جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

عزت نفس پایین و عوامل آن را می شناسید؟

عزت نفس پایین و عوامل آن را می شناسید؟

 

چکیده مطلب

عزت نفس پایین ، شروع بسیاری از ناملایمات زندگی ست. شب هایی که خوابمان نمی برد و ناکامی هایی که یکی پس از دیگری تجربه می کنیم. از اضافه وزن رنج می بریم و یا کمبود محبت را احساس می کنیم. همه و همه اینها به علت دوست نداشتن خودمان است. با شناخت عوامل عزت نفس پایین، میتوانیم کمی هوشیار تر باشیم و از خودمان مراقبت کنیم. با ما همراه شوید.

چه چیزی باعث عزت نفس پایین می شود؟

باورهایی که درمورد خودتان دارید، اغلب واقعی هستند. اگرچه فقط در حد یک نظریه باشند، اما باور آن ها میتواند باعث اتفاق افتادنشان شود. این باورها بر اساس تجربیاتی است که در زندگی داشته اید و پیام های ناشی از این تجربیات، تعیین کننده نوع شخصیت شما و شکل گیری عزت نفس پایین یا بالا در شما ست. اگر تجربیات شما منفی باشند، باور شما نیز نسبت به خودتان منفی خواهد بود و برعکس.

اتفاقاتی که در سال های گذشته زندگیتان رخ داده است ، اغلب تجربیات ارزشمندی است که به شکل گیری باورهای شما کمک می کند. آنچه که شما در خانواده یا در روابط وسیع تری مانند مدرسه می بینید و یا می شنوید، راهی مؤثر در دید شما نسبت به خودتان است و باعث ایجاد عزت نفس پایین یا عزت نفسی مطلوب در شما می شود.

تجربیات کسب شده در گذشته زندگیتان می تواند باعث شکل گیری عزت نفس پایین در شخصیتتان شود.

چه مواردی باعث پایین آمدن عزت نفس ما می شود؟

 

وجود بعضی شرایط و اتفاقات همانند موارد زیر باعث به وجود آمدن عزت نفس پایین در انسان می شوند:

  • مجازات های هدفمند یا سیستماتیک، سهل انگاری یا ناهنجاری
  • عدم برخورد متناسب و استاندارد والدین
  • عدم قرار گرفتن در گروه های استاندارد و متناسب با شرایط و شخصیتتان
  • قرار گرفتن در مسیری که دیگران باعث استرس و رنجش شما شوند
  • متعلق بودن به خانواده یا گروهی اجتماعی که نسبت به شما بیگانه باشند
  • عدم وجود تشویق، گرما و توجه یا علاقه
  • عجیب و غریب بودن محیط خانواده یا مدرسه

شکل گیری شخصیت افراد

گاهی باورهای منفی و غلط منشاء عزت نفس پایین در ماست و این تجربیات ممکن است بر اساس عوامل زیر بوجود بیایند:

  1. وجود سختی یا اجبار در محل کار
  2. ارتباطات منفی یا خشمگینانه
  3. وجود تحمیل در زندگی شخصی
  4. استمرار استرس و رنجش روحی
  5. رخ دادن رویدادهای سهمناک

آخر خط بلوغ فردی، شروع عزت نفس پایین

 

همزمان با بزرگ شدن، پند ها و گوشزد های اطرافیانمان که برای ما اهمیت دارند یا با ما زندگی میکنند، همواره همراه ما می باشد. ما ممکن است با توجه به سخنانی که آنها در مورد ما می گویند، خودمان را توبیخ کنیم و حتی گاهی با دیگران مقایسه کنیم. نتیجه گیری ما از تجربیاتمان باعث میشوند که ما به عنوان یک انسان خود را قضاوت کنیم و این نتیجه گیری های عمومی در مورد خودمان پایه ای برای شکل گیری شخصیت ما می شود. که در اصطلاح این وضعیت را آخر راه می نامند. در واقع به آخر راه رسیدن، نطفه شکل گیری عزت نفس پایین در انسان می باشد.


 

از آنجایی که این حس در دوران طفولیت شکل می گیرد، از قضاوت های نابجا و ناصحیج بچگانه ناشی می شود. این احساس احتمالا بر ثر سؤتفاهم شکل گرفته است، زیرا شما نمی توانستید بالغانه درک کنید که مسئله از چه قرار است و چرا کاری را اشتباه انجام داده اید. به همین خاطر مدام خود را مقصر دانسته و تحقیر می کردید.

افکار و قضاوت های نا عادلانه و بی اساس

 

با افزایش سن، زیر سوال بردن افکار و شخصیت تان کار سختی می شود. چرا که بخشی از وجود و طرز تفکر شما شده است. به این معنی که این افکار منفی از طریق خودتان ارزش گذاری شده  و به شکل باورهایی پایدار در آمده اند و باعث می شود به موضوعی که واقعیت ندارد توجه بسیاری کنید.

دو فاکتور در شکل گیری عزت نفس پایین موثر هستند.

  1. عدم تایید توسط سایرین که عزت نفس را از شما سلب می کند
  2. تفسیر نادرست از بازخوردهای دیگران

گاه شما آنچه را که با ایده ها و نظرات منفی در مورد خودتان تطبیق دارد را می پذیرید ، اما در مورد آنچه که با تفکراتتان تضاد دارد موضع گیری می کنید. بنابر این تمرکز کنید روی اینکه چه چیز را اشتباه انجام داده اید و چه چیزی درست بوده و شما آن را انکار کرده اید.

تفسیر نادرست، به این معنا است که با تجربیاتی که ممکن است پیامد آنها مثبت باشد مخالفت می کنید و آنها را نمی پذیرید. به طوری که اگر فردی ظاهر شما را تأیید کند ممکن است شما فکر کنید که قبلا جذاب نبوده اید، و یا فکر کنید که آنها منظور مثبت از این حرفشان نداشته اند و فقط سعی در تشویق و تعریف نا به جا از شما دارند.

عزت نفس چه ارتباطی با اعمال ما دارد؟

 

عزت نفس به عبارتی ساده به این مفهوم است که ما چه احساسی به خودمان داریم و اعمال خود را چگونه داوری و ارزشیابی می کنیم. این ارزشیابی ها مجموعه ای از پیش فرض هاست که توسط خودمان انتخاب می شوند و تعیین کننده محدوده توانمندی ها و روابط ما هستند. سعی کنید نگاهی مثبت به خود و قابلیت های فردی تان داشته باشید.

اگر خودمان یا اعمالمان را درست ارزش گذاری کنیم آنچه را که انجام می دهیم با معنا خواهد شد و در ازای آن کمتر رفتار و ضخصیت خود را قضاوت می کنیم.

نداشتن عزت نفس

 

اصولا انسان هایی که عزت نفس پایین دارند توان انجام امور با معنا (مثبت) را ندارند. به این معنا که بازدهی رفتاری شان کمتر شده و نمی توانند احساسات خود را به خوبی پرورش دهند. این انسان ها از توان بالقوه خود نمیتوانند استفاده کنند و توان برنامه ریزی برای اهداف شخصی خود را ندارند.

همچنین این گونه از افراد کوششی برای یادگیری یا بدست آوردن شغلی بهتر نمی کنند. در ضمن ممکن است رفتار های تحقیر آمیز  اطرافیانشان ( خانواده – دوستان و یا شریک عاطفی) را به راحتی بپذیرند.


 

نوجوانی و عزت نفس

روانشناسان ، عزت نفس پایین را با رفتار های منفی مرتبط می دانند. رفتارهایی چون:

  • ضعیف ظاهر شدن در مدرسه و مراکز آموزشی
  • بارداری در نوجوانی
  • اخراج از مدرسه
  • ارتباط جنسی پیش از موعد
  • اعتیاد به مخدر و الکل
  • رابطه های شکست خورده
  • بی نظمی و نوع تغذیه
  • رفتارهای مجرمانه

نکته مهمی که باید به خاطر بسپارید این است که ، در هر موقعیتی گزینه هایی برای بهتر شدن و پیشرفت وجود دارد. قرار نیست همه انسانها علایق و توانایی های یکسان داشته باشند. شما به نوبه خود منحصر به فرد و توانا هستید. فقط کافیست به خودتان اعتماد کنید.

Picture of شیک اندیش
شیک اندیش

هنوز هیچ دیدگاهی وجود ندارد.

اولین کسی باشید که برای “عزت نفس پایین و عوامل آن را می شناسید؟” دیدگاه می‌گذارید;

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

قابل فهم بودن
ساده گویی
بار علمی
مفید بودن
کاربردی بودن

پیمایش به بالا