جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

چرا به پشیمانی های عذاب آور مبتلا می شوید؟ از عوامل تا راههای مقابله

چرا به پشیمانی های عذاب آور مبتلا می شوید؟ از عوامل تا راههای مقابله

فلان تصمیم بدترین تصمیم زندگی ام بوده. ای کاش دستم می شکست و فلان کار را انجام نمی دادم. ای کاش زمان به عقب باز می گشت. انگار عقلم را از دست داده بودم و هزار جمله دیگر که ممکن است هر روز یا از دهان خودمان خارج شوند یا از دیگران بشنویم، بیانگر احساس پشیمانی هستند. اما برخی تصمیم ها و کارها دیگر قابل جبران نیستند و به قول معرف آب رفته به جوی باز نمی گردد؛ بلکه تنها حسی منفی و عذاب آور به سراغمان می آید و آن هم پشیمانی و تاسف ناشی از آن است. در این قسمت از خودساخته می خواهیم به این حس و راههای مقابله با احساس منفی پشیمانی بپردازیم.

احساس پشیمانی از کجا می آید

پشیمانی از جایی می آید که چیزی که انتظارش را داشتید اتفاق نیفتاده و حتی برعکسش هم رخ داده است. بله در چنین مواقعی عصبانی می شوید، حرص و یا غصه می خورید و گاهی هم احساس ناامیدی و شکست می کنید. ممکن است از تصمیم بزرگی پشیمان باشید و افسوس خوردن، زندگی را به کام شما تلخ کرده باشد. یا ممکن است از خرید یک لباس پشیمان باشید و مدام فکر کنید پول هایتان را هدر داده اید. مسأله آنقدرها هم پیچیده نیست. احساس پشیمانی به سراغ تمام انسان های این کره خاکی می رود و کسی را بی نصیب نمی گذارد. در برخی موارد احساس پشیمانی کاملا عادی و طبیعی است و در برخی موارد هم زندگی را به جهنم تبدیل می کند. این ما هستیم که تصمیم می گیریم در بهشت زندگی کنیم یا جهنم خودساخته.

پشیمانی های عذاب آور را کجای دلمان بگذاریم

پاسخ این سوال واضح است پشت در! اگر از تصمیم بزرگی در زندگی خود مانند انتخاب رشته تحصیلی، انتخاب شغل، انتخاب همسر و … پشیمان هستید، یک بار برای همیشه به صورت مستقیم به چشمان او نگاه کنید، حرفهایتان را بزنید، گله و شکایتتان را بکنید و سپس او را پشت در بگذارید و هیچ وقت اجازه ندهید پا به داخل خانه آرامش شما بگذارد. برخی تصمیم ها چنان بزرگ هستند که تمام زندگی ما را تحت تاثیر قرار می دهند، اما بدانید هیچ گاه دیر نمی شود. هنوز هم می توانید تصمیم هایی به همان بزرگی بگیرید و مسیر زندگی تان را تغییر دهید و در جاده دلخواهتان قدم بردارید. تنها نیاز به کمی جسارت دارید و روبرو شدن با ترس ها. جسور بودن و گرفتن تصمیم های بزرگ که مخالف با تصمیم های گذشته هستند بهترین راه مقابله با احساس منفی پشیمانی است.

 

پشیمانی های کوچک چه به روزگارمان می آورد

اگر تصمیم های کوچک و کارهایی که هر روز انجام می دهید باعث می شوند پشیمانی های عذاب آور به سراغتان بیاید نیاز به تمرین بیشتری دارید. باید سبک زندگی و فکر خود را تغییر دهید و مبنای تصمیم گیری های خود را به چالش بکشید. برخی از ما هیجانی تصمیم می گیریم و این باعث می شود پس از گذشت زمان اندکی از تصمیم خود پشیمان شویم و زندگی را به کام خود تلخ کنیم.

در این صورت می توانیم کمی از هیجان خود کاسته و تصمیم های معقولانه تری بگیریم. در این زمینه لازم به ذکر است که رفتارها و تصمیم های تکانشی عموما پشیمانی به بار می آورند و فرد را دچار عذاب وجدان می کنند. به گار گرفتن راههای مقابله با رفتارهای تکانشی نیز می تواند به عنوان راه مقابله با احساس منفی پشیمانی در نظر گرفته شوند.

درس گرفتن از اشتباهات راه مقابله با احساس ندامت

از قدیم گفته اند نباید از یک سوراخ دوبار گزیده شویی. این ضرب المثل اشاره به تاثیر تجربه در رفتارهای ما دارد. وقتی اشتباهی مرتکب می شوید و بعد از آن پشیمانی به سراغتان می آید، بهتر است رفتار خود را مدیریت کرده و دیگر آن اشتباه را تکرار نکنید. در عین حال می توان از اشتباهات درس گرفت و آنها را مبنایی برای تصمیم های درست تر قرار داد، تصمیم هایی که به جای احساس پشیمانی، احساس خرسندی را به ما هدیه دهند. مثلا اگر فکر می کنید در شناخت آدم ها اشتباه کرده اید و بیش از حد در حق آنها خوبی کرده اید، از این اشتباه خود درس بگیرد و دیگر آن را تکرار نکنید. این روش می تواند پشیمانی های عذاب آور ما را به حداقل برساند.

 

با خودتان کلنجار نروید

به عنوان نکته پایانی خاطر نشان می کنیم دست از واکاوی رفتار و تصمیم های خود بردارید. هیچ انسانی مبرا از خطا نیستد و به همین جهت هم احساس ندامت به سراغ همه انسان ها می رود. مهم این است که دست از سرزنش کردن خود بردارید و با خود دست دوستی دهید. حق اشتباه کردن را برای خودتان قائل شوید و سعی کنید خود را برای اشتباهاتتان ببخشید. شما تنها دوست حقیقی و واقعی خودتان هستید و هیچ چیزی قبل از شما واجد اهمیت نیست. پس برای آرامش و رفاه این دوستتان نهایت تلاش خود را به کار گیرید.

Picture of شیک اندیش
شیک اندیش

هنوز هیچ دیدگاهی وجود ندارد.

اولین کسی باشید که برای “چرا به پشیمانی های عذاب آور مبتلا می شوید؟ از عوامل تا راههای مقابله” دیدگاه می‌گذارید;

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

قابل فهم بودن
ساده گویی
بار علمی
مفید بودن
کاربردی بودن

پیمایش به بالا