسیدن به هدفتان به شما کمک نخواهد کرد. پیش از شروع یادگیری باید با مهارت ها و حرفه هایی که به آن ها نیاز دارید را شناسایی و سپس طبقه بندی نماید. قطعا یک مهارت بخصوص تضمین کننده موفقیت شما در یک زمینه نخواهد بود. این مجموعه حرفه ها از سطوح، لوازم و شرایط مختلفی برخوردار می باشد. ابتدا با تعیین هدف خود به پیدا کردن مهارت های مناسب با آن بپردازید. اگر هدف شما یادگیری یک زبان خارجی می باشد؛ در این راه قطعا به مهارت های مکالمه، تلفظ، لغت، شنود، خواندن و نوشتن آن زبان نیاز دارید.

طبقه بندی و اولویت بندی مهارت ها با در نظر گرفتن تاثیر، هزینه و زمان

از محدودیت ها راه فراری نیست اما با تعریف این حدود به عنوان ظرفیت می توان با ارزش پرداخت زمان و هزینه برای یک شیء آشنا شد. آموزش یک مهارت از دیگری به زمان متفاوتی نیاز دارد. با توجه به محدودیت های کاری و دیگر امور زندگی باید با میزان زمان موردنیاز برای شروع دوره آموزشی آشنا شوید. هر مهارت هزینه و سطح توانایی خاص به خود را دارد و همین دلیل نمی توان بدون در نظر گرفتن باری که به دنبال خواهد داشت آن را به برنامه یادگیری اضافه نمود. همچنین ممکن است یک مهارت را جذاب بیابید اما در رسیدن به هدف شما چندان کمک کننده نباشد. ابتدا با بررسی قابلیت های خود و مجموعه مهارت های مناسب، آن ها را لیست کرده و سپس بر اساس توانایی خود، طبقه بندی و اولویت بندی نمایید.

تعیین نقشه مسیر  مهارت یادگیری

اکنون با شناخت مجموعه حرفه های مناسب با هدف خود و طبقه بندی آن ها بر اساس نقشی که در رسیدن به هدف دارند؛ یک برنامه یا بهتر است بگوییم نقشه مسیر مهارت یادگیری را تا زمان رسیدن به دانش کافی برای خود همانند برنامه درسی دانشگاهی ترسیم نمایید. توجه داشته باشید که این نقشه تعیین کننده محدوده شما نباید باشد. گاهی خلاقیت در خروج از اصول یافت می شود اما پاینبدی نسبی به اصول به شما کمک می کند تا به طور پیوسته و با خطر کمتری مسیر را طی کنید.

در حین یادگیری

 

طبقه بندی و تجزیه مراحل یادگیری

مهارت یادگیری نوین، در چهار مرحله تفکر انتقادی، تفکر خلاق، برقراری ارتباط و همکاری تعریف می شود. این مهارت که به صورت علمی برای یادگیری سریع و بهینه دانش آموزان تدوین شده است؛ کمک می کند تا در هر زمینه و سطحی بتوان یک دانش را عمیق و سریع تر یاد گرفت.

تحلیل و تفکر انتقادی

تفکر انتقادی، تحلیل دقیق از چیزی برای درک بهتر آن است. این روش پرداخت به اطلاعات بیشتر در زمینه آماری و عملی کاربرد دارد و با تحلیل یک به یک هر داده، جایگاه و ماهیت آن را می سنجد. در این تحلیل مجموعه فعالیت های  آنالیز، استدلال، طبقه بندی، مقایسه، تعریف، تشریح، ارزیابی، حل مشکل و ردیابی علت و اثر صورت می گیرد.

تحلیل و تفکر خلاقانه

تفکر خلاق از انعطاف پذیری بالایی برخوردار بوده و بدون پرداخت یک به یک بهره می برد به طوری که بدل از یافتن مفهوم ها، به کشف امکانات می پردازد. این تحلیل را می توان بیشتر در فعالیت های هنری یافت. در این تحلیل فعالیت های ساخت نقشه ذهنی، خلق، طراحی، تصویر سازی، بهینه سازی، نوآوری، حل مشکلات و پرسش یابی صورت می گیرد.

ایجاد ارتباط میان اطلاعات

 با توجه به نوع زمینه مهارت و نحوه تحلیل آن، اطلاعاتی بدست می آید که برای تبدیل این اطلاعات به دانش می بایست به زیر رو نمودن آن ها پرداخت. با یافتن معنا و امکانات یک شیء یا مفهوم در یک مجموعه، بایستی رابطه میان هر کدام را برای کامل کردن پازل دانش بدست آورد. که این کار با ارزیابی موقعیت هر کدام از بخش ها صورت می گیرد. به طوری که با تحلیل اطلاعات، آن ها را بر اساس تعریف، ماهیت، کابرد و تاثیر تقسیم بندی کرده و ارتباط میان هر کدام را میابیم.

پردازش و خروجی گرفتن از اطلاعات

در نهایت مجموعه ای از داده های طبقه بندی شده ای را در دست داریم که می بایست با بکاربردن آن ها در زمینه های مختلف، تکرار فراگیری و بررسی تاثیرشان، یک خروجی غربال شده از اطلاعات را بدست آوریم. این خروجی گزینشی و طبقه بندی شده از اطلاعات دانش نام دارد.

 

معرفی ابزارها و تکنیک های یادگیری بهینه

اکنون که با مراحل تهیه و گردآوری اطلاعات آشنا شده اید. بهتر است با بکارگیری تکنیک و روش هایی این فرایند یادگیری را سرعت بخشیده و با بهبود فضای آموزش، بهره گیری از اطلاعات را افزایش دهید.

تقسیم زمان و مباحث یادگیری

 

  • تقسیم زمان آموزش – برای افزایش بهره وری در آموزش بهتر است به جای قرار دادن یک زمان طولانی برای یادگیری و یک استراحت طولانی بعد از آن، از استراحت های متقاطع در مینا زمان درسی استفاده نمایید. یکی از بهترین تکنیک های افزایش تمرکز در انجام فعالیت هایی مانند درس خواندن، روش پرومودو می باشد که با تقسیم زمان کار به چهار نوبت ۲۵ دقیقه، سه استراحت ۵ دقیقه ای در میان آن، یک استراحت ۱۵ دقیقه ای پس از سه نوبت درسی و یک مرور ۳۰ دقیقه ای در انتها ، موجب حفظ انرژی و تمرکز در درس خواندن و افزایش زمان مفید می شود.
  • تقسیم برنامه آموزشی – در کنار تقسیم زمان درس خواندن در یک نوبت، کل برنامه آموزشی یک درس نیز باید تقسیم بندی شود. این کار باعث می شود تا با تعیین حجمی از مباحث برای یک بازه زمانی، تعهد نانوشته ای برای تکمیل هر کدام از آن ها به وجود آید.
  • تنوع در مباحث و روش های آموزش – علاقه پرداختن به یک موضوع همانطور که برای مدت کوتاهی بروز می کند؛ برای مدت کوتاهی از دست می رود و در صورت اصرار بر تداوم ادامه یک آموزش، بهره وری در کسب اطلاعات کاهش می یابد. به عنوان یک روش جایگزین به جای پرداخت به یک موضوع، مجموعه ای از مباحث را در برنامه آموزشی هفتگی خود قرار دهید.
  • یادگیری از طرق مختلف – یک تحقیق در سال ۲۰۰۸ نشان داد که یادگیری از روش های مختلف موجب تحریک بخش های مختلف مغز می شود. با فعال شدن مناطق بیشتری از مغز، درک و حفظ اطلاعات سهولت می یابد. بدین صورت که برای یادگیری یک مبحث به جای اکتفا به یک کتاب از منابع و رسانه های نوشتاری و ویدیویی مختلف استفاده کنید.

 

بازبینی و مرور

بازبینی اطلاعات 

بررسی مجدد  اطلاعات ضروری است اگر می خواهید اطلاعات را از حافظه کوتاه مدت خود را به حافظه بلند مدت خود منتقل کنید؛ در این صورت نیاز است تا با مرور و بررسی در بازه های زمانی مختلف این کار را انجام دهید. بازبینی اطلاعات کمک می کند تا آن ها را برای زمان بیشتری در حافظه خود نگه دارید.

روش های بازبینی متعددی وجود دارد اما بازه مرور زیر می تواند به حفظ هر چه بیشتر اطلاعات کمک نماید.

– بررسی اول: ۱ روز بعد از یادگیری اطلاعات جدید
– بررسی دوم: ۳ روز پس از بررسی اول
– بررسی سوم: ۷ روز پس از بررسی دوم
– بررسی چهارم: ۲۱ روز پس از بررسی سوم
– بررسی پنجم: ۳۰ روز پس از بررسی چهارم
– بررسی ششم: ۴۵ روز پس از بررسی پنجم
– بررسی هفتم: ۶۰ روز پس از بررسی ششم

بازبینی سطح مهارت ها

حتی در صورتی که دروس را مرتب مرور می کنید. برای بررسی سطح خود در یک مهارت نیاز است تا در مقاطع زمانی پیوسته، از خود آزمون هایی را بر اساس آنچه تا کنون یادگرفته اید، بگیرید. وجود امتحان یک تعهد به یادگیری را برای شما به وجود می آورد و کمک می کند تا اطلاعاتی را در نظر نگرفته اید را مجددا بیابید.

ساده سازی و طبقه بندی اطلاعات

با به اتمام رساندن هر مبحث و گذراندن دوران مرور و آزمون های آن بهتر است آنچه را یادگرفته اید به شکل رفرنس و جامع نه کلمه به کلمه، آرشیو کرده تا در آینده بتوانید با مراجعه به سر فصل های آن، تمامیی مبحث را به خاطر بیاورید. طبقه بندی اطلاعات همانند مرتب کردن یک کتابخانه می باشد که سرعت دسترسی به یک کتاب مشخص را افزایش می دهد.

تمرکز بر روی دفعات تکرار

 ما بیشترین تلاش خود را بر روی یک زمان کوتاه متمرکز می کنیم پس چه بهتر است تا با تقسیم، دفعات تمرکز بتوان از نهایت انرژی و تلاش برای هر مقطع بهره برد.

جمع بندی

 اکنون که فرایند آموزش را با موفقیت گزرانده و به نوعی با مهارت یادگیری آشنا شده اید. با تکرار و به کار گرفتن مهارت های بدست آورده آن ها را به طور همیشگی در حافظه خود ثبت نمایید. برای این کار می توانید با ایجاد ارتباط در میان مباحث، یاد دادن به دیگران، استفاده از تصویر سازی ذهنی، ورود به محوطه عملی به عمق بیشتری از یک مهارت دست یافته و تصویر جامع تری از آن را بدست آورید.

 

بستر و فضای بهینه برای یادگیری

  • یادگیری گروهی و کلاسی – وجود افراد هم ایده و با یک هدف در اطرافتان، یک وسیله انگیزشی برای افزایش شوق در ادامه مسیر کسب دانش می باشد. خود را با دیگر افراد علاقه مند به یک مهارت مشترک محاصره نمایید تا در زمان نیاز بتوانید از آن ها کمک بگیرید.
  • یادگیری آنلاین و خانگی – فضای مجازی می تواند بسیاری از محدودیت های مکانی و هزینه های گزاف کلاس های حضوری را حذف نماید. این روش در هر مکانی از خانه تا محل کار قابل پیگیری می باشد و به طور معمول درصورت مراجعه به یک محل معتبر می توان به آموزش های اساتید مجرب با کمترین هزینه دست یافت.
  • یادگیری در فضای عملی و کاری – فضای تئوری همواره نمی تواند شما را با مفاهیم آشنا نماید. در کنار یادگیری در خانه و کلاس از وقت آزاد تابستان و دیگر تعطیلات برای قرار گیری در منطقه کار و عملی استفاده کنید. به طوری که در یادگیری یک زبان، سفر به خارج از کشور و در یادگیری یک صنعت، کار در کسب و کارهای صنعتی می تواند آموزش دهنده باشد.

 

سلامت ذهنی و جسمی یادگیری

حفظ وضعیت مطلوب جسمانی در حین یادگیری از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. کسب دانش نیاز به انرژی و توان ذهنی و جسمی دارد. با توجه به شانس بالایی یکجا نشینی طولانی در زمان یادگیری، حتما برنامه ورزش و تحرک و یادگیری را در اولویت قرار دهید. همچنین با توجه به فعالیت ذهنی سنگینی که خواهید داشت، مصرف کافی میعانات (در وهله اول آب) و مواد غذایی حاوی چربی امگا-۳ و پروتئین را در نظر بگیرید. درس خواندن می تواند استرس و فشار ذهنی زیادی را به ما وارد کند؛ به همین منظور حتما فعالیت های تفریحی و ارتباط با نزدیکان را به منظور جبران فشار آموزش، در برنامه هفتگی خود قرار دهید.

بکارگیری دانش بدست آورده از طریق یادگیری

 

مهارت استفاده از دانش های یادگرفته شده برای رسیدن به اهداف

مهارت ها هر چقدر که گسترده باشند تا زمانی که بکار گرفته نشوند نمی توانند نمی توانند نقش مفید خود را نشان دهند. اگر بدون پیروی از مهارت یادگیری و به طور سنتی دانش های تخصصی امروزی را فرا بگیرید در زمان بکارگیری آن با توجه به انبوه اطلاعات قطعا با مشکل رو به رو می شوید. مهارت یادگیری تنها سرعت و بهره بیشتری برای کسب یک حرفه را فراهم نمی کند. بله با طبقه بندی و نگاه ریز بینانه به شما کمک می کند تا به عمق بیشتری از اطلاعات دست یافته و با جمع آوری مقادیر کاربردی، مجموعه دانش خود را ترسیم نمایید.

Picture of شیک اندیش
شیک اندیش

هنوز هیچ دیدگاهی وجود ندارد.

اولین کسی باشید که برای “نگاهی به روش ها، زمینه ها و تکنیک های مهارت یادگیری سریع و بهینه” دیدگاه می‌گذارید;

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

قابل فهم بودن
ساده گویی
بار علمی
مفید بودن
کاربردی بودن

پیمایش به بالا