جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هیپنوتیزم درمانی

هیپنوتیزم از یک لغت یونایی برای خواب “هیپنوز” گرفته شده است.

هیپنوتیزم که با عنوان هیپنوتیزم درمانی نیز شناخته می شود، وضعیت خلسه طوری است که در آن تمکز فرد بیشتر می شود. در این حالت، بیمار احساس آرامش بیشتری خواهد داشت. در همین زمان، پیشنهاداتی به بیمار ارائه می شود تا به بهبود و یا تغییر درد و مشکل بیمار کمک شود.

هیپنوتیزم کمک می کند تا فرد کنترل بیشتری بر روی رفتارهای ناخواسته خود داشته باشد و راحت تر با اضطراب و یا درد خود کنار بیاید. البته نکته ای که وجود دارد این است، درست است که فرد پذیرای پیشنهادات بیشتری است، اما کنترل خود را از دست نخواهد داد.

در طول هیپنوتیزم درمانی چه اتفاقی برای مغز می افتد؟

  • دو ناحیه در مغز مسئول پردازش و کنترل آن چه هستند که در بدن اتفاق می افتند. این دو ناحیه در طول درمان، فعالیت بیشتری را نشان می دهند.
  • ناحیه ای از مغز که مسئول اعمال و ناحیه دیگر که نسبت به حرکات آگاه است، ارتباط شان در طول درمان قطع خواهد شد.

دلایل انجام هپنوتیزم درمان

هیپنوتیزم درمانی می تواند یکی از روش های موثر در مقابله با استرس و اضطراب باشد. انجام این روش قبل از روش های پزشکی مانند بیوپسی از سینه، می تواند از شدت استرس بیمار کم کند.

از هیپنوتیزم درمانی در موارد زیر نیز استفاده می شود:

  • کنترل درد. هیپنوتیزم درمانی، از درد ناشی از سوختگی، سرطان، زایمان، سندرم روده تحریک پذیر، روش های دندانپزشکی و سردرد کم می کند.
  • گرگرفتگی. هیپنوتیزم درمانی به تسکین علائم یائسگی از جمله گرگرفتگی کمک می کند.
  • تغییرات رفتاری. هیپنوتیزم درمانی می تواند در درمان بی خوابی، شب ادراری، ترک سیگار و یا پرخوری موثر باشد.
  • عوارض جانبی ناشی از درمان سرطان. هیپنوتیزم درمانی به تسکین عوارض ناشی از شیمی درمانی و یا رادیوتراپی کمک می کند.

در کل، این گونه می توان گفت، افرادی که ار دردهای مزمن و یا استرس و اضطراب قبل از روش های پزشکی مانند جراحی ها رنج می برند، می توانند از مزایای این روش درمانی بهره مند شوند.

نکته ای که در این جا باید به آن اشاره کنیم این است که این روش به درمان بیماری ها از جمله سرطان و یا بیماری های قلبی کمکی نمی کند.

آیا هیپنوتیزم درمانی خطری را به همراه دارد؟

خیر، هیپنوتیزم درمانی روش ایمنی است و تاثیری بر روی کنترل ذهن نمی گذارد. روانپزشک کاری نمی کند که فرد بعد از پایان درمان، نسبت به عمل خود احساس پشیمانی داشته باشد.

در برخی موارد که البته به ندرت پیش می آید، احتمال بروز عوارضی بعد از درمان وجود دارد. از جمله: سردرد، سرگیجه و یا اضطراب. گاهی ممکن است فرد توهم داشتن چنین عوارضی را بعد از درمان داشته باشد.

آیا هیپنوتیزم درمانی به آمادگی خاصی نیاز دارد؟

هیپنوتیزم درمانی به آمادگی خاصی نیاز ندارد. اما توصیه می شود هنگام مراجعه لباس های راحت بر تن کنید تا در طول درمان احساس بهتری داشته باشید. نکته ای که وجود دارد این است قبل از درمان، فرد باید خواب کافی داشته باشد تا در جلسه درمان به خواب نرود.

نکته مهم دیگر این است که این روش درمانی باید توسط روانپزشک با تجربه در این زمینه انجام شود.

در جلسات هیپنوتیزم درمانی چه اتفاقی می افتد؟

ابتدا روند هیپنوتیزم درمانی برای بیمار شرح داده می شود و اهداف درمان نیز بررسی خواهد شد. سپس روانپزشک، به آرامی با بیمار شروع به صحبت می کند، تن صدای خود را پایین می آورد و تصاویری را برای بیمار تداعی می کند تا حس آرامش و امنیت بیشتری برای بیمار ایجاد شود.

روانپزشک هم چنین می تواند راه هایی را برای رسیدن به هدف درمان، پیشنهاد دهد مانند کاهش درد و یا از بین بردن تمایل به استعمال دخانیات.

با پایان جلسه درمان، ممکن است خود فرد از حالت خلسه و هیپنوتیزم خارج شود و یا این که پزشک این کار را انجام دهد. اما در حالت خلسه نیز بیمار کاملا هوشیار است و تمام آن چه که در طول هیپنوتیزم اتفاق افتاده است را به خاطر می آورد.

آیا یک جلسه درمان کافی است؟

با این که در بسیاری از افراد، تنها یک جلسه هیپنوتیزم درمانی می تواند مفید باشد اما بهتر است این درمان سه تا پنج جلسه ادامه پیدا کند. بعد از پایان درمان و مشورت با مشاور، مشخص می شود که شما به چند جلسه درمان نیاز دارید.

نتایج هیپنوتیزم درمانی

با این که هیپنوتیزم درمانی روش موثر در مقابله با درد، استرس و اضطراب است، اما گفتار درمانی و رفتار درمانی خط اول درمان برای این قبیل اختلالات محسوب می شود. از این روش درمانی هم چنین به عنوان بخشی از درمان ترک سیگار و یا کاهش وزن نیز استفاده می شود.

هیپنوتیزم درمانی به تمام افراد توصیه نمی شود. به عنوان مثال، ممکن است فرد به اندازه کافی وارد فاز خلسه نشود. هر چه فرد بیشتر به خواب القایی فرو برود، اثربخشی این روش درمانی نیز بیشتر خواهد بود.

برخی سوال می پرسند که هیپنوتیزم مانند زمانی است که به خواب می رویم؟ پاسخ این است که در طول درمان به نظر می رسد که بیمار خواب است، اما بدن خود را در کنترل دارد. بیمار کاملا هوشیار است و می تواند به سوالاتی که از او پرسیده می شود، به خوبی پاسخ دهد.

در این وضعیت، عضلات شل می شوند، تنفس با ریتم آهسته تری انجام می شود و به همین خاطر، فرد احساس خواب آلودگی خواهد داشت.

برخی بر این باورند که هیپنوتیزم درمانی می تواند احساس قدرت و توان بیشتری به بیمار بدهد. اما چنین موردی اساس علمی ندارد و این روش درمانی به بهبود عملکرد بدنی کمک می کند.

Picture of شیک اندیش
شیک اندیش

هنوز هیچ دیدگاهی وجود ندارد.

اولین کسی باشید که برای “هیپنوتیزم درمانی” دیدگاه می‌گذارید;

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

قابل فهم بودن
ساده گویی
بار علمی
مفید بودن
کاربردی بودن

پیمایش به بالا