جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

طرحواره و تاریخچه آن ( آشنایی با ۱۸ طرحواره و حوزه های آنها)

طرحواره چیست ؟

در این مقاله به طور کامل توضیح میدهیم که طرحواره چیست اما اگر میخواهید درمورد تاریخچه آن هم اطلاعی داشته باشید، میتوانید به مقاله تاریخچه طرحواره مراجعه کنید. واژه طرحواره در علم روانشناسی و حوزه شناختی، سابقه ای عمیق و قدیمی دارد. در حوزه رشد شناختی، طرحواره به عنوان فیلتری است که به افراد کمک میکند تا تصمیم های خود را بر اساس آن بگیرند. حال در این مقاله میخواهیم به طور مفصل بگوییم که طرحواره چیست اما قبل از آن به توضیح مختصری از تاریخچه طرحواره میپردازیم.

 

طرحواره چیست

 

خلاصه تاریخچه طرحواره

به طور خلاصه، پاسخ افراد به محیط اطراف خود بر اساس طرحواره ها شکل میگیرد. یعنی فرد بر اساس طرحواره تصمیم گرفته و عمل میکند. این نوع تصمیم گیری، خود شروع کننده مشکلاتی جدید در زندگی فرد است.

واژه طرحواره در قرن بیستم وارد علم روانشناسی شد. هر روانشناسی تعریف جداگانه ای نسبت به این واژه دارد. اولین روانشناسی که مفهوم طرحواره را در علم روانشناسی و در گستره حافظه مطرح کرد، “بارتلت” بود. او توانست پس از “پیاژه” مدل های باز نمایی ذهنی را به خوبی توضیح دهد.

در دهه های اخیر نظریه پردازان، روانشناسان شناختی، روانشناسان رفتاری و روانشناسان اجتماعی بزرگ برای توضیح ناهماهنگی های روانی و توضیح ساختار های ذهنی در رابطه با شرایط اجتماعی جامعه، از مفهوم طرحواره استفاده کرده اند.

طرحواره درمانی نوعی درمان است و توسط “یانگ” و همکارانش پایه گذاری شده است. یانگ تلاش کرده است تا به وسیله متد های درمان شناختی، رفتاری و استفاده از دیگر نظریه ها مانند دلبستگی، ساختار گرایی و روان تحلیلگری و تلفیق یکپارچه و منسجم آنها با یکدیگر، یک مدل درمانی جدید برای درمان اختلالاتی مانند اختلالات شخصیت و اختلالات مزمن ارایه دهد.

 

 

تله های زندگی یا طرحواره چیست

طرحواره به معنای تله است و در زندگی تله ها یا طرحواره های بسیاری وجود دارد.

کافیست تا به دام یک یا چند تا از این تله ها بیفتیم؛ همین باعث سلب آزادی ما خواهد شد.

به طور مشخص تر باید گفت که طرحواره ها یک سری حافظه (مانند هارد کامپیوتر) هستند که هر فرد در طی زمان داخل آن را با اطلاعات پر میکند. دقیقاً مانند یک فلش مموری که خالی است و میتوان داخل آن را از هر اطلاعاتی پر کرد. حافظۀ طرحواره ای هم مجموعه ای از اطلاعات، اتفاقات و باور های فرد است که در ذهن او ذخیره شده است.

روندی که طی آن این حافظه پر میشود، به شرایط و محیط فرد کاملاً وابسته است. شرایط محیط، اطرافیان و به خصوص خانواده فرد در اطلاعات شکل گرفته در حافظه طرحواره او فوق العاده موثر است.

خصوصیات طرحواره ها – طرحواره چیست

ابتدا باید گفت که تمام این تله ها در زمان کودکی به سراغ فرد میایند. تنها یکی از این طرحواره ها در زمان نوجوانی و دقیقاً هنگامی که فرد میخواهد به عنوان یک فرد اجتماعی وارد جامعه شود، اتفاق میفتد.

نکته بعدی در سن تشکیل طرحواره هاست. طرحواره هرچه در سن پایین تر و در کودکی اتفاق بیفتد، رهایی از آن دشوارتر خواهد بود. چراکه هرچه در سن کمتری فرد در این تله ها بیفتد، بیشتر به آنها وابسته میشود و در واقع نفود طرحواره در او بیشتر خواهد بود. در نتیجه، رفتارها و اخلاقیات فرد تحت تأثیر این تله ها قرار میگیرد و او هرچقدر تلاش کند بازهم نمیتواند رفتاری صحیح داشته باشد.

در واقع طرحواره شبیه یک آنتی ویروس در کامپیوتر است که همه اطلاعات ورودی و خروجی را ابتدا با فیلتر خود بررسی کرده و سپس آزاد میکند. این اطلاعات پس از رد شدن از فیلتر، دسته بندی و نظم داده میشوند.

با توجه به اینکه طرحواره ها ناشی باورها و عقاید ماست، در نتیجه تمام اتفاقات اطراف خود را بر اساس آنها میبینیم؛ این بدان معناست که طرحواره مانند عینکی است که جلوی چشم قرار میگیرد و هر چیزی جزء به جزء از پشت آن دیده میشود؛ در نهایت انسان بر همین اساس قضاوت میکند و تصمیم میگیرد.

 

 

رویارویی با طرحواره ها – طرحواره چیست

نکته مهم این است که انسان هیچ کنترلی از ابتدا بر روی این طرحواره ها ندارد. یعنی انسان به نوعی قربانی این تله ها میشود. این داستان تا زمانی ادامه دارد که او مفهوم طرحواره ها را بشناسد و بداند که طرحواره چیست؟

پس از شناخت این تله ها، میتوان شروع به مقابله با آنها کرد. پس هیچ عیبی ندارد اگر کسی در دام این تله ها باشد. مهم مقابله برای رهایی از آنهاست. البته، برای رویارویی با این چالش، باید بسیار مطالعه کرد و از روشی صحیح مقابله کرد. تنها کلیک موفقیت برای رهایی از این طرحواره ها، تلاش، پشتکار و ثبات در عمل است. افراد بسیاری موفق به انجام آن شده اند.

برای مقابله با تله ها ابتدا باید کمی بیشتر درمورد اثر آنها در زندگی توضیح داد. بدون شناخت کامل هیچ موفقیتی در این موضوع حاصل نمیشود چراکه طرحواره ها بر اکثر بخش های مهم زندگی اثر میگذارند؛ بنابراین بایستی تمام این بخش ها را شناخت تا یک به یک به رفع مشکل آنها پرداخت.

البته این موضوع که طرحواره ها از کودکی در انسان شکل گرفته و بر زندگی او تاثیر میگذارند، موضوع جدیدی نیست و اکثر روانشناسان گفته اند که سنین کودکی و مخصوصاً زیر ۵ سال در شکل گیری رفتارها و اخلاقیات فرد فوق العاده مهم است. اما تنها دانستن این موضوع کافی نیست و هیچ مشکلی را حل نمیکند.

در نهایت، بر اساس تمام این باورها، عقاید و اخلاقیات است که رفتارهای فرد شکل میگیرد و در واقع کل موجودیت او را در برمیگیرند. بر همین اساس او اهداف و برنامه ریزی هایی برای زندگی خود تعیین میکند و حتی ممکن کاملاً بی هدف و بی برنامه به زندگی ادامه دهد.

 

 

روش های رهایی از طرحواره ها – طرحواره چیست

حال نوبت به ارائه روش هایی برای رهایی از این تله هاست. خوشبختانه روش هایی کاملاً علمی و اثبات شده برای شناخت طرحواره ها و رهایی از تله ها وجود دارد که در مقالات بعدی به طور مفصل به آنها خواهیم پرداخت.

تاریخچه طرحواره

در این مقاله میخواهیم توضیحی درمورد تاریخچه طرحواره ارائه دهیم. اما ابتدا برای اینکه یادآوری کنیم مفهوم طرحواره چیست، مختصری توضیح میدهیم. البته میتوانید برای مطالعه کامل به مقاله طرحواره چیست مراجعه کنید. سپس به توضیح تاریخچه طرحواره میپردازیم.

تاریخچه طرحواره و مفهوم آن

طرحواره همان تله های زندگی است که ۱۸ مورد هستند. این تله ها از کودکی و مخصوصاً در سنین زیر ۵ سال در فرد شکل میگیرند. بجز یکی از آنها که در سنین رشد شکل میگرد. عامل اصلی شکل گیری این تله ها والدین و بزرگان اطراف فرد هستند. طرحواره ها باورها و تله های بسیار عمیق و ریشه داری هستند و به سادگی نمیتوان از آنها خلاص شد. حتی اکثر افراد اصلاً نمیدانند که طرحواره چیست. افرادی هم که با این مفهوم آشنایی داشته باشند، باید با عزم و سعی و تلاش برای رهایی از این تله ها برنامه بریزند. به طور خلاصه، تمام باورها و عقاید فرد ریشه در طرحواره ها دارد. بنابراین تمام تصمیمات بزرگ و کوچک فرد نیز ناخودآگاه تحت تأثیر مستقیم این تله هاست.

بر اساس طرحواره ها، پاسخ افراد نسبت به اتفاقاتی که در اطراف فرد می افتد جهت پیدا می کند و بر اساس آن تصمیم گیری و عمل می شود. در نهایت این کار باعث ایجاد اتفاقات و مشکلاتی در زندگی آن شخص می شود. همانطور که گفته شد، برای مطالعه بیشتر درمورد این مفهوم میتوانید به مقاله طرحواره چیست مراجعه کنید. حال به تاریخچه طرحواره میپردازیم.

 

تاریخچه طرحواره

تاریخچه طرحواره در روانشناسی و به طور گسترده تر و عمیق تر در حوزه شناختی ریشه دارد. در حوزه رشد شناختی، طرحواره را به صورت فیلتری در نظر می گیرند که بر اساس واقعیت یا تجربه شکل می گیرد تا به افراد کمک کند بر اساس آن ها تصمیم بگیرند و اعمال خود را بسنجند.

واژه طرحواره از اوایل قرن بیستم به روانشناسی اضافه شد. تقریباً هر روانشناسی تعریف خاص خود را از آن ارائه می کند.

در تاریخچه طرحواره، بارتلت اولین کسی بود که مفهوم طرحواره را در روانشناسی و در گستره حافظه مطرح کرد. او بعد از پیاژه، مدلهای باز نمایی ذهنی را به خوبی توضیح داد. در چند دهه اخیر، نظریه پردازان و روانشناسان شناختی و رفتاری مانند بک، باور، تیزدیل، متیوز و کلارک برای بیان ناهماهنگی های روانی، و همچنین روانشناسان اجتماعی مانند نیس بت برای بیان ساختار های ذهنی در رابطه با شرایط اجتماعی جامعه، از واژه طرحواره بهره برده اند.

تاریخچه طرحواره و نقش یانگ در آن

طرحواره درمانی نوعی درمان است که توسط یانگ و همکاران وی پایه گذاری شده است. او در این درمان تلاش کرده است تا به وسیله روش های درمان شناختی و رفتاری و استفاده از دیگر نظریه هایی مانند دلبستگی، ساختار گرایی و روان تحلیلگری و تلفیق یکپارچه و منسجم آنها با یکدیگر، یک مدل درمانی جدید را برای درمان اختلالاتی مثل اختلالات شخصیت و اختلالات مزمن، ارایه دهد.

به اعتقاد یانگ، ممکن است چند مورد از طرحواره ها مخصوصاً آنهایی که در نتیجه تجربه های بد کودکی شکل گرفته اند، ریشه اصلی اختلالات شخصیتی باشند. همینطور این چند مورد میتوانند ریشه برخی اختلالات مزمن نیز باشند. یانگ اینها را طرحواره های ناسازگار اولیه نامیده است.

آشنایی با ۱۸ طرحواره و حوزه های آنها

در مقالات مختلف سایت با مبحث طرحواره ها آشنا شده اید. طرحواره ها همان تله های شخصیتی هستند که از کودکی در فرد ریشه ایجاد میکنند. مراحلی که در رابطه با طرحواره ها وجود دارد در ابتدا آگاهی و شناخت است. اینکه فرد بداند دارای تله های شخصیتی است. سپس باید با این تله ها آشنا شد. در همین راستا، در این مقاله میخواهیم ۱۸ طرحواره و حوزه های آنها را معرفی کرده و توضیح دهیم.

البته، در این مقاله تنها به معرفی ۱۸ طرحواره میپردازیم. اما در مقالات بعد تک تک آنها را همراه با حوزه های آنها بررسی خواهیم کرد.

قبل از معرفی، اگر میخواهید با مفهوم طرحواره آشنا شوید، به مقاله طرحواره چیست مراجعه کنید. همینطور برای مطالعه درمورد تاریخچه آن، میتوانید به مقاله تاریخچه طرحواره مراجعه کنید.

 

۱۸ طرحواره و حوزه های آنها 

طرحواره ها یا تله های شخصیتی ۱۸ مورد هستند که به ۵ حوزه تقسیم میشوند. البته نوزدهمین طرحواره هم به آهستگی درحال معرفی است. اما از آنجایی که هنوز رسماً از طرف جامعه علمی روانشناسی معرفی نشده است، فعلاً از مطرح کردن آن چشم پوشی می کنیم.

 

حوزه های ۱۸ طرحواره به صورت زیر هستند:

  • طرد و بریدگی
  • خودگردانی عملکرد مختل
  • محدودیت های مختل
  • دیگر جهت مندی
  • حوزه گوش به زنگی بیش از حد و بازداری

حوزه طرد و بریدگی در ۱۸ طرحواره

به جرأت میتوان گفت که از این ۱۸ طرحواره اذیت کننده ترین آنها در حوزه طرد و بریدگی است. گله و شکایت افرادی که طرحواره های فعالشان در این حوزه قرار دارد، این است که خیلی از نیازهایشان از طرف هیچکس برآورده نشده و نمی شود. یعنی حتی از طرف پدر و مادر نیز این نیازها برطرف نشده است. این نیازها در رابطه با امنیت، محبت، همدلی، پذیرش و احترام است.

معمولاً محبت و عاطفه به دلایل مختلف در خانواده های این افراد دریغ شده است. به اصطلاح این افراد والدینی سرد و یخچالی داشته اند.

این حوزه شامل ۵ طرحواره است:

  • طرحواره رهاشدگی/ بی ثباتی.
  • طرحواره بی اعتمادی/ بدرفتاری.
  • طرحواره محرومیت هیجانی.
  • طرحواره نقص/ شرم.
  • طرحواره انزوای اجتماعی/ بیگانگی.
طرحواره رهاشدگی/ بی ثباتی یکی از فراوانترین و اذیت کننده ترین آنهاست.
در مقالات بعدی، هر حوزه و هر ۱۸ طرحواره را جداگانه توضیح خواهیم داد. همچنین توضیح میدهیم که هر طرحواره چگونه ایجاد میشوند. یعنی چه نوع خانواده ای با چه نوع تربیتی میتواند باعث ایجاد چه نوع طرحواره ای شود. تا از این طریق با ریشه های تحولی هرکدام آشنا شوید.

 

برای مقابله با این طرحواره ها ابتدا نیاز به انجام تست طرحواره دارید. همچنین در مقاله سبک های مقابله ای طرحواره ها نیز میتوانید اطلاعات بیشتری کسب کنید.

همزمان با موارد بالا، مهمترین منبعی که برای شناخت، رویارویی و درمان طرحواره ها نیاز دارید کتاب جیرینگ است.   همانطور که قبلاً گفته شده است، اکثر افراد اصلاً از وجود طرحواره ها خبر ندارند. اما به محض آگاهی از این قضیه، واکنش ها متفاوت است. برخی از این ترس دارند که نتوانند از این تله ها رها شوند. البته این درست است که رهایی از این تله ها کار ساده ای نیست. اما به راحتی و با مطالعه مقالات سایت طرحواره و کتاب جیرینگ، میتوان بر آنها غلبه کرد.

مفهوم طرحواره و نقش آن در زندگی

 اما در این مقاله اختصاصاً میخواهیم ببینیم که مفهوم طرحواره چیست؟ البته برای اطلاعات بیشتر میتوانید به مقاله طرحواره چیست هم مراجعه کنید.

 

مفهوم طرحواره

طرحواره ها همان تله های شخصیتی فرد هستند. این طرحواره ها مانند مجموعه ای حافظه هستند که محتوا و اطلاعات آن را هر شخص در طول زمان پر می کند. یک حافظه مانند مموری موبایل یا کامپیوتر را در نظر بگیرید که به کامپیوتر وصل می کنید و اطلاعاتی را داخل آن ذخیره می کنید.

طرحواره ها هم به همین صورت شکل میگیرند. یک حافظه طرحواره ای، از اطلاعات، اتفاقات و باور هایی تشکیل شده که در ذهن هر فرد ذخیره شده است. همانطور که روند ذخیره سازی و پر شدن حافظه مموری ها یک مسیری را طی می کند، در روند ذخیره سازی و شکل گیری حافظه طرحواره ها هم باید یک روندی طی شود. این روند به شرایط محیطی، تربیتی و فضای خانواده مربوط است. وجود خانواده در نحوه پرشدن حافظه و محتوای آن بسیار تاثیر گذار است.

به طور خلاصه، مفهوم طرحواره ریشه در عمق شخصیت فرد دارد. چراکه طرحواره ها از کودکی و زیر ۵ سال شروع به شکل گیری میکنند و عمیق میشوند. همزمان که کودک بزرگ میشود، طرحواره های او نیز ریشه بزرگ تری ایجاد میکنند.

تاثیر این مجموعه حافظه در فرد چیست؟

مجموعه حافظه همانند یک فیلتر عمل می کند. یعنی در مقابل تمامی ورودی های ذهنی می ایستد و همه آنها را بررسی می کند. وهرچیزی که فرد میبیند و میشود و برایش اتفاق میفتد از این فیلتر رد میشود. پس از بررسی، این اطلاعات اجازه عبور به مغز را دارند.

طرحواره ها حتی تمامی اطلاعاتی که در مغز وجود دارد را نیز بررسی می کنند. یعنی تمام باورها، عقاید، اعتقادات فرد ریشه در این طرحواره ها دارد. مفهوم طرحواره به نوعی شبیه یک آنتی ویروس در کامپیوتر است. طوری که همه اطلاعات ورودی و خروجی را ابتدا بررسی کرده و از فیلتر امنیت خود رد می کند. در واقع میتوان در توضیح مفهوم طرحواره چنین گفت:

طرحواره تمام اطلاعات را با چهارچوب و قوانین خود سانسور کرده و منتشر میکند.

بعد از رد شدن از فیلتر، اطلاعات دسته بندی و نظم داده میشوند. درست همانند فردی که اطلاعاتی را داخل کامپیوتر قرار می دهد و پوشه های مختلف آن را نظم می دهد.

نتیجه چیست؟

حال که چنین حافظه قوی در ذهن شکل میگیرد، میتواند نتایج مختلف داشته باشد. در این بخش تنها اشاره کوتاه و کلی به تأثیرات این حافظه ها میکنیم.

طرحواره ها در ذهن شکل میگیرند و مدیریت کامل منطق و احساس را به دست میگیرند. البته این درمورد همه صادق نیست و ابتدا باید وجود طرحواره تشخیص داده شود. طرحواره ها ۱۸ مورد هستند که با انجام تست طرحواره میتوانید بفهمید که آیا شما طرحواره ای دارید و اگر دارید کدام یک از آنهاست.

پس از تشخیص نوبت به درمان و رهایی از طرحواره ها میرسد مقالات سایت و مخصوصاً بخش طرحواره درمانی هم کمک زیادی میتوانند بکنند.

Picture of شیک اندیش
شیک اندیش

هنوز هیچ دیدگاهی وجود ندارد.

اولین کسی باشید که برای “طرحواره و تاریخچه آن ( آشنایی با ۱۸ طرحواره و حوزه های آنها)” دیدگاه می‌گذارید;

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

قابل فهم بودن
ساده گویی
بار علمی
مفید بودن
کاربردی بودن

پیمایش به بالا