اضطراب اجتماعی چیست؟(نشانه های اضطراب اجتماعی)
اضطراب اجتماعی یکی از بیماریهای روانی گسترده است که بسیاری از افراد در سراسر جهان با آن روبرو هستند. این بیماری معمولاً با نگرانی مفرط و بیش از حد در مورد عملکرد واقعی خود در مواقعی که باید در جمع حضور داشته باشند، همراه است. در این مواقع، افراد با اضطراب و نگرانی شدیدی روبرو می شوند که ممکن است باعث از دست دادن کنترل و حتی عدم قادر به شرکت در فعالیت های اجتماعی شود. در ادامه، به بررسی نشانه های اضطراب اجتماعی پرداخته خواهد شد.
۱. نگرانی مفرط: افرادی که با اضطراب اجتماعی مبتلا هستند، معمولاً در مورد عملکرد خود در مواقعی که باید در جمع حضور داشته باشند، نگران هستند. آنها به زودی نگران می شوند که ممکن است خود را در موقعیتی پیش بینی نشده پیدا کنند و برای این کار آماده نیستند.
۲. ترس از تمرکز بر خود: افرادی که با اضطراب اجتماعی مبتلا هستند، ممکن است به دلیل ترس از تمرکز بر خود، نتوانند در بین جمع حضور پیدا کنند. آنها معمولاً ترس دارند که توجه دیگران به خودشان جلب شود و از نظر دیگران به نحوی قابل توجه باشند.
۳. ترس از نقد دیگران: افرادی که با اضطراب اجتماعی مبتلا هستند، ممکن است از نظر دیگران ترس داشته باشند. آنها معمولاً از نقد و انتقاد دیگران بیش از حد ترسیده و برای جلوگیری از این اتفاق، تلاش می کنند که به هیچ وجه دلایلی برای نقد شدن نداشته باشند.
۴. ترس از شرکت در فعالیت های اجتماعی: افرادی که با اضطراب اجتماعی مبتلا هستند، ممکن است از شرکت در فعالیت های اجتماعی ترس داشته باشند. آنها ممکن است احساس کنند که در موقعیت های اجتماعی به نحوی شرمنده می شوند و به هیچ وجه قادر به شرکت در فعالیت های اجتماعی نیستند.
۵. ترس از تحمل تنش: افرادی که با اضطراب اجتماعی مبتلا هستند، ممکن است از تحمل تنش در موقعیت های اجتماعی ترس داشته باشند. آنها ممکن است از نظر احساسی و روانی به دلیل شرکت در موقعیت های اجتماعی، خسته و ناراحت شوند.
در نهایت، باید گفت که اضطراب اجتماعی یک بیماری جدی است که می تواند بر روی کیفیت زندگی فرد تأثیر بگذارد. بهترین راه برای درمان این بیماری، مراجعه به متخصص روانشناسی است که می تواند با استفاده از روش های مختلف درمانی، به بهبود وضعیت افراد کمک کند.
اضطراب اجتماعی یکی از اختلالات بسیار شایع، در جوامع مدرن است که با تکنیک های تمرینی قابل کنترل و درمان است. در زیر به تعریف اضطراب اجتماعی می پردازیم.
-
تعریف اضطراب اجتماعی
از نظر تعریف، به ترس (یا اضطراب و نگرانی) واضح و پایدار فرد (و نه محدود به چند جلسه اول) در مواجهه به یک یا چند موقعیت اجتماعی یا در زمان انجام کاری در برابر دیگران (غریبه یا دوست) اختلال اضطراب اجتماعی (social anxiety disorder) یا هراس اجتماعی (Social Phobia) گفته میشود. برای سهولت و روانی مطلب به جای آن دو، از اصطلاح اضطراب اجتماعی (Social anxiety) به تنهایی استفاده شده است.
-
علائم و نشانههای اضطراب اجتماعی
شاه علامت اضطراب اجتماعی، نگرانی یا ترس شدید و غیرمنطقی از زیر نظر بودن و مورد موشکافی قرار گرفتن توسط دیگران (پیدا کردن عیبها و نقطه ضعفهای فرد) یا ترس از مرتکب شدن عملی شرمآور یا تحقیرآمیز است. حتی خود فرد به غیرمنطقی و نادرست بودن آن تا حدود زیادی واقف است (ولی قادر به کنترل آن نیست). شایعترین موفقیتهای ترسآور یا اضطرابآور در این افراد عبارتند از:
- صحبت یا سخنرانی کردن برای دیگران (از جمله ارائه مطلب یا گزارشی در سر کلاس)
- پرسیدن سؤال در میان جمع
- حضور در مراسم گروهی یا میهمانی
- ملاقات یا گفتگو با افراد صاحب منصب یا مسئول (نظیر معلم، مدیر، پزشک، پلیس و …)
- مورد سؤال یا اشاره قرار گرفتن در میان جمع
- دادن امتحان یا آزمون
- اجرای موسیقی یا نمایش در برابر جمع
- شروع و ادامه گفتگو با افراد ناآشنا
- رفتن به جلسه یا اطاقی که دیگران از قبل نشسته و استقرار یافتهاند (ویا خروج از میان جمع حتی اگر ضرورت داشته باشد)
- سؤال کردن یا درخواست از دیگران (مثلاً برای پرسیدن آدرس یا شروع یک رابطه یا در سر کلاس از معلم)
- خوردن یا نوشتن یا بازی کردن در حضور دیگران (اگر فرد یا افراد آَشنایی همراه فرد نباشند)
- استفاده از خدمات عمومی (تلفن، توالت عمومی و …)
- مصاحبه (حتی گاهی برنامه رادیویی یا تلویزیونی غیر زنده)
- کسب اطلاعات یا سفارش دادن چیزی از طریق تلفن
- جواب رد دادن به درخواست دیگران
- قرار گرفتن در صفهایی که دیگران ناظر و حاضر هستند (صف سفارش غذا، بازرسی و …)
- ابراز نظر و ابراز وجود، انتقاد، اعتراض، مخالفت و یا احقاق حق
- ازدواج کردن (ترس از به خواستگاری رفتن، مراسم عروسی، رفت و آمدها و …)
اگر فرد مجبور به قرار گرفتن در موقعیت اضطرابآور شود، دچار حمله اضطراب و ترس و حتی گاهس شبیه حملات وحشتزدگی (panic attack) میشود. علایم و ناراحتیهایی که ممکن است فرد در این شرایط تجربه کند به صورت مجموعهای از موارد زیر خواهد بود:
- تپش قلب (گاهی آنچنان شدید است که فرد تصور میکند قلبش میخواهد از دهانش خارج شود)
- سردرد و یا سبکی سر (بدلیل تغییر PH خون و یا افزایش فشار خون)
- لرزش صدا یا لکنت زبان و یا بند آمدن زبان
- لرزش اندام و احساس شل شدن پاها
- نفس نفس زدن (نفسهای سطحی و تند و در نتیجه عواقب مربوطه از جمله احساس سبکی سر، سیاهی رفتن چشمها، گزگز اندام)
- برافروختگی (قرمز شدن پوست، خصوصاً صورت)
- اختلال گوارشی (تهوع، اسهال و یا دل درد)
- عرق کردن (خصوصاً کف دستهای خیس و سرد)
- خشکی دهان
- تنش و سفتی عضلات (گردن و تنه)
- اختلال در تمرکز و حافظه
اگر این نشانه های اضطراب اجتماعی در شما وجود دارد، اصلا نگران نباشید! چرا که قرار است با هم و قدم به قدم این مشکل را از پا در بیاوریم و آرامش را تجربه کنیم.
اختلال اضطراب اجتماعی چیست؟ علائم و روش درمان
اختلال اضطراب اجتماعی (SAD) یک بیماری رایج در علم روانپزشکی است که در بین گروههای سنی و فرهنگهای مختلف تجربه و شناخته شده است. اگر شما و یا اطرافیان شما به این اختلال مبتلاست، شناخت علائم و روش درمان این بیماری به فرد مورد نظر کمک بسیاری خواهد کرد.
اختلال اضطراب اجتماعی چیست؟
افراد مبتلا به این اختلال یک ترس غیر منطقی از تماشا شدن توسط دیگران و تحقیر شدن، قضاوت شدن و یا سرزنش شدن توسط آنها را دارند. اضطراب و ناراحتی این چنینی گاهی آنقدر شدید است که عملکرد روزانهی فرد را مختل میکند. با این حال که این اختلال میتواند یک اختلال کاملا ناتوان کننده باشد اما با یک درمان مناسب فرد میتواند به حالت طبیعی بازگردد.
اختلال اضطراب اجتماعی یکی از رایجترین اختلالات به شمار میرو و حدود ۱۳ درصد افراد جهان نشانههایی از این اختلال را در دورهای از زندگی خود تجربه میکنند.
علل بروز اختلال اضطراب اجتماعی چیست؟
اختلال اضطراب اجتماعی معمولا در سالهای نوجوانی شروع میشود، گرچه ممکن است از دوران کودکی نیز جرقه بخورد. با این حال که علت اصلی این اختلال ناشناخته است اما باور بر این است که علل بروز این اختلال ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی است.
عدم تعادل در شیمی مغز با این اختلال ارتباط دارد. به عنوان مثال عدم تعادل در انتقال دهندهی عصبی سروتونین، مادهی شیمیایی مغزی که باعث تنظیم خلق و خوی و احساسات میشود، ممکن است در ایجاد اختلال اضطراب اجتماعی نقش داشته باشد. بیش فعالی ساختاری در مغز به نام آمیگدلا نیز به اختلال اضطراب اجتماعی مرتبط است. افراد مبتلا به SAD ممکن به یک پاسخ ترس اغراق شده و به نوبهی خود افزایش اضطراب متمایل باشند.
چند عامل محیطی نیز ممکن است در بروز این اختلال نقش زیای داشته و یا به عبارتی خطر ابتلا به SAD را افزایش دهند. این عوامل شامل موارد زیر میشوند:
- داشتن والدین بیش از حد انتقادی، کنترل کننده یا محافظ
- مورد اذیت و آزار قرار گرفتن در کودکی
- درگیریهای خانوادگی و یا سوءاستفادهی جنسی
- خجالتی، ترسو و غیراجتماعی در کودکی
علائم بیماری اختلال اضطراب اجتماعی را بشناسیم!
افرادی که دچار این اختلال هستند خودشان اغلب متوجه هستند که ترسشان به یک شرایط واقعی چقدر غیرمعقول و یا بیش از حد است، اما با این حال باز هم توانایی کنترل اضطراب و استرس خود را ندارند. این اضطراب ممکن است محدود به یک موقعیت اجتماعی خاص باشد و یا در اکثر مواقع اتفاق بیفتد.
برخی از موقعیتها و شرایطی که بسیار رایج هستند عبارتند از: صحبت کردن با غریبهها، برقراری ارتباط چشمی و شروع گفتگو.
افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی ممکن است علائم شناختی،فیزیکی و یا رفتاری آن را قبل، بعد و یا در طول آن موقعیت اجتماعی تجربه کنند.
نمونههایی از علائم شناختی شامل موارد زیر است:
- ترس از موقعیتهایی که در آن دیگران را نمیشناسید.
- نگرانی از اینکه توسط دیگران قضاوت خواهید شد.
- ترس از خجالت زده شدن و یا تحقیر شدن.
- فکر کردن در اینباره که دیگران متوجه اضطراب شما خواهند شد.
- مدتها قبل از وقوع رویداد دچار اضطراب میشوید.
نمونههایی از علائم فیزیکی:
- سرخ شدن
- عرق کردن بیش از حد
- لرزش دست
- تنش عضلانی
- تپش قلب
نمونههایی از علائم رفتاری:
- اجتناب از فعالیتهای اجتماعی
- ترک یا فرار از موقعیت
- استفاده از رفتارهای ایمنی
بیماری اختلال اضطراب اجتماعی را چگونه تشخیص دهیم؟
اضطراب اجتماعی به عنوان یک بیماری روانی قابل تشخیص در نسخهی پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی به رسمیت شناخته شده است. این بیماری به طورکلی توسط یک مصاحبه بالینی با متخصص بهداشت روانی تشخیص داده میشود که در این مصاحبه اغلب از فرد موردنظر دربارهی علائم مربوطه سوال میشود.
برای یک تشخیص درست فرد باید معیارهای تشخیصی خاصی را رعایت کند. ترس فرد باید چنان شدید باشد که زندگی روزمره، تحصیل، مدرسه، شغل و یا روابط او را تحت تاثیر قرار دهد.
بسته به اینکه فرد این علائم را در چند موقعیت بخصوص تجربه میکند و یا در اکثر حوزهها این علائم همراه او هستند، میتوان اختلال اضطراب اجتماعی را به دو دستهی اختلال عمومی و یا خاص تقسیم بندی کرد. اولین گامی که فرد پس از اینکه احساس کرد به این اختلال مبتلاست باید بردارد این است که با یک روانشناس و یا روانپزشک متخصص تماس بگیرد.
گام بعدی به اشتراکگذاری تمامی افکار و احساسات با روانشناس و یا پزشک متخصص است. نگران اینکه از کجا شروع به صحبت کنید نباشید تا زمانی که صادقانه ترسها و نیازهای خود را بازگو میکنید. مطمئن باشید که بالاخره راه خود را برای بهتر درک شدن پیدا خواهید کرد. برای عملکرد بهتر میتوانید از یک دفترچه یادداشت استفاده کنید و نکات مهم و علائم بارز را بر روی کاغذ بیاورید تا فراموش نکنید.
اختلال اضطراب اجتماعی چگونه درمان میشود؟
درمانهای رایج در این زمینه اغلب استفاده از دارو و درمان رفتاری شناختی (CBT) است. اغلب این دو نوع درمان نتیجهبخشی مثبتی دارند. علاوه بر درمان رفتاری شناختی درمانهای دیگری نیز وجود دارند که ممکن است به صورت فردی یا گروهی مورد استفاده قرار گیرند.
داروهایی که برای درمان این بیماری به کار میروند اغلب داروهای کاهش استرس و اضطراب هستند و به متعادل سازی خلق و خوی فرد کمک میکنند.
گفتار درمانیهای مورد استفاده نیز شامل درمان شناختی رفتاری، روان درمانی، درمان درون فردی و انواع درمانهای دیگر است که معمولا پزشک بسته به شخصیت فرد و میزان شدت این اختلال نوع درمان را انتخاب میکند.
علاوه بر درمان دارویی و یا روان درمانی برخی افراد نیز از برخی مکملهای غذایی و یا هیپنوتیزم برای درمان استفاده میکنند. با این حال فعلا تحقیقاتی شاهد بر تاثیرگذاری این نوع درمانهای جایگزین وجود ندارد.
یه خبر خوب
شیک اندیش امکان استفاده از مشاوره روانشناسی بصورت آنلاین و با استفاده از روانشناسان باتجربه فراهم کرده. شما می توانید از طریق گفتگوی متنی و صوتی با مشاوران ارتباط برقرار نمایید.
هنوز هیچ دیدگاهی وجود ندارد.