چطور با تغییر الگوهای ذهنی روابط موفقی داشته باشیم؟
چکیده مطلب
آیا برای شما پیش آمده است که فکر کنید شخصیت شما همیشه در همه حال به یک شکل هست؟ در مواجهه با شرایط و افراد مختلف فقط یک شخصیت از شما دیده میشود. برای داشتن روابط گسترده و بهتر با افراد بیشتر باید بتوانید غم، شادی، هیجان، صمیمیت را به دیگران بدرستی نشان دهید. داشتن الگوهای ذهنی متنوع به شما در این راه کمک میکند. چیزی که دختران نسبت به پسران در این رابطه توانایی بیشتری را در طول زندگی بنا به تجربه کسب میکنند.
باید بپذیریم که شور و هیجان عشق میتواند فروکش کند، وقتی که در یک رابطه بلند مدت طرفین برای یکدیگر به اندازه کافی وقت صرف نکنند و دلایلی مانند تشابهات بیش از حد و سبک زندگی همیشه مشغول و مشکلات و مشغلههای کاری بیش از حد و داشتن فرزندان و یا به سادگی وقتی از رابطه عاطفی خود اجتناب و دوری کنید. عشق پایدار آیا در چنین شرایطی باقی میماند؟ آیا انسان میتواند با چنین شرایطی عشقی پایدار را تجربه کند؟ الگوهای ذهنی در روابط عاطفی و دوستانه چه نقشی را ایفا می کنند؟
تحقیقات روانشناسی خاصی در این زمینه توسط دکتر هال استون (Dr Hal Stone) و دکتر سیدرا استون (Dr Sidra Stone) در کالیفرنیای شمالی صورت گرفته است که به ما نشان میدهد که ذهن انسان از چیزی که فکر میکنیم میتواند پیچیده تر عمل کند.
وقتی که ما به اعماق شخصیت افراد نفوذ میکنیم نه تنها به سطح ذهن زیرآگاه فرد دست پیدا میکنیم همچنین درون سطح زیرآگاه ذهن و در قسمت ناخودآگاه بخشهای مجزای مختلفی را میبینیم که زیربنای شخصیت فرد، الگوهای ذهنی و … از آنجا شکل میگیرد. در نتیجه ما فقط به یک شکل عمل نخواهیم کرد و در شرایط مختلف میتوانیم فرد متفاوتی باشیم.
الگوهای ذهنی شما در ارتباط با دیگران چگونه است؟
ما شخصیتهای گاها متفاوتی از خود بروز میدهیم. کافی است در جمع افراد غریبهای قرار بگیرید تا شخصیت متفاوتی به خود بگیرید و یا وقتی برای اولین بار با کسی ملاقات میکنید شخصیتی بجز فردی که در جمع دوستانتان هستید را از خود نشان دهید.
شاید شما یک خود مسئولیت پذیر، یک خود ایده آل گرا و یک خود منتقد درونی داشته باشید و حتی کودک درونتان برای خودش شخصیتی دارد و یا حتی جستجوگر درون داشته باشید و شخصیتی که بدنبال فرصت تفریح و استفاده کننده از تعطیلات است.
هرکدام از این شخصیتها نقش جداگانه ای برای شما دارند، ارزشهای متفاوتی را مهم میدانند و به روش خود با بقیه چیزها ارتباط برقرار میکنند.
همه ی اینها در روابط ما نقشهای خود را ایفا میکنند و بعضی پررنگ تر و بعضی کم رنگ تر خواهند بود، بعضی از این نقشها شاید براحتی دیده نشوند.
اینکه خود شما چگونه با این شخصیتهای مختلف تعامل میکنید و از آنها در رابطه عاطفی خود استفاده میکنید میتواند دلیل موفقیت و یا عدم موفقیت در روابط عاشقانه شما باشد. با بعضی افراد تعامل عالی دارید و با بعضی دیگر با شخصیتی که برای تعامل انتخاب میکنید رابطه شما به گونه ای دیگر پیش میرود.
الگوهای ذهنی در روابط عاطفی شما تعیین کننده سطح و شکل روابط عاطفی شما با دیگران خواهند بود. اگر به دنبال عشق پایدار در روابط عاطفی خود هستید با ادامه همراه ما باشید.
الگوهای ذهنی در روابط عاطفی چیست؟
شخصیتهای درونی شما در روابط عاطفی به میزان متفاوتی بروز میکنند و به این صورت رفتارها و احساسات و علایق شما را شکل میدهند.
الگوهای ذهنی روابط عاطفی به صورت طبیعی در هر فردی به شکل خاصی وجود دارد و میتوان به عنوان نقشه راهنمای روانشناسانه ذهن هر فرد به آن نگاه کرد و فهمید که هر کسی چگونه عشق میورزد و چگونه عشق را دریافت میکند، برای مثال میتوان فهمید که فرد چگونه احساسات منفی خود را برای فرد دیگری بیان میکند.
از دید روانشناسی دو الگو ذهنی وجود دارد: الگوی ذهنی مثبت و الگوی ذهنی منفی
الگوهای ذهنی منفی در روابط عاطفی:
در بعضی روابط عاطفی شما میتوانید شخصیتی کاملا آزار دهنده داشته باشید و دامنه گسترده ای از شخصیتی با کمی ویژگی نامناسب تا شخصیت منفور داشته باشید تا جایی که رابطه عاطفی شما به کشمکش و بحث ختم شود و آرزو کنید کاش هیچگاه طرف مقابل خود را نمیدیدید.
الگوهای ذهنی مثبت در روابط عاطفی:
در سوی دیگر، روابطی وجود دارند که شما احساس مثبتی به آنها دارید و طرف مقابل شما نیز چنین موضوعی را حس میکند. شما فرد خوبی هستید، اهل توجه کردن، عشق ورزیدن هستید.
هردوی این الگوهای ذهنی میتوانند دچار مشکلاتی شوند و محدودیت هایی دارند. در الگوی منفی رابطه به بحث و جدل و بدتر از آن ختم میشود و در الگوی مثبت به کناره گیری از ابراز وجود در رابطه و از دست دادن شوق و اشتیاق و خستگی شود.
چه چیزهای الگوهای ذهنی روابط را شکل میدهند؟
قدرت الگوهای از دو عامل منشا میگیرد:
۱. وقتی که یکی از شخصیتهای درونی خود را بیش از بزرگ در نظر میگیریم و دیگر ابعاد شخصیت خود را نادیده میگیریم.
۲. آسیب پذیری خود را نادیده میگیریم.
وقتی فقط یک الگوی رفتاری از خود به نمایش میگذاریم شبیه این خواهد بود که بروی یک پا ایستاده باشیم و طرف مقابل نیز باید چنین کاری را از خود نشان دهد تا تعادل رابطه ما حفظ شود.
شاید این موضوع را حس کرده اید، با بعضی افراد فقط میتوانید یک جنبه از شخصیت خود را به نمایش بگذارید و در چنین رابطه ای شاید به نظر پایدار به نظر برسد اما وقتی یکی از طرفین نتواند به الگوی تک شخصیتی خود ادامه دهد احتمالا رابطه پایداری خود را از دست میدهد و دچار شکست خواهد شد.
و وارد مرحله ای میشوید که طرف مقابل را سرزنش خواهید کرد و تا زمانی که الگوی رابطه ی مثبت شکل نگیرد شرایط ادامه مییابد.
در الگوی ذهنی منفی، شخصیتی که به نمایش گذاشته میشود شخصی خواهد بود که قضاوت کننده شخصیت ظاهری طرف مقابل است.
قضاوت کردن به رابطهها آسیب می زند
قضاوت کردن زمانی اتفاق میافتد که آسیب پذیری در دو طرف رابطه احساس میشود و طرفین علاقه ای به نشان دادن تمامی جنبههای شخصیت خود را ندارند.
این احساس آسیب پذیری برای شما ناخوشایند خواهد بود وقتی که راه دیگری برای مقابله با شرایطی که بین طرفین بوجود آمده است.
وقتی که شما فقط با یک جنبه از شخصیتهای خود بخواهید زندگی کنید، کم کم سایر شخصیتهای خود را کنار گذاشته و نمیتوانید از سایر جنبهها موضوعات مختلف را ببینید، مخصوصا دیدگاه طرف مقابل را نمیتوانید تشخیص دهید.
اگر شخصیت شما فقط یک جنبه را نمایش دهد دیگر برای شما سخت خواهد بود که در میانه باشید و بتوانید در شرایط مختلف شخصیتهای مختلفی را بروز دهید.
و این چنین دیدگاه ثابتی نسبت به اطراف خود پیدا خواهید کرد و شاید این چنین بتوانید خود را درست تشخیص دهید و اگر شخصیتی در تضاد با شخصیت شما باشد نتوانید با آن ارتباط برقرار کنید.
نداشتن الگوهای ذهنی و شخصیتی متفاوت رابطه را متزلزل میکند
اگر شما یک رابطه کاملا مثبت را شکل دهید بعد از مدتی شاید احساس نزدیکی و دوستانه خوبی داشته باشید اما شور و اشتیاق را از دست میدهید.
و شما تبدیل به یک دوست خوب خواهید شد بجای یک عاشق واقعی و عشق پایدار شما کم کم سست و بی رنگ خواهد شد.
جذابیتها از بین خواهند رفت و شما به افراد دیگر جذب خواهید شد. شاید بسیاری از رابطههای عاشقانه به این خاطر از بین میروند که بیش از حد جنبه عاطفی و مثبت به خود گرفته اند.
از سمت دیگر، اگر طرفین رابطه عاطفی ندانند که در چه شرایطی الگوهای ذهنی مثبت را میشکنند شاید به کلی وارد الگوهای رابطه ای منفی شوند. وقتی بحث و جدلها طولانی مدت میشوند و خوشحالی کم رنگ میشود شاید به پایان رابطه نزدیک شوید.
سه گام برای شکستن الگوهای ذهنی در روابط عاطفی
۱.ابتدا نگاه کنید که چه شخصیتی بر شما حاکم است
انواع شخصیتهای مختلف داریم، شخصیت مهربان، دختر لوس، شخص دارای اعتیاد به کار زیاد، پدر مسئولیت پذیر، پدرخوانده، مادر غرغرو و شخص مراقبت کننده و …
اگر نمیتوانید شخصیت خودتان را تعریف کنید از دوستان خود بخواهید که شخصیت شما را شرح دهند. به این شکل خواهید فهمید که چه جنبه از رفتار شما بسیار پررنگ است و دیگران چه شخصیتی از شما را خواهند دید.
۲.تشخیص دهید که چه جنبه از شخصیت شما کم رنگ است
شاید در گذشته به چیزهایی علاقه مند بوده اید که حالا خیلی وقت است که مغفول مانده است. احساسات و هیجاناتی که در دوران نوجوانی داشته اید. چیزهایی که از انجام آنها لذت میبردید و به شما حس زنده بودن میدادند.
علایق ورزشی، رقص، اسکی روی برف، عکاسی و کوهنوردی و …
یک تمرین ساده به شما میگوید که چه جنبههای شخصیت شما برایتان اولویت دارند و مهم هستند. ویژگیهای افرادی که آنها را قضاوت میکنید و یا از آنها دوری میکنید را بروی کاغذ بنویسید.
احتمالا اگر دیگران را قضاوت میکنید چنین چیزهایی را خواهید نوشت:
- فردی را به شلوغ بودن میشناسید، پس اولویت شخصیت شما فردی منظم و مرتب است
- فردی را به پر سرو صدا بودن میشناسید، پس اولویت شخصیت شما فردی ساکت و آرام است
- فردی را به انتزاعی و ذهنی بودن میشناسید، پس اولویت شخصیت شما منطقی است
- فردی را به خودخواه بودن میشناسید، پس اولویت شخصیت شما سخاوتمند بودن است
- فردی را غیرمسئول بودن میشناسید، پس اولویت شخصیت شما مسئولیت پذیری است
- فردی را به تنبل بودن میشناسید، پس اولویت شخصیت شما عملگرایی است
- فردی را به احساسی بودن میشناسید، پس اولویت شخصیت شما فردی عقلانی است
اگر از شخصیتهای زیر دوری میکنید:
- شخصیت ورزشی، احتمالا اولویت شما شخصیتی بدون مهارتهای ورزشی خاص است.
- شخصیت باهوش و ذهنی، احتمالا اولویت شما شخصیتی بیشتر احساسی است.
- شخصیت پر زرق و برق، احتمالا اولویت شما شخصیتی بیشتر واقعی و نتیجه گرا است.
- شخصیت هنری، احتمالا اولویت شما شخصیتی منطقی است.
- شخصیت پر زرق و برق، احتمالا اولویت شما شخصیتی بیشتر واقعی و نتیجه گرا است.
- شخصیت آرام، احتمالا اولویت شما شخصیتی بیشتر استرسی و نگران است.
- شخصیت شورشی، احتمالا اولویت شما شخصیتی بیشتر مراقب و محتاط است.
۳. با شخصیتهای گم شده دوباره ارتباط برقرار کنید
راهی بیابید تا با شخصیت هایی که از آنها دوری میکنید و یا علاقه مند نیستید ارتباط برقرار کنید. شما باید فعالیتی را انجام دهید که شخصیت هایی که در نظر دارید از آن لذت میبرند. مثلا با دوستی که شخصیتی متفاوت با شما دارد ارتباط برقرار کنید و ببینید آیا میتوانید با وی سرخوش باشید، در کارگاهی شرکت کنید که عموما به آن علاقه ندارید، فیلمی را ببینید که علاقه ای به دیدن آن ندارید، کتابی متفاوتی بخوانید و …
اگر همیشه برای بیرون رفتن برنامه ریزی دقیقی دارید، سعی کنید حالا فورا و در لحظه تصمیم بگیرید.
اگر برای هر چیزی مسئولیت پذیر هستید، سعی کنید حالا دست از مسئولیت بکشید.
اگر همیشه مدت زمان زیادی طول میکشد تا آماده به کار شوید، سعی کنید کارهایتان را سریعا شروع کنید.
اگر همیشه خیلی احساسی هستید، سعی کنید کمی غیر احساسی عمل کنید.
وقتی که شروع به ترمیم بخشهای عقب افتاده شخصیت خود اقدام کنید، زندگی شما تغییر خواهد کرد. شما میتوانید با افراد بیشتری ارتباط برقرار کنید و با آنها مهربان باشید و براحتی مشکلات رابطه عاطفی را پیدا کنید و انتخابهای بهتری داشته باشید.
همانقدر که پیشرفت میکنید و شخصیت خود را رشد میدهید، کمتر احساس منفی و عصبانیت به شما دست خواهد داد و بهتر میتوانید با بقیه ارتباط برقرار کنید و احساس رضایت بیشتری از خودتان و زندگی خواهید داشت.
میزان شوق شما در روابطتان الگوی ذهنی شما را به نمایش میگذارد و اگر شوق و اشتیاق کمی داشته باشید احتمالا در یک الگوی ذهنی جاافتاده اید و نیاز دارید از آن خارج شوید.
هر رابطه ای فراز و نشیبهای مختلفی خواهد داشت و تحت تاثیر اتفاقات مختلف زندگی خواهد بود. این شما هستید که بجای دیدن علت مشکلات به دنبال راههای آن باشید و اینجاست که میتوانید شخصیت خود را رشد دهید.
شما میتوانید از کارشناسان مجموعه شیک اندیش مشاوره رایگان دریافت کنید.