رابطه افسردگی با بی خوابی
در حالیکه تحقیقات گوناگونی در خصوص رابطه افسردگی و بی خوابی انجام شده است، اما هنوز هم این دو حالت به عنوان دو مفسر اصلی از یکدیگر به جای نمیآیند. با این حال، بسیاری از مطالعات نشان دادهاند که وجود افسردگی به طور معمول به همراه بیخوابی است و این دو حالت به طور متقابل با یکدیگر توأم هستند. به عنوان مثال، افرادی که با افسردگی مبتلا هستند، معمولاً مشکلات بیشتری در خواب دارند و بیخوابی میتواند به تشدید افسردگی منجر شود. علاوه بر این، برخی تحقیقات نشان دادهاند که افرادی که در گروهی با بیخوابی قرار میگیرند، علائم افسردگی سنگینتر و به شدتتری دارند.
یکی از علل احتمالی این رابطه این است که برخی افراد ممکن است با وجود افسردگی، مشکلات بیشتری در کنترل خوابشان داشته باشند. همچنین، تنظیمات شناختی مناسب برای خواب و همچنین وضعیت احساسی مناسب نیز به کنترل خواب کمک میکنند و هر دوی این موارد در افراد افسرده معمولاً مختل شده است. به همین دلیل، افراد مبتلا به افسردگی معمولاً آسیب پذیرتر نسبت به بیخوابی هستند.
به علاوه، برخی از مواد شیمیایی موجود در مغز میتوانند نقش مهمی در افسردگی و بیخوابی داشته باشند. مثلاً سروتونین، که به عنوان یک هورمون مغزی و نوروترانسمیتر وظیفه کنترل وضعیت هیجانی، رشد، خواب و سایر وظایفی را برعهده دارد، میتواند در افسردگی و بیخوابی نقش اساسی داشته باشد. افرادی که با افسردگی مبتلا هستند، عموماً سطح سروتونین پایینی در بدن خود دارند که میتواند به بیخوابی و عوارض دیگری منجر شود.
با توجه به این نکات، میتوان نتیجه گرفت که رابطه افسردگی با بیخوابی پیچیده و چند وجهی است و هنوز نیاز به بررسی بیشتر در این زمینه وجود دارد. با این حال، میتوان به طور کلی گفت که این دو حالت با یکدیگر ارتباط مستقیم و تأثیرگذاری دارند و درمان مناسب افسردگی میتواند بهبود بیخوابی را نیز به دنبال داشته باشد. لذا، تشخیص و درمان دقیق افسردگی میتواند بهبود خواب و کاهش بیخوابی در افراد را به همراه داشته باشد.
افسردگی بیماری شایعی است که بسیاری از افراد مبتلا به آن، از اینکه به آن دچار هستند آگاهی ندارند. طبعا شناخت نشانه های افسردگی اولین قدم برای درمان این بیماری روحی و روانی است. افسردگی سبب اختلالات زیادی در بدن و ذهن و به طور کلی ریتم فعال زندگی انسان می شود. یکی از این اختلالات بی خوابی است که ما در این مقاله قصد داریم به رابطه ی آن با افسردگی و راه های درمان آن بپردازیم.
۱ رابطه افسردگی با بی خوابی
رابطه افسردگی با بی خوابی
منظور از بی خوابی، عدم توانایی در به خواب رفتن، نداشتن خواب پیوسته وعمیق می باشد. بی خوابی ناشی از یک بیماری است و در واقع یک خلل یا مشکل اصلی سبب به وجود آمدن بی خوابی در فرد می شود. این دست از اختلالات مربوط به آسیب های جسمانی یا روحی است.
از جمله مهم ترین آنها می توان به افسردگی، اضطراب شدید، تکرر ادرار، ترس و مصرف کافئین اشاره کرد. این بدان معناست که برای درمان بی خوابی باید علت آن را شناسایی کنیم و به دنبال درمان آن باشیم. البته گاهی بی خوابی خود سبب بروز اختلال یا تشدید یک عارضه می شود. به عنوان مثال بی خوابی شخصی که تکرر ادرار دارد یا کافئین زیادی مصرف می کند، سبب بروز مشکلات روحی و روانی همچون افسردگی در او می شود.
آمار مطالعات گسترده در این موضوع نشان می دهد که بیشتر افراد مبتلا به افسردگی دچار بی خوابی هستند. بدین منظور می توان گفت که افسردگی و بی خوابی رابطه ی تنگاتنگی با یکدیگر دارند.
اما افسردگی چگونه سبب بی خوابی می شود؟ ذهن فرد مبتلا به افسردگی در آشفته ترین وضعیت خود قرار دارد. چون ذهن فرد در حالت افسردگی نمی تواند به خوبی روی یک موضوع تمرکز کند، مدام به چیزهای گوناگون فکر می کند و این امر سبب ایجاد تنش فکری می شود. برای درمان افسردگی و از بین بردن مشکلات ناشی از آن همچون بی خوابی باید به دنبال راه اصولی درمان آن باشیم.
راهکارهای درمان بی خوابی ناشی از افسردگی
اولین نکته ای که باید به آن توجه داشته باشیم این است که افسردگی عامل اصلی است و اگر به آن دچار هستید در وهله ی اول باید به درمان آن بپردازید تا در این روند به مرور مشکل بی خوابی هم برطرف شود. توجه کنید که نشانه های افسردگی باید به درستی تشخیص داده شود. گاهی افراد به دلیل بروز مشکلی در سیستم داخلی بدن یا ناراحتی از یک واقعه احساس می کنند که مبتلا به افسردگی هستند. فارغ از این نکات برای درمان بی خوابی به طور مشخص می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تغییر سبک زندگی همراه با تعیین دقیق ساعات خواب و بیداری
- مهیا کردن محیطی آرام و تاریک برای خوابیدن
- استفاده از ترفند های موثر جهت سریع به خواب رفتن
- انجام فعالیت های آرامش بخش قبل از خواب مانند دوش گرفتن و مطالعه کتاب
- تلاش برای کنترل افکار منفی و دفع آنها
- عدم استفاده از الکل و کافئین
- خوردن برخی از نوشیدنی ها قبل از خواب مانند شیر گرم و بابونه
- انجام کامل فعالیت های روزانه به همراه ورزش کردن
برای درمان بی خوابی با دارو حتما با یک پزشک مشورت کنید. عدم رعایت این موضوع و مصرف داروهایی که سازگاری با بدن شما ندارد می تواند تبعات بدی به همراه داشته باشد.
افسردگی علاوه بر آسیب های عمیقی که به روح و ذهن انسان وارد می کند سبب بروز عارضه های جسمانی هم می شود. این بیماری که نسبت به بیماری های جسمانی توجه ی کمتری به آن شده روتین زندگی فرد را مختل می کند. هنگامی که شخص مبتلا به افسردگی اطلاعی از بیماری خود نداشته باشد و نشانه های آن را نداند، به دنبال راه حل هایی اشتباه برای مشکلات ناشی از آن می رود که نتایج گاه مرگ باری به همراه دارد. به همین خاطر ضروری است اگر نشانه های افسردگی را در خود یا نزدیکان مشاهده کردیم، برای درمان آن از یک روانشناس کمک بگیریم تا در یک بازه ی زمانی معین این بیماری را درمان کنیم. مرکز آماده ی مشاوره به شما عزیزان برای درمان افسردگی، بی خوابی، اضطراب و هر نوع مشکلات روحی با بهره مندی از دانش و تجربه متخصصین خود می باشد.
- چه عواملی سبب بی خوابی می شود؟
- راه های درمان بی خوابی ناشی از افسردگی به چه صورت است؟
- چه رابطه ای بین افسردگی و بی خوابی وجود دارد؟
هنوز هیچ دیدگاهی وجود ندارد.