درباره روانشناسی اجتماعی چقدر میدانید؟
روانشناسی اجتماعی چیست؟
روانشناسی اجتماعی به روابط افراد در یک جامعه و گروه می پردازد. روانشناسی اجتماعی را همانند جامعه شناسی و علوم سیاسی می توان یک علم جدا گانه دانست.
در روانشناسی اجتماعی تلاش می شود تا روابط افراد در جامعه بهبود یابد. سعی می شود تاثیر عوامل محیطی و دیگران بر افراد شناسایی شود.
این علم می تواند میزان تاثیر پذیری محرک های جامعه بر افراد را شناسایی کند.
می تواند به افراد آموزش نحوه رفتار و برخورد را آموزش دهد از این رو رفتار بهینه گروهی نیز تضمین می شود.
قوم و فرهنگ در روانشناسی اجتماعی
در جامعه وجود فرهنگ ها و قومیت های مختلف وجود دارد که هر کدام دارای عقاید و افکار متفاوت هستند. حتی برخی متعصب بر سنت های پیشین خود هستند. روانشناسی اجتماعی در این خصوص هم وظایفی دارد.
این علم باید بتواند با آموزش رفتاری صحیح بین ملیت های مختلف نوعی رابطه صحیح ایجاد کند.
روانشناسی اجتماعی در جامعه با حفظ همه ارکان و سنت ها بهترین تعامل را ایجاد خواهد کرد. از بروز دوگانگی و هر گونه ناهنجاری جلو گیری خواهد کرد.
با وجود علم روانشناسی، قومیت ها خود را جدایی از جامعه نمی دانند و باور دارند که همه جزء یک گروه بزرگ به نام جامعه هستند.
هر کدام برای پیشرفت این گروه بزرگ تلاش می کنند و سعی می کنند به تمامی افراد احترام بگذارند. که ما در مقاله ای تحت عنوان روانشناسی در آمریکا به این مورد در ایالات متحده پرداختیم.
تفاوت علم روانشناسی اجتماعی و جامعه شناسی
برخی فکر می کنند که همه شاخه های روانشناسی شبیه به هم هستند. ولی باید بگوئیم که این علوم همه تکمیل کننده یک دیگرند و کاری بسیار متفاوت از هم انجام می دهند اما هدف شان در یک راستا، آن هم پیش بردن جامعه با بهترین کیفیت است.
جامعه شناسی کارهایی مثل حرکت های جمعی و گروهی برایش اصل مهمی است.
برای جامعه شناسی خود فرد مهم نیست بلکه به آمار و سر شماری اهمیت می دهد. ولی در روانشناسی اجتماعی همانطور که گفتیم مهم تاثیر محیط بر افراد است.
روانشناسی اجتماعی با نظر خواهی افراد ضعف و نقاط قوت آنها را بررسی می کند. و در جهت بهبود بیشتر راه کار و فعالیت هایی را ارائه می دهد.
روانشناسی اجتماعی کلیه علوم روانشناسی مثل علوم جامعه شناسی، علوم روانشناسی انسانی یا حتی سیاسی را تحت پوشش خود قرار می دهد. چون این نحوه رفتار تک تک افراد جامعه در روابط با یک دیگر است که راه را برای بقیه شاخه های روانشناسی هموار می کند.
کاربرد روانشناسی اجتماعی در زندگی
کاربرد روانشناسی اجتماعی در جامعه ارائه تکنیک هایی جهت بهبود عملکرد روابط افراد است.
این تکنیک ها نباید خارج از قوانین و ضوابط جامعه باشند. باید با توجه به علوم سیاسی و اقتصادی جامعه کاربردی و قابل اجرا باشند.
در هر جایی که فرد در موقعیت و مکانی قرار بگیرد که نظرات و حرف های دیگران روی آن اثر بگذارد یا بالعکس روانشناسی اجتماعی باید پدیدار شود تا رفتارها و کنش ها را به بهترین نحو شکل دهد. در این صورت جمعیت در جامعه به صورت فردی آموزش خواهند دید و همین امر یعنی یک موفقیت از دید جامعه.
فرض کنید که می خواهید مدیریتی را در جامعه به عهده بگیرید. در این صورت هم شما باید بتوانید به نحو احسن در قبال کارمندان، مصرف کنندگان و حتی شرکاء رفتار مطلوب داشته باشید و هم رفتار مناسب متقابلی را از آنها ببینید.
با وجود روانشناسی اجتماعی کلیه تعاملات، تفکرات جمعی، مذاکرات و ارتباطات و تاثیر محیط و دیگران بر شما مورد بررسی قرار خواهد گرفت و تکنیک های لازم به شما ارائه داده می شود.
بیشترین موضوعات مورد بررسی روانشناسی اجتماعی در زندگی
روانشناسان اجتماعی به طور کلی در سه حیطه فعالیت اجتماعی خود را در جامعه انجام می دهند که عبارت ند از:
۱- اثر جامعه در اجتماعی شدن فرد. این که آیا جامعه امکان به وجود آمدن اعتماد به نفس را در افراد ایجاد می کند یا خیر؟ اگر یک فرد رابطه معقول و تعامل درست با افراد را می خواهد، باید اثرات جامعه و میزان تاثیر پذیری خود فرد را مورد بررسی قرار داد و این کار تنها در حیطه کاری روانشناسی اجتماعی است.
۲- اثر فرد بر جامعه با وجود روابط مدیریت و رهبری. یک فرد وقتی مدیریت یا رهبری یک گروه یا حتی جامعه را بر عهده می گیرد روانشناس اجتناعی باید نوع اثر گذاری آن را در جامعه بررسی کند. فرد رهبر باید بسیاری از تکنیک های برخورد و مدیریت را بداند تا تاثیر مثبت و سالمی بر جامعه داشته باشد. به این صورت هر تکنیک درست از فرد به جامعه و سپس به خود فرد بازخورد داده می شود.
۳- روابط میان افراد و پدیده های جاری و متداول. این پدیده ها را می توان به عواملی نسبت داد که در روزمره با آنها سرو کار داریم مثل سازگاری، ستیزه، رقابت، استرس، دوستی، خشونت و بسیاری از حالات دیگر که در رفتار تاثیر گذارند. بیشتر روانشناسان بر این مسائل و تحقیق در باره آن اشراف کامل دارند. مثل تاثیر گذاری شبکه های اجتماعی بر افراد خانه، وجود انواع بازی های کامپیوتری و تاثیر آن در استرس و خشونت کودکان یا تحقیق در باره روابط دانش آموز و معلم. همه این کنش ها و روابط نیاز به تکنیک های ارتباطی موثر دارند.
- اما این تکنیک را از روانشناسان اجتماعی چگونه دریافت کنیم؟
- آیا مرکزی برای معرفی بهترین روانشناسان وجود دارد؟
- چگونه یک روانشناس معتبر و کار بلد را پیدا کنم؟
همه این سوالات حتما از ذهن شما هم گذر کرده است. حتما شما هم دوست دارید کسی یا کسانی برای بهبود روابط در زندگی و موقعیت کاری تان در جامعه به شما کمک کنند.
روانشناسی اجتماعی به چه موضوعاتی می پردازد ؟
روانشناسی اجتماعی از روشهای علمی برای درک و توضیح اینکه چگونه افکار، احساسات و رفتار افراد تحت تأثیر حضور واقعی، تصوری یا ضمنی افراد دیگر قرار می گیرد استفاده می کند.
اساساً روانشناسی اجتماعی در مورد درک اینکه چگونه رفتار فردی هر شخص تحت تأثیر محیط اجتماعی که در آن قرار دارد ، است.
احتمالاً قبلاً متوجه شده اید که افراد دیگر می توانند تأثیر چشمگیری در نحوه عملکرد و انتخابهای شما داشته باشند.
در نظر بگیرید که اگر در مقابل افراد دیگر در اتاق تنها باشید، ممکن است از خود بپرسید که باید چه کاری انجام بدهید یا چه بگویید.
تصمیماتی که می گیرید و رفتارهایی که از خود نشان می دهید نه تنها به تعداد افرادی که در آنجا حضور دارند بستگی دارد بلکه دقیقاً به کسانی که در آن دخیل هستند مربوط است.
به عنوان مثال ، شما در حضور یک گروه از دوستان نزدیک، رفتاری بسیار متفاوت از رفتار با یک گروه از همکاران یا سرپرستان محل کارتان دارید.
روانشناسی اجتماعی کدام موضوعات اجتماعی را شامل می شود؟
- رفتار گروهی
- ادراک اجتماعی
- رهبری
- رفتار غیرکلامی
- مطابقت
- پرخاشگری
- تعصب
توجه به این نکته مهم است که روانشناسی اجتماعی فقط بررسی تأثیرات اجتماع نیست.
درک و تعامل اجتماعی نیز برای درک رفتار اجتماعی حیاتی است.
طوری که ما دیگران را می بینیم (و تصور میکنیم آنها ما را می بینند) می تواند در طیف گسترده ای از اقدامات و تصمیمات نقش مهمی داشته باشد.
فقط لحظه ای به این فکر کنید که چگونه بعضی اوقات در یک محیط عمومی متفاوت از زمانی که در خانه هستید توسط خودتان عمل می کنید.
در خانه ممکن است سر و صدا بلند داشته باشید در حالیکه در جمع ممکن است بسیار مطیع و محکم باشید.
درک این موضوع به روانشناسان کمک می کند تا برنامه های بهداشت عمومی و رویکردهای درمانی را برای بزرگسالان تدوین کنند.
این موارد می تواند به نوجوانان در برابر رفتارهای مضر احتمالی مانند سیگار کشیدن، نوشیدن و مصرف مواد کمک کند.
تاریخ روانشناسی اجتماعی
افلاطون به ایده “ذهن جمعیت” اشاره کرد و مفاهیمی از قبیل مکافات اجتماعی و تسهیل اجتماعی در اواخر دهه ۱۸۰۰ مطرح شد.
اما پس از جنگ جهانی دوم بود که تحقیقات در مورد روانشناسی از نوع اجتماعی به طور جدی آغاز شد.
وحشت محققان را بر آن داشت تا تأثیر اجتماعی ، انطباق و اطاعت اجتماعی را مطالعه کنند.
چه چیزی می تواند توضیح دهد که چرا مردم در چنین اقدامات شیطانی شرکت کردند؟
آیا افراد از دستورات پیروی می کردند و در برابر فشارهای اجتماعی سر تعظیم فرود می آوردند یا نیروهای دیگری در کار بودند؟
با بررسی این سوالات، روانشناسان اجتماعی توانستند درک بیشتری ازقدرت نیروهای اجتماعی مانند اقتدار، انطباق و اطاعت داشته باشند.
مثال
بعنوان مثال، استنلی میلگرام، روانشناس اجتماعی، توانست نشان دهد که مردم تا چقدر مایلند برای اطاعت از شخصیتها پایداری کنند.
در یک سری آزمایشها، میلگرام و همکارانش به شرکت کنندگان در گروه تحقیق دستور دادند آنچه را که فکر می کنند یک شوک بالقوه و خطرناک است را به شخص دیگری بدهند.
در واقع، این شوکها واقعی نبودند و شخص دیگر فقط وانمود می کرد که توسط پالسهای برق آسیب دیده است.
اما ۶۵ درصد از کسانی که در این مطالعه شرکت کردند حداکثر میزان شوک را داشتند.
فقط به این دلیل که یک مقام مقتدر به آنها گفت این کار را انجام دهند.
درک این موضوع به مردم جامعه وروانشناسان کمک میکند تا بتوانند تمرکز بیشتری روی برنامه های بهداشتی ودرمانی داشته باشند.
همچنین میتواند به عنوان معیاری برای اطمینان از سلامت جسم و روح باشد.
تفاوت روانشناسی اجتماعی با شناخت مردم و جامعه
جدا از روانشناسی اجتماعی، شاخههای دیگری از دانش هم هستند که به نوعی به تشخیض رفتارهای اجتماعی مردم میپردازند.
از جمله آنها میتوان به مردم شناسی و جامعه شناسی اشاره کرد.
اما تفاوتهای مهمی وجود دارد که روانشناسی اجتماعی را از حوزههای مذکور جدا میکند.
مهمترین تفاوت بین روانشناسی اجتماعی با مردم شناسی و جامعه شناسی این است که در روانشناسی اجتماعی، رفتار یک فرد به عنوان عضوی از گروه یا در مجاورت گروه یا در تعامل با گروه مورد توجه است .
در صورتی که در مردم شناسی و جامعه شناسی، بیشتر به رفتار گروه های انسانی و در کل جامعه توجه میشود و مورد بررسی قرار میگیرد .
روانشناسی اجتماعی در مدیریت
از مزیت های روانشناسی اجتماعی میتوان به تقویت قدرت مدیریت اشاره کرد .
هر جا که انسانها در یک محیط اجتماعی قرار میگیرند و تعامل دارند و رفتار و نظر و عواطف و احساس دیگران بر روی رفتار و دیدگاه و احساسات آنها تاثیر میگذارد، پای روانشناسی اجتماعی به میان میآید .
دانش مذاکره، تفکر سیستمی، مدیریت ارتباط با مشتری و نیز مدیریت رفتار مصرف کننده، مدیریت تعارض و نیز کار تیمی، از جمله حوزههایی هستند که روانشناسی اجتماعی در آنها نقشی اساسی ایفا میکند.
نتیجه گیری
روانشناسی اجتماعی از طیف هایی چون: رفتار گروهی، ادراک اجتماع، رهبری، رفتار غیرکلامی و … تشکیل میشود.
با آگاهی از آن به مزیت های زیادی در زندگی مانند فراگیری قدرت مدیریت دست می یابیم
کمک ما به شما معرفی سایت روانشناسی منتال لند است!
بله درست شنیدید وبسایت مشاوره روانشناسی آنلاین شیک اندیش در کنار کلیه خدماتی که به شما ارائه می دهد می تواند بهترین روانشناسان را در حیطه های مختلف به شما معرفی کند. شما با صرف کمترین هزینه با آنها به صحبت خواهید نشست.
روانشناسان اجتماعی با تخصص در حوزه علمی خود کلیه مسائل دیگر روانشناسی را هم برای شما تحت پوشش قرار می دهند.
در روابط مربوط به خودتان و افراد دیگر یا حتی نسبت به عوامل محیطی که امکان تاثیر شما روی آنها وجود دارد و بالعکس کمک خواهند کرد.
هنوز هیچ دیدگاهی وجود ندارد.