دوستی قبل از ازدواج درست یا غلط؟ مزایا و معایب دوستی قبل ازدواج
چکیده مطلب
در دوران جدید بسیاری از جوانان ترجیح میدهند قبل از ازدواج با فرد موردنظر مدتی با یکدیگر دوست باشند. درست است که ازدواج سنتی در کشور ما همچنان انجام میشود و تعداد بالایی دارد اما جوانان دیگر این نوع ازدواج را نمیپسندند. دوستی قبل ازدواج میتواند مزایا و معایبی داشته باشد. در این مقاله میخواهید […]
در دوران جدید بسیاری از جوانان ترجیح میدهند قبل از ازدواج با فرد موردنظر مدتی با یکدیگر دوست باشند. درست است که ازدواج سنتی در کشور ما همچنان انجام میشود و تعداد بالایی دارد اما جوانان دیگر این نوع ازدواج را نمیپسندند. دوستی قبل ازدواج میتواند مزایا و معایبی داشته باشد. در این مقاله میخواهید به این موارد بپردازیم. با ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
دوستی قبل ازدواج، درست یا غلط؟
زمانی در کشور ما این گونه روابط تابو بودند و بسیار نهی میشدند. چه بسا جوانانی که این گونه با هم در ارتباط بودند تنبیه میشدند و خانوادهها آنان را طرد میکردند. هنوز هم این مسئله از نظر بسیاری از مردم جامعه پذیرفته نشده است اما دیگر مانند گذشته تابو نیست و بخش بزرگی از جامعه آن را پذیرفتهاند یا در صورت مشاهده آن توسط اعضای خانواده خود، دست به کارهای خطرناک در برابر آن دو فرد نمیزنند.
البته هنوز هم بسیاری از جوانان به این دلیل جان خود را از دست میدهند و این مورد بیشتر در بین قبیلهها و قومیتهای کشور اتفاق میافتد. درستی یا غلط بودن این نوع دوستی به اعتقادات افراد بستگی دارد. اگر فرد مذهبی باشید مسلماً پذیرش چنین رابطهای برایتان سخت است و آن را نکوهش میکنید. چه بسا واکنشی در برابر این جوانان نشان میدهید که از طرف دین به هیچ عنوان پذیرفته شده نیست. واکنش افراد غیرمذهبی نیز میتواند متفاوت باشد.
مزایای دوستی قبل ازدواج
دوستی قبل از ازدواج مزایای زیادی برای جوانان دارد؛ اما این مزیتها تنها زمانی خود را نشان میدهند که دو فرد از بلوغ فکری و عاطفی خوبی برخوردار باشند و روابط را با بازیهای کودکانه اشتباه نگیرند. با این حال، ازدواج چه به صورت سنتی و چه به صورت مدرن میتواند منجر به جدایی شود و این دو دسته از مشکلات مشابهی در طول زندگی مشترک رنج ببند؛ بنابراین، نکوهش ازدواجهایی که با دوستی قبل از آن شکل میگیرند، کار بسیار اشتباهی است.
۱- جنس مخالف چگونه انسانی است؟
یک فرد در طول زندگی خود با جنس مخالف زندگی میکند و در اجتماع نیز با بسیاری از آنها برخورد خواهد کرد اما این روابط نمیتوانند شناخت مناسبی از جنس مخالف در ذهن فرد ایجاد کنند. در صورتی که دوستی قبل ازدواج شما را در این زمینه بهتر راهنمایی میکنند. با این نوع روابط فرد میتواند شناختی خوب از جنس مخالف به دست بیاورد. البته این مورد در زمانی صورت میگیرد که دو فرد عاقلانه با هم رابطه داشته باشند.
اگر این رابطه در جهت درستش بماند میتواند شما را با جهانبینی جنس مخالفتان آشنا کند. اغلب افرادی که به صورت سنتی ازدواج میکنند، قبل از ازدواج به این شناخت دست پیدا نمیکنند و زمان طولانی میبرد تا بتوانند جنس مخالف خود را به خوبی درک کنند. اصولاً این افراد اجازه داشتن روابط ساده با جنس مخالف در قبل از ازدواج ندارند و به همین علت، باید این شناخت را بعد از ازدواج به دست بیاورند.
۲- شناخت بهتر اهداف یکدیگر
در روز خواستگاری همه افراد در بهترین حالت خود هستند. لباس شیک میپوشند، عطر میزنند، موهای خود را مرتب میکنند و…؛ اما این وجه از انسانها شکل واقعیشان در زندگی روزمره نیست. یکی از معایب ازدواج سنتی هم همین مورد است. ممکن است فرد اهداف زیادی برای زندگی داشته باشد اما از کجا معلوم که حقیقت را بگوید؟ از کجا معلوم که برای این اهداف به درستی تلاش کند و صرفاً در حد حرف باقی نمانند؟
داشتن اهداف مشترک در زندگی یکی از مهمترین جنبههایی است که زوجین را با هم همراه میکند. در دوستی قبل ازدواج این موارد به خوبی خود را نشان میدهند. به عنوان مثال، شاید هر دو بخواهید بعد از ازدواج مهاجرت تحصیلی کنید؛ اما آیا فرد موردنظر شما واقعاً برای این مهاجرت تلاش میکند؟ آیا زبان میخواند و پولهایش را پسانداز میکند؟ آیا در مورد هدف خود جدی است یا این هدف تنها گزینهای است در کنار موارد دیگر؟ مسلماً دستیابی به چنین دیدی در ازدواج سنتی به دست نمیآید.
۳- ملاکهای ازدواج مشابه
ملاک شما از ازدواج چیست؟ میخواهید با زندگی مشترک چه آیندهای بسازید؟ داشتن ملاکهای مشابه اولین قدم برای رسیدن به تفاهم است؟ تفاهم چیزی نیست که با حرف زدن و یکی دو جلسه خواستگاری به دست آید. اگر کسی به شما گفت که با ازدواج سنتی به تفاهمی عالی دست پیدا کرده است، باید بدانید که یا دروغ میگوید یا بسیار انسان خوششانسی بوده است. از طرفی هم ممکن است برای به دست آوردن این تفاهم بسیار از خودگذشتگی کرده باشد و سالهای زیادی طول کشیده باشد تا به آن برسند.
در نتیجه، یکی از مزایای دوستی قبل ازدواج این است که زوجین میتوانند به ملاکهای یکدیگر شناخت پیدا کنند و اگر آن ملاکها خوب هستند، برای رسیدن به آنها تلاش کنند. ممکن است دو فرد ملاکهایی متفاوت داشته باشند که همسوی ملاکهای زوجشان است. همین امر موجب میشود تا بهتر برنامهریزی کنند و از روی ظاهر قضاوت نکنند که با یکدیگر تفاهم ندارند. بلکه مسیر زندگی را طوری بچینند که به خواستههای هر دو نفر پاسخ داده شود.
۴- ازدواج با عشق و علاقه
بسیاری از افراد معتقد هستند عشق بعد از ازدواج واقعیتر و ماندگارتر است. سوال این جا است که چگونه دو فرد بعد از ازدواج کردن میتوانند عاشق هم شوند؟ یا در چند جلسه ساده خواستگاری به یکدیگر علاقهمند شوند؟ آیا علاقه شکل گرفته بعد ازدواج صرفاً به دلیل محدودیتهای زیاد دو فرد در دوران مجردی و عادت کردن به هم نیست؟ ممکن است به شما بگویند علاقه شکل گرفته در دوستی قبل ازدواج دروغ است.
پاسخ ما به این افراد این است که چگونه فکر میکنند علاقه شکل گرفته شده در ازدواج سنتی با آن همه محدودیت میتواند واقعی باشد؟ ازدواج کردن به اندازه کافی دشوار است. حال اگر این وصلت بدون علاقه شکل بگیرد، میتواند بسیار به دو فرد صدمه بزند. البته موردی در رابطه با شکلگیری علاقه در خواستگاری وجود دارد و این است که بسیاری از روانشناسان معتقدند آن حس و تپش قلبی که دو جوان در این شرایط احساس میکنند، اضطراب ناشی از برخورد با جنس مخالف است نه علاقه و عشق!
معایب دوستی قبل ازدواج
معایب واقعی این نوع رابطه بسیار کم است و با وجود این که بسیاری از افراد، سایتها و… آن را نکوهش میکنند و لیست بلندبالایی از معایب آن ردیف میکنند، نقاط ضعف واقعی کمی دارد. اکثر معایب دوستی قبل ازدواج به عدم بلوغ فکری و عاطفی طرفین برمیگردد و ربطی به خود رابطه و ذات آن ندارد. این مسائل به وفور در ازدواجهای سنتی رخ میدهد.
مسئله مهمی که در مورد این نوع ازدواج وجود دارد، این است که اصولاً افرادی که به صورت سنتی ازدواج میکنند، طلاق را گناهی بزرگ میپندارند و ترجیح میدهند در زندگی با مشکلات زیاد بسوزند و بسازند اما از همسر خود جدا نشوند. مسلماً طلاق گرفتن تصمیم بزرگی در زندگی است و میتواند آسیبهای روحی زیادی به دو طرف وارد کند اما حداقل افرادی که با هم دوست میشوند، به این بلوغ و تفکر رسیدهاند که در زندگی به خواستههای خود احترام بگذارند و به خاطر حرف مردم تسلیم نشوند.
۱- گول زدن
اغلب گول زدنها از جانب پسران صورت میگیرد. پسرانی که به بهانه ازدواج با دختر یا دخترانی وارد رابطه میشوند، از اعتماد و سادگی آنها سوءاستفاده میکنند و در نهایت غیب میشوند. در این نوع رابطه تنها تعهدی زبانی وجود دارد و هیچ گونه رسمیتی در رابطه دیده نمیشود. البته هیچ رابطهای نباید به برگه و سند بند باشد و حتی روابطی با محکمترین اسناد اداری هم میتوانند خیلی راحت از بین بروند.
به دلیل نبود این اسناد، انسانها راحتتر میتوانند یکدیگر را به هر دلیلی رها کنند. بسیاری از افراد به همین علت با اشخاص زیادی وارد رابطه میشوند، به آنها قول ازدواج میدهند، چه بسا از آنها اخاذی میکنند و در نهایت رابطه را رها میکنند. در گذشته امکان اخاذی کردن، تهدید کردن و… بیشتر وجود داشت. این روزها با گسترش فضای مجازی، مهارتهای ارتباطی افراد و… کمتر کسی از پخش شدن خبر رابطهاش ترس و واهمه دارد.
۲- دید منفی نسبت به این نوع رابطه
متأسفانه دید منفی نسبت به این نوع رابطه وجود دارد و جامعه ما تا جایی که میتواند سعی میکند دوستی قبل ازدواج را بد نشان دهد. به همین دلیل، بسیاری از افراد با وجود شناخت پیدا کردن نسبت به فرد موردنظر گاهی دچار تردید و ترس میشوند. چه بسا غیبتها در مورد این زوجها بسیار زیاد است و در صورت بروز مشکل و خبردار شدن مردم، سرزنشهایی که نسبت به آنها میشود، بیشمار است.
بسیاری از خانوادهها نیز به این رابطه دید منفی دارند. به همین دلیل، ممکن است سنگ جلوی پای دو جوان بیندازند و مدام از بدی این نوع روابط بگویند. به همین علت، فشار زیادی به دو جوان از طرف خانواده وارد میشود و آنها را خسته میکند.
جمعبندی
در این مقاله در مورد مزایا و معایب دوستی قبل ازدواج صحبت کردیم. این نوع رابطه مسلماً مزایای بیشتری نسبت به معایب آن دارد. در واقع، معایب هر دو نوع ازدواج یکی است و برهم خوردن یک رابطه به بلوغ فکری، عاطفی و… دو فرد مربوط میشود نه نوع ازدواجشان. البته هر چه بیشتر به سمت جلو پیش میرویم مزایای این نوع ازدواج خود را بیشتر نشان میدهد.