جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

تفکر نقادانه تا چه حد میتواند یکی از مهارت های زندگی محسوب شود؟

تفکر نقادانه 

تفکر نقادانه یکی از مهمترین مهارت‌هایی است که در هر زمینه‌ای به کار می‌رود. تفکر نقادانه به معنای بررسی و تحلیل ایده‌ها و مسائل با دقت و عقلانیت است. این نوع تفکر بر اساس استفاده از منطق و تفکر آنالیتیک برای بررسی مسائل و ارائه راه حل‌های موثر و عملی برای آن‌ها است.

تفکر نقادانه باعث می‌شود که فرد به دید دقیق‌تری از مسائل و موضوعات دست یابد و توانایی تشخیص مسائل و پیدا کردن راه‌حل‌های بهتر را داشته باشد. همچنین این نوع تفکر به فرد کمک می‌کند تا برای ارائه دیدگاه‌های خود به دقت و دلیل متقنی داشته باشد و نتیجه‌گیری‌های منطقی و صحیح را نتیجه دهد.

تفکر نقادانه در محیط کار نیز بسیار مهم است. این نوع تفکر به کارکنان کمک می‌کند تا مسائل را به دقت بررسی کنند و راه‌حل‌های مناسب و عملی برای آن‌ها پیدا کنند. همچنین تفکر نقادانه باعث می‌شود که کارکنان برای تصمیم‌گیری‌های خود از دلایل منطقی و محکم استفاده کنند و برای پیشرفت و بهبود کار خود تلاش کنند.

در کل، تفکر نقادانه یکی از مهمترین مهارت‌هایی است که هر فرد باید در زندگی خود داشته باشد. این مهارت به کمک فرد برای بررسی مسائل و ایده‌های خود به دقت و عقلانیت می‌تواند در بهبود کیفیت زندگی و کار کمک کند.

در مقاله مهارت های مهم زندگی از اهمیت مهارت های زندگی و لزوم داشتن آن صحبت کردیم و همینطور بیان کردیم که بعضی از آنها را بلد هستیم و برخی دیگر را باید یاد بگیریم و تنها فکر میکنیم که میدانیم. حال پس از توضیح تفکر خلاق بعنوان یکی از ۱۰ مهارت مهم زندگی، مهارت تفکر نقادانه را بررسی میکنیم.

 

مهارت تفکر نقادانه

در مقاله قبلی در رابطه با تفکر و اهمیت آن صحبت کردیم و همینطور در رابطه با اهمیت تفکر خلاق که نوعی از تفکر است. در این مقاله می خواهیم تفکر نقادانه که نوع دیگری از تفکر و فکر کردن است بپردازیم.

متفکران بزرگ جهان هزاران سال پیش به موضوع تفکر پرداخته اند. اینکه تفکر ذاتاً چیست و چه خطاهایی در آن میتواند به وجود بیاید. منظور از وجود خطا در تفکر یعنی اینکه استدلال های انسان چه زمانی بر اساس تفکر واقعی و منطقی است و چه زمانی خلاف این است؟

میخواهیم ببینیم که تا چه حد میتوانیم در مورد فکر کردن خود فکر کنیم. در واقع، تفکر نقادانه به بالا بردن مهارت فکر کردن کمک میکند.

مهارت تفکر نقادانه یعنی اینکه هر مورد و هر مسئله ای که به ما گفته می شود را ابتدا بررسی کنیم و سپس آن را یا بپذیریم یا رد کنیم. این مهارت به ما کمک می کند که ساده و زود باور نباشیم و هر چیزی را از هرکسی سریع نپذیریم.

البته این بدان معنا نیست که با هر اتفاقی مخالفت کرده و صحبت هیچ کسی را نپذیریم؛ بلکه باید ابتدا آن را بررسی کرده و صحیح یا غلط بودن آن را مطمئن شویم و سپس آنرا پذیرفته یا رد کنیم.

 

در واقع شرایط زندگی امروزه به گونه ای است که تفکر نقادانه از پیش نیازهای رشد، موفقیت و رقابت محسوب میشود.

با اینکه این مهارت هم باید در کودکی یاد داده میشد، اما به هر حال هر زمان که به اهمیت آن پی برده شود، سریعاً میتوان سراغ آن رفت و آن را قدرت بخشید.

حال برای آگاهی از اهمیت و فواید آن، برخی از کاربردهای تفکر نقادانه را بیان میکنیم:

با استفاده از تفکر نقادانه میتوان سوالات بهتری پرسید و جواب های بهتری ارائه کرد. میتوان عمیق کرد بررسی کرد، فکر کرد، نوشت و حرف زد. میتوان مسائل و مشکلات را به شکل سیستماتیک و ساختارمند تعریف و تنظیم کرد.

 

همچنین یکی از کاربردهای مهم تفکر نقادانه استفاده مفید و صحیح از رسانه های امروزی است. این رسانه های که گستره بزرگی از رسانه های دولتی و غیر دولتی و مجازی خارجی و داخلی را شامل میشوند، در اولویت اول سود خود را در نظر میگیرند. بنابراین با تفکر نقادانه میتوان تنها اطلاعات ارزشمند را از این رسانه ها استخراج کرد و بقیه اطلاعات را نادیده گرفت.

دیگر کاربرد مهم آن به چالش کشیدن و بررسی باورها و دانسته های ما از جهان است و  همچنین دوری از تعصب بی مورد و پیش داوری های سریع.

در نهایت میتوان از تفکر نقادانه استفاده کرد تا از نگاه فردی دیگر به مسائل نگاه کرد تا از این طریق در گفتگوهایمان با دیگران اثربخش تر و سازنده تر باشیم.

Picture of شیک اندیش
شیک اندیش

هنوز هیچ دیدگاهی وجود ندارد.

اولین کسی باشید که برای “تفکر نقادانه تا چه حد میتواند یکی از مهارت های زندگی محسوب شود؟” دیدگاه می‌گذارید;

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

قابل فهم بودن
ساده گویی
بار علمی
مفید بودن
کاربردی بودن

پیمایش به بالا