جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

تاثیر خجالتی بودن بر استرس و راه درمان آن

تاثیر خجالتی بودن بر استرس و راه درمان آن

 

تاثیر خجالتی بودن بر افزایش استرس چیست؟ شما هم وقتی در جمع حرف می زنید صدایتان می لرزد؟ وقتی اولین بار وارد مجلسی می شوید ضربان قلبتان بالا می رود؟ یا زمانی که برای اولین بار مصاحبه شغلی دادید دستهایتان عرق می کرد؟ شاید دلیلش به نوع شخصیت شما بر می گردد. البته ممکن است عوامل دیگری در به وجود آمدن این شرایط و شرایطی مشابه دخیل باشند. اما سهم خجالتی بودن را نباید نادیده گرفت. یکی از ویژگی های شخصیتی که تأثیر مستقیم در ایجاد استرس در موقعیت های مختلف دارد، خجالتی بودن است. در ادامه با خودساخته همراه شوید تا بیشتر در این مورد با شما صحبت کنیم.

استرس چیست؟ و علایم آن کدامند؟

استرس یا اضطراب حالتی روحی است که در موقعیت های حساس و پرفشار فرد دچار آن می شود. این حالت نوعی ترس و نگرانی را در فرد به وجود می آورد که ممکن است باعث عدم تمرکز فرد شود یا توانایی او در یادگیری را کم کند. استرس هم عوارض روحی و روانی و هم عوارض جسمانی دارد. همچنین می توان از روی حالات روحی و رفتاری فرد و یا برخی حالات جسمانی و فیزیولوژیکی آن را تشخیص داد. عرق کردن دست ها، لرزش دست و پا، لرزش صدا، سوزش معده، تپش قلب، عدم تمرکز، احساس ترس شدید، داشتن افکار منفی و احساس ناتوانی، بد خلقی و پرخاشگری، و عدم توانایی برقراری ارتباط از جمله علائم آن هستند.

تاثیر خجالتی بودن بر افزایش استرس

خجالتی بودن و کم رویی یکی از ویژگی های رفتاری و شخصیتی است که در بسیاری مواقع مشکل ساز می شود. خجالتی بودن باعث بروز برخی مشکلات عاطفی و حتی جسمانی می شود. در بیشتر موارد کم رویی یکی از موانع در شکوفایی استعداد ها می باشد. همچنین کم رویی و خجالتی بودن از موانع برقراری ارتباط سالم است. این مسأله ممکن است منجر به مشکلات حادتری مانند احساس تنهایی، بروز افکار منفی و حتی افسردگی شود.

خجالتی بودن ناشی از افکاری است که در ذهن فرد وجود دارد. کسی که خود را بی ارزش و بی اهمیت می پندارد، یا تصور می کند کسی او را دوست ندارد، یا ممکن است مورد قضاوت و حتی تمسخر دیگران قرار گیرد دچار حالتی به نام کم رویی می شود. چنین فردی قضاوتی تحقیر آمیز از خود دارد. این فرد نمی تواند با دیگران ارتباط خوبی برقرار کند و تبعا از حضور در جمع های مختلف واهمه دارد. هر موقعیت جدید و ناشناخته ایی چنین فردی را دچار استرس و اضطراب می کند.

راه درمان خجالتی بودن و غلبه بر استرس

برای اینکه بتوانید استرس ناشی از خجالتی بودن را از بین ببرید، روش های زیر را به شما توصیه می کنیم:

مثل کبک سرتان را زیر برف نکنید

کبک برای فرار از موقعیت خطرناک سرش را زیر برف می کند، غافل از اینکه او شکارچی را نمی بیند، شکارچی او را می بیند. اگر شما هم مانند کبک فقط خودتان را گول بزنید یا از موقعیت استرس زا فرار کنید هرگز پیروز نخواهید شد. باید با واقعیت روبرو شوید. قبول کنید که کم رو هستید و این کم رویی مضرر است. بسیار از افراد خجالتی برای توجیه خود می گویند سرمان در لاک خودمان باشد راحت تر هستیم. اما اگر بنا به ضرورت در موقعیتی خاص قرار گیرند چنان دچار اضطراب و دلهره می شوند که نمی داند چه واکنشی نسان دهند. پس بهتر است قبول کنید که از مسأله ایی به نام خجالتی بودن رنج می برید و برای رفع آن بکوشید.

کلید حل معما در دستان شماست

برای آنکه در جمع دست و پایمان را گم نکنیم کافی است ذهنمان را تغییر دهیم. بیشتر مشکلات روحی و روانی از ذهن ما سرچشمه می گیرند. اگر ما ذهنیت و برداشتمان را از خودمان تغییر دهیم و نگاهی ارزشمند به خودمان داشته باشیم بسیاری از مشکلاتمان حل می شوند. داشتن اعتماد به نفس بالا در وهله ی اول کم رویی را تا حد زیادی کاهش می دهد، همچنین به میزان بسیار زیادی اضطراب ناشی از کم رویی را از بین می برد.

محیطتان را تغییر دهید

اطرافیان ما نقش به سزایی در روحیات و رفتار ما دارند. آنها می توانند باعث شوند ما نگاه ارزشمندی به خودمان داشته باشیم یا خودمان را حقیر پنداریم. اطرافتان را پر از انسانهای مثبت کنید. چنین افرادی اعتماد و اطمینان را در فرد افزایش می دهند. همچنین با دادن مشاوره و راهنمایی های خوب فرد را در غلبه بر اضطراب و مشکلات ناشی از خجالتی بودن یاری می دهند.

درباره دیگران خیال پردازی نکنید

مقایسه کردن یکی از آفات است. اینکه دیگران در چشم ما بسیار بالاتر از ما هستند باعث می شود در برقراری ازتباط با آنها دچار مشکل شویم. فراموش نکنید که تمام انسان ها از مشکلاتی رنج می برند، در این کره ی خاکی هیچ فرد کاملی وجود ندارد. چه بسا در برخی جنبه ها شما از دیگران بسیار بالاتر هستید. مقایسه کردن باعث احساس شرم و خجالت می شود. در نهایت هم تاثیر خجالتی بودن بر افزایش استرس خود را به شکل کمبودهای عاطفی نشان می دهد.

انتقاد لزوما قضاوت نیست

افراد خجالتی از قضاوت دیگران می ترسند و همی مسأله باعث بروز نوعی استرس و اضطراب در آنها می شود. اگر ما مرز بین انتقاد و قضاوت را بدانیم بهتر می توانیم با چنین مسأله ایی کنار بیاییم. تمام حرفا و برخوردهای دیگران را نباید نوعی قضاوت تلقی کرد. در بسیاری از موارد نظر دیگران درباره ما نوعی انتقاد سازنده است که به بهتر شدن ما کمک می کند.

در بالا به بررسی این مسأله پرداخیتم که چگونه خجالتی بودن را از بین ببریم. ما ابتدا باید تصویر ذهنیمان را از خودمان بهبود بخشیم. تنها در این صورت است که می توانیم با چنین مسأله ی حادی و اضطراب ناشی از آن مقابله کنیم.

Picture of شیک اندیش
شیک اندیش

هنوز هیچ دیدگاهی وجود ندارد.

اولین کسی باشید که برای “تاثیر خجالتی بودن بر استرس و راه درمان آن” دیدگاه می‌گذارید;

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

قابل فهم بودن
ساده گویی
بار علمی
مفید بودن
کاربردی بودن

پیمایش به بالا