جستجو
Close this search box.

مشاوره شغلی {مشاور راهنما و انتخاب شغل}

مشاوره شغلی

مشاوره شغلی

مشاوره شغلی یکی از مهمترین راه‌های کمک به افراد برای پیدا کردن شغل مناسب است. در این روش، مشاوران شغلی به افراد کمک می‌کنند تا بر اساس مهارت‌ها و علاقه‌های آن‌ها، شغل مناسبی را پیدا کنند. این نوع مشاوره شامل تست‌های شخصیتی، مصاحبه‌های شغلی و ارائه راهنمایی‌های شغلی می‌باشد. از اهداف اصلی مشاوره شغلی، درک بهتر از نیازهای شغلی، یافتن شغل مناسب، بهبود مهارت‌های شغلی و افزایش رضایت شغلی است. به همین دلیل، مشاوره شغلی برای افرادی که در جستجوی کار هستند یا در حال تغییر شغل هستند، بسیار مفید است.

شغل هر فرد بخشی از زندگی او است و انسان زمان زیادی از وقت خود را در محل کار خود می‌گذراند. پس اگر شغل مورد نظر با علاقه و تواناییهای فرد همخوانی نداشته باشد، به عدم رضایت شغلی منجر خواهد شد. عدم رضایت شغلی یکی از مهمترین مشکلات تنش زا در زندگی فرد است که می‌تواند روی ابعاد دیگر زندگی فرد تاثیر بگذارد، پس از این رو داشتن شغلی مناسب در زندگی اهمیت بسزایی دارد.

در گذشته معمولا جوانان شغل پدر را ادامه می دادند و در نتیجه مشاوره شغلی برای آنها اهمیتی نداشت. اما با پیشرفت علم و تکنولوژی و گسترش یافتن شغل های گوناگون، نیاز به هماهنگی بین توانایی ها و شرایط فرد با نوع شغلی که می خواهد در پیش بگیرد، احساس نیاز به مشاوره شغلی را چند برابر کرده است.

اگر مایل به راه اندازی کسب وکار و کارآفرینی در هر زمینه ای هستید قبل از هر اقدامی با مشاوران سایت شیک اندیش مشورت کنید

سایت شیک اندیش با شناسایی استعدادها، تواناییها، علایق و شرایط شما به شما کمک می کند تا با اعتماد به نفس کامل، کسب و کاری که از هر لحاظ متناسب با روحیات و شرایط شما باشد را راه اندازی کنید.

سایت شیک اندیش به شما کمک خواهد کرد تا با کسب و کارهای مختلف و ویژگی های هر کدام آشنا شوید و با شناخت ویژگی های فردی شما، محدودیت های مالی و … بهترین کسب و کار را به شما پیشنهاد خواهد داد.

در گذشته انتخاب شغل چندان کار دشواری نبود. نیاکان ما خود را ملزم می‌دانستند که در حرفه خانوادگی خود بمانند و راه پدرانشان را ادامه دهند. اگر هم نمی‌خواستند در شغل پدریشان کار کنند با گزینه‌های بسیار متنوعی روبرو نبودند. کافی بود یک بار که به بازار شهر بروند، با دقت به همه‌ دکان‌ها نگاه کنند تا با تقریبا همه اصناف شغل‌های موجود آشنا شوند. در قدیم هم تنوع شغل‌ها کمتر بود و هم پیچیدگی کمتری داشتند. اما امروزه، هم تنوع شغل‌ها بیشتر شده است و هم به وجود آمدن سازمان‌ها، شغل‌ها پیچیده‌تر شده‌اند. این موضوع انتخاب شغل را برای افراد به ویژه افراد کم سابقه‌تر به یک چالش تبدیل می‌کند. چالشی که اگر به موقع به حل آن پرداخته نشود، می‌تواند تا پایان عمر یک نفر را درگیر خود نگه دارد و روند زندگی او را تحت تأثیر قرار دهد.

اما این مسئله، همواره موضوعی سطحی یا آسان نیست که بتوان به راحتی آن را حل کرد. زیرا ابهام‌ها و سؤال‌‌های زیادی برای هر فرد ممکن است وجود داشته باشد مانند:

  • چه شعلی مناسب من هست؟
  • چه شغلی بازار کار بهتری دارد؟
  • در کدام شغل می‌توانم پیشرفت کنم؟
  • شغل من چگونه زندگی آینده‌ام را تحت تأثیر قرار می‌دهد؟
  • و خیلی سؤال‌های دیگر

ممکن است در این مسیر، نیاز به کمک پیدا کنیم. یک مشاور شغلی خوب، یکی از مراجعی است که می‌توانیم با راهنمایی‌های علمی و تخصصی او در این مسیر سریع‌تر و بهتر به نتیجه مطلوب برسیم.

مشاوره شغلی چیست؟

تعریف مشاوره شغلی: مشاوره شغلی فرآیندی تعاملی بین مشاور و مراجع است که به مراجع کمک می‌کند تا به هدف‌های خود در حیطه کار کردن برسد و در نهایت رضایت شغلی داشته باشد یا به رضایت شغلی بالاتری برسید.

یک مشاور شغلی می‌تواند در انتخاب شغل، تغییر زمینه‌ کاری، ایجاد تعادل بین کار و زندگی، راه‌اندازی یک کسب‌وکار، پیدا کردن شغل یا هر مسئله دیگری مرتبط با زندگی کاری افراد کمک کند.

هدف از مشاوره شغلی این است که در نهایت مراجع به رضایت بیشتری از زندگی کاری خود برسد. البته خیلی اوقات، این اتفاق مستلزم این است که در کوتاه مدت مراجع چالش‌هایی را پشت سر بگذارد و در بلند مدت به رضایت بالاتر دست پیدا می‌کند.

تاریخچه مشاوره شغلی

به طور خلاصه به برجسته‌ترین وقایع این رشته اشاره می‌کنیم:

سال ۱۹۰۶ میلادی: تنظیم و تدوین اولین سند خدمات راهنمایی شغلی در آمریکا توسط فرانک پارسونز
سال ۱۹۰۸ میلادی: تاسیس اولین مرکز راهنمایی شغلی توسط پارسونز در ایالت بوستون آمریکا
سال ۱۹۰۹ میلادی: انتشار کتاب انتخاب شغل (choosing a vocation) نوشته پارسونز
سال ۱۹۱۳ میلادی: ارائه اولین خدمات راهنمایی شغلی در این موسسه
سال ۱۹۱۴ میلادی: اولین باری که از اصطلاح راهنمایی شغلی در یک کنگره در بروکسلِ بلژیک یاد شد
سال ۱۹۱۵ میلادی: انتشار اولین مجله در حوزه راهنمایی شغلی
سال ۱۹۱۷ میلادی: بحبوحه جنگ جهانی اول و افزایش اهمیت مشاوره شغلی در جهت اعزام افراد متخصص برای جنگ

تاریخچه مشاوره شغلی در ایران، توسط دکتر شفیع‌آبادی، پدر مشاوره ایران، گردآوری شده است:
سال ۱۱۴۸-۱۲۶۸ شمسی: آموزش مشاغل از طریق مربیان فرانسوی، انگلیسی و اتریشی
سال ۱۲۸۱-۱۲۷۵ شمسی: تاسیس وزارت کار (وظایف) و اعزام فارغ‌التحصیلان دارالفنون توسط ناصرالدین شاه به فرانسه برای یادگیری مشاغل مربوط به رشته تحصیلی‌شان
سال ۱۳۳۲ شمسی: تاسیس مرکز مطالعات و راهنمایی‌های استخدامی تحت نظارت وزارت کار
سال ۱۳۳۴ شمسی: تاسیس اداره کاریابی زیر نظر وزارت کار -این اداره در سال ۱۳۴۲ شروع به فعالیت کرد-
سال ۱۳۳۶ شمسی: تهیه اولین آزمون‌های روانی و معلوماتی استاندارد برای هدایت شغلی
سال ۱۳۴۸ شمسی: برگزاری اولین کنفرانس ملی کار، آموزش و اشتغال
سال ۱۳۸۶ شمسی: برگزاری اولین کنگره دوسالانه روانشناسی صنعتی و سازمانی در دانشگاه اصفهان و جشنواره راهنمایی و مشاوره شغلی در تهران

چه زمانی از مشاور شغلی کمک بگیرم؟

ممکن است پاسخ غالب افراد به این سوال، فقط دوران نوجوانی و جوانی را در بر بگیرد. تصور مسلط این است که اگر فردی از مراحل انتخاب رشته دبیرستان و دانشگاه گذشته است و نتوانسته مسیر خود را به درستی بیاید، دیگر نمی‌توان به وی کمک کرد. در حالیکه اینطور نیست. پاسخ درست این سوال، این است: هر زمان.
همانطور که مشاوره خانواده و زوج‌درمانی، تنها برای تصمیم‌گیری درمورد طلاق و ازدواج نیست. در هر برهه‌ای، قبل از ازدواج، در طول زندگی مشترک، قبل و پس از طلاق می‌توان از مشاوران خانواده و زوج‌درمانگران کمک گرفت؛ در جهت بهبود رابطه، نحوه مدیریت استرس و چالش‌های موجود در زندگی مشترک، گسترش و تقویت مهارت‌های ارتباطی و … .
بنابراین شما در هر مرحله از زندگی شغلی و تحصیلی خود، می‌توانید از کمک مشاور شغلی بهره ببرید.

  • اگر هنوز شغل موردعلاقه و متناسب خود را پیدا نکرده‌اید
  • اگر از شغل خود ناراضی هستید و نمی‌دانید که باید شغلتان را تغییر دهید یا خیر
  • اگر تصمیم بر تغییر شغل دارید اما نمی‌دانید چطور این کار را انجام دهید، چطور با اطرافیان خود در مورد این تصمیم روبه‌رو شوید و چگونه در این بازه از پس خرج و مخارج خود برآیید
  • اگر تاکنون بارها تغییر شغل و مسیر داده‌اید، اما همچنان به رضایت کامل دست پیدا نکرده‌اید
  • اگر نمی‌توانید بین گزینه‌های متنوع و فراوان، انتخابی مطمئن داشته باشید
  • اگر پس از انتخاب یک رشته و تحصیل در آن، پشیمان شده‌اید و نمی‌دانید که آیا باید آن را ادامه دهید یا مسیرتان را عوض کنید
  • اگر یک مقطع تحصیلی را به پایان برده‌اید و نمی‌دانید که به تحصیل در مقاطع بالاتر ادامه بدهید یا خیر
  • اگر از شغل کنونی خود راضی هستید اما نمی‌دانید چطور در آن پیشرفت کنید، ارتقا سمت بگیرید و مهارت‌هایتان را گسترش دهید
  • اگر نمی‌دانید چطور چالش‌های خود در محل کار و استرس‌های آن را مدیریت کنید
  • اگر در جهت کاهش فرسودگی شغلی به کمک نیاز دارید
  • اگر در ارتباطات خود با همکارانتان درگیر چالش‌هایی هستید که تمرکزتان را می‌گیرد
  • اگر مایلید علایق و توانایی‌های خود را عمیق و اساسی بشناسید و کیفیت و کمیت هریک از این علایق را بسنجید
  • اگر می‌خواهید یک رزومه کامل و قانع‌کننده بنویسید
  • اگر در جهت موفقیت در آزمون‌ها و مصاحبه‌های استخدامی به کمک نیاز دارید

می‌توانید از راهنمایی‌های یک مشاور شغلی کمک بگیرید. در زمان انتخاب مسیر، تغییر یا ترک آن، روبه‌رویی با استرس و چالش‌های مسیر کاری، تمایل به ارتقا و پیشرفت و در دوراهی ادامه یا توقف، یک مشاور شغلی می‌تواند در کنارتان باشد و شما را به بهترین نحو راهنمایی کند.

نقش مشاور شغلی در طی فرآیند مشاوره چیه؟

انتخاب شغل هدف و طراحی مسیر درست برای رسیدن به آن، فرآیندی است که توسط خود مراجع اداره و کنترل می‌شود و مشاور در این مسیر تنها به عنوان یک حامی و راهنما در کنار مراجع قدم برمی‌دارد. مشاور به مراجع کمک می‌کند تا بتوانید از دیدگاه یک شخص سوم به زندگی و شرایط خود بنگرید و آن را مورد تحلیل و بررسی قرار دهید. او شما را در مرتب کردن و سازماندهی احساسات و افکارتان یاری می‌کند.

یک مشاور شغلی باید از طریق ابزارهایی که در اختیار دارد، توانایی‌ها، استعدادها و علایق مراجع خود را به خوبی ارزیابی کند و ارزش و اهداف او در زمینه حرفه‌ای را بشناسد. از این شناخت می‌توان در جهت انتخاب شغل جدید، بهبود عملکرد در شغل فعلی، نحوه مدیریت چالش‌ها و … استفاده کرد.
علاوه بر این، مشاور باید تمام ابعاد مشاغل محتمل را برای مراجع خود بشکافد و در صورت نیاز از منابع معتبر، اطلاعات خود را تکمیل کند.
او باید به مراجعش در تعیین شغل یا رشته تحصیلی نهایی، نحوه تقویت مهارت‌های اساسی، چگونگی پیشرفت در زمینه کار و … کمک کند و در ترسیم مسیر رسیدن به آن و برنامه‌ریزی‌های نهایی در کنار وی باشد.

مشاوره شغلی چه فرآیندی داره؟

عملکرد هر مشاور بستگی به وی و رویکرد او در کار دارد اما به طور کلی می‌توان جلسه مشاوره را این‌گونه توصیف کرد:

مشاور برای شناخت بهتر مراجع از ابزار روان‌شناختی بهره می‌برد. ابزارهایی مانند مشاهده، مصاحبه، مطالعه رزومه و سوابق مراجع و در صورت نیاز آزمون‌های روان‌شناختی.

او باید در صدد استفاده از راه‌هایی برای تکمیل اطلاعات خود از مراجع و بازار کار باشد. این اطلاعات، باید موضوعات پایین را در بگیرد:

  • علایق، توانایی و مهارت‌ها، تجارب، استعدادهای بالقوه و امکانات وی
  • بررسی مدرک تحصیلی و تخصص مراجع، شرایط خانوادگی، اجتماعی و شخصیت او
  • محدودیت‌ها و نقاط ضعف مراجع
  • تحلیل بازار کار و نیازهای آن
  • بررسی تمام ابعاد شغل، محیط کاری، شرایط کاری، همکاران، مشتری‌ها و …
  • تحلیل رشته‌های تحصیلی و شغلی نوظهور و در حال رشد

در نهایت وی موظف است تا این اطلاعات را با یکدیگر تلفیق کند و به یک هدف نهایی برای مراجع خود برسد. این هدف میتواند یک یا چند رشته تحصیلی یا شغل متناسب با فرد باشد؛ البته با توجه به شرایط، ممکن است مشاور و مراجع با همکاری یکدیگر دست به خلق یک شغل متناسب و منحصربه‌فرد بزنند. در پایان مشاور وظیفه دارد تا به وی در برنامه‌ریزی و ترسیم مسیر رسیدن به این هدف نهایی، کمک کند.

مشاوره شغلی حضوری بهتره یا از راه‌ دور؟

مشاوره شغلی را می‌تواند به صورت حضوری یا از راه دور انجام شود.

مراجعه حضوری این امکان را به مشاور می‌دهد که اطلاعات بیشتری را از مراجعش دریافت کند. چرا که در ارتباط حضوری، مراجع و مشاور به یک منبع اطلاعاتی به جز کلام دسترسی دارند و آن، زبان بدن است. زبان بدن، اطلاعاتی که در قالب صوت منتقل می‌شود را تکمیل می‌کند. البته این موضوع تنها در صورتی می‌تواند به فرآیند مشاوره کمک کند که مشاور مهارت بالایی در خواندن و زبان بدن داشته باشد و آن را در کنار دیگر اطلاعات تفسیر کند. در غیر این صورت، بیشتر اوقات تلاش برای خواندن زبان بدن بدون آموزش‌های حرفه‌ای منجر به قضاوت‌های بی اساس می‌شود.

مشاوره تلفنی هم این امکان را می‌دهد تا محدودیت‌های جغرافیایی را کنار بگذارید و از هر جایی بتوانید به مشاور شغلی مورد نظر در تماس باشید و با حذف رفت‌‌ و آمد در وقت صرفه‌جویی کرد. همچنین گزینه برای ساکنین شهرهای کوچک است که دسترسی به مراکز معتبر و افراد مجرب ندارند، یک راهکار خوب است.

از تست‌های روانشناسی در مشاوره شغلی استفاده می‌شه؟

آزمون‌های روان‌شناختی، ابزاری عینی و به صرفه برای بررسی اولیه مراجعه به شمار می‌رود. از آزمون‌هایی که در یک مشاوره شغلی اجرا می‌شود، می‌توان به آزمون MBTI، NEO، آزمون‌های هوش مانند استنفورد-بینه، آزمون خلاقیت شغلی جزنی، آزمون هالند و آزمون‌های دیگر اشاره کرد.

آزمون MBTI یا مایرز بریگز در حوزه راهنمایی شغلی و تحصیلیبسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. آزمونی که امروز با یک جست‌وجوی کوچک، به راحتی در دسترس است و می‌توان آن را اجرا و تحلیل کرد. مراکز و مشاورانی هستند که بر پایه این آزمون، مراجعان خود را راهنمایی می‌کنند و از این طریق درآمد دارند. اما همه این‌ها در حالتی‌ست که این آزمون، در جامعه آکادمیک روانشناسی، هیچ اعتباری ندارد و به نحوی، آزمونی تجاری و عامه‌پسند به شمار می‌رود که مبنای دقیق علمی نداشته و قابل استناد نمی‌باشد. برای مطالعه بیشتر درمورد این آزمون، پایه و اساس شکل‌گیری آن، علل مخالفت جامعه علمی با آن و جایگزین‌هایی که می‌شود برایش در نظر گرفت، می‌توانید از مقاله اختصاصی آزمون مایرز بریگز ۱۰۰۰۰روز استفاده کنید.

بیشتر بخوانید
نظريه مراجع محور كارل راجرز

آزمون پنج عاملی NEO، آزمونی است که بر اساس پنج عامل اصلی، به بررسی شخصیت یک فرد می‌پردازد. هر یک از این عوامل به خودی خود، شش شاخص دارند که بدین ترتیب است:
عامل برون‌گرایی: صمیمیت، جمع‌گرایی، قاطعیت، فعالیت، هیجان‌خواهی، هیجان مثبت
عامل روان‌نژندی: اضطراب، پرخاشگری، افسردگی، حساسیت به خویشتن، تکانش‌وری، آسیب‌پذیری
عامل انعطاف‌پذیری: تخیل، زیبایی‌پسندی، احساسات، اعمال، عقاید، ارزش‌ها
عامل توافق‌پذیری: اعتماد، صداقت، نوع‌دوستی، تبعیت، تواضع، درک دیگران
عامل باوجدان بودن: کفایت، نظم، وظیفه‌شناسی، تلاش برای موفقیت، خویشتن‌داری و پیگیری، احتیاط در تصمیم‌گیری
آزمون نئو مانند هر آزمون شخصیت‌سنج دیگری، تنها ویژگی‌هایتان را به شما گوشزد می‌کند و اگر نمره شما در عاملی پایین یا بالا بود، به معنای نقص نیست، این موضوع ویژگی شماست و ارزش‌گذاری نمیشود. این شناخت می‌تواند بخشی از خودآگاهی‌ای را تشکیل دهد که برای هر انتخاب درست و دقیقی به آن نیاز دارید. آزمون نئو بر خلاف MBTI، افراد را بر روی یک طیف قرار می‌دهد و نگاهی صفر و صدی ندارد.

آزمون هوش استفورد-بینه، یکی از آزمون‌هایی است که هوشبهر مراجع را میسنجد. از آزمون‌های هوش معتبر دیگر می‌توان به آزمون هوش ریون و وکسلر اشاره کرد.

آزمون خلاقیت شغلی جزنی، پرسشنامه سنجش خلاقیت در محیط های سازمانی – صنعتی، توسط دکتر نسرین جزنی ساختارسازی شده است. این آزمون از طریق ۳۷ گویه، و بر پایه مقیاس لیکرت (طیف کاملاً موافق تا کاملاً مخالف) خلاقیت فرد در محیط کاری را می‌سنجد. آزمون خلاقیت شغلی جزنی، خلاقیت را به منزله ظرفیت و استعداد برخی از افراد در پدید آوردن ترکیبات و آثار جدیدی در زمینه‌های هنری ،مکانیکی و نظایر آن است که پیش‌تر ناشناخته بوده‌اند، در نظر می‌گیرد.

آزمون هالند توسط دکتر جان ال هالند در دهه ۱۹۷۰ میلادی طراحی و ساخته شد. دکتر هالند بر این باور بود که افراد بهترین عملکرد کاری خود را در محیطی به نمایش میگذارند که با شخصیت آنها بالاترین تطابق را داشته باشد. بر اساس این آزمون، افراد در شش تیپ شخصیتی دستهبندی میشوند:
واقعگرا، جستوجوگر، هنری، اجتماعی، متهور(بی‌باک) و قراردادی
این تست در چهار بخش اجرا میشود. بخش اول، فعالیتها هستند. در این بخش، که خود به شش زیرمجموعه تقسیم میشود، فعالیتهای موردعلاقه فرد بررسی میشوند. بخش دوم، تجارب و این بخش نیز شامل شش زیرمجموعه است. سومین بخش، بخش مشاغل و شش زیرمجموعه آن و بخش چهارم، خودسنجی میباشد.
از آزمون هالند گاها به عنوان مادر تست‌های مشاوره شغلی یاد می‌شود؛ اما نکته قابل توجه آن است که طبق جدیدترین پژوهش‌های انجام شده، روایی و پایایی این آزمون در پیشبینی عملکرد شغلی فرد، بسیار پایینتر از حدی است که بتوان به آن اعتماد کرد. متن کامل این پژوهش را میتوانید در اینجا بخوانید.

به طور کلی، هرگز برای تشخیص و مشاوره نمی‌توان فقط به اطلاعات این آزمون‌ها اکتفا کرد.
چراکه در وهله اول نمی‌توان به اعتبار آزمون ناشناخته‌ای که اجرا می‌شود، اعتماد کرد و دوم اینکه این آزمون‌ها در بهترین حالت، فقط می‌توانند هدف نهایی و مناسب یک فرد را روی کاغذ مشخص کنند. عملکرد این آزمون‌ها در حوزه علوم روانشناختی، مانند آزمایشات در حوزه علوم پزشکی است. برای مثال فلان آزمایش می‌تواند به شما بگوید که یکی از فاکتورهای خونی شما از حالت عادی پایین‌تر است. اما علت این مشکل، تبعاتی که برای شما دارد و راه حل آن را مشخص نمی‌کند.
بنابراین بررسی جزئی و منحصر به فرد هر شغل، برنامه‌ریزی مسیر رسیدن به آن شغل و سایر موارد، کارهایی هستند که از دست یک آزمون روان‌شناسی برنمی‌آیند. به بیان دیگر آزمون‌های روان‌شناختی فقط تسهیل‌گر فرآیند مشاوره هستند.

با این اوصاف، شاید سوال شما این باشد که چرا مراکز کاریابی و مشاوره گاهاً تا حد زیادی بر این آزمون‌ها تاکید می‌کنند؟ پاسخ این سوال تا حد زیادی به  نگاه موجود درباره تست‌های شخصیت‌شناسی برمی‌گردد. متاسفانه این باور غالب وجود دارد که تا زمانی که تست و آزمون اجرا نشود، روند مشاوره معتبر نیست و احتمالاً درمانگر فردی بی‌تجربه است که تمایلی به استفاده از متدهای جدید ندارد. این در حالی است که آزمون‌ها، همان‌طور که گفته شد، ابزارهایی عینی برای تسهیل روند درمان و مشاوره هستند و در کنار مشاهده و مصاحبه‌های بعدی، تکمیل می‌شوند. نکته شایان توجه آن است که علم نوین روانشناسی به روش تحلیلی روی آورده است و اولویت درمانگران بر آن است که از ابزارهای تحلیلی متناسب هر فرد استفاده کنند. چنین روش تحلیلی و فردنگرانه‌ای، نیازمند تجربه و تسلط بالاتری از جانب درمانگر می‌باشد و به هر فرد، به عنوان یک مورد متفاوت و خاص نگاه می‌کند و برای چندین نفر، نسخه‌ای یکسان نمی‌پیچد.

مشاوره شغلی با مشاوره تحصیلی چه تفاوتی داره؟

همانطور که اشاره شد، مشاوره شغلی، فرآیند یافتن شغل مناسب فرد با توجه به استعدادها، علایق، نقاط ضعف و قوت، محدودیت‌ها، امکانات فرد و نیازهای جامعه است.
در حالیکه مشاوره تحصیلی، جریانی مداوم و حامی است که به دانش‌آموز در جهت انتخاب درست دروس، رشته و مهارت‌های تحصیلی کمک می‌کند. هدف نهایی مشاوره تحصیلی آن است که دانش‌آموز را به سازگاری مورد انتظار سیستم آموزشی برساند.

مشاوره شغلی و تحصیلی مناسب در کنار یکدیگر می‌توانند نهایتاً باعث ایجاد رضایت شغلی در فرد شوند. برای درک بهتر حوزه فعالیت این دو رشته، می‌توانیم از نمودار زیر کمک بگیریم:

مشاوره شغلی مشاوره شغلی و تحصیلی مشاوره تحصیلی
چگونگی ارتقا شغلی
نحوه افزایش رضایت و کاهش فرسودگی شغلی
نحوه مدیریت چالش‌های محل کار
راهنمایی در جهت تغییر شغل و مدیریت استرس ناشی از این تغییر، نحوه برخورد اطرافیان و تعیین مسیر منجر به موفقیت
انتخاب رشته و شغل نهایی
آیا ادامه تحصیل بدهم؟ تغییر رشته دهم؟ در آزمون مقطع بالاتر شرکت کنم؟
رسیدن به نهایت رضایت شغلی از طریق انتخاب درست رشته و حرفه
برنامه‌ریزی در جهت بهبود عملکرد تحصیلی
برای مثال نحوه تست‌زنی یا مطالعه سریع
چگونگی غلبه بر چالش‌های درسی مانند استرس امتحان

مدیر منابع انسانی شما نمی‌تواند مشاور شغلی شما باشد

دپارتمان منابع انسانی در سازمان‌ها به این دلیل به وجود آمد که عملکرد کارکنان یک شرکت یا سازمان را حداکثر کند تا سودآوری آن شرکت یا سازمان بیشتر شود. در دهه‌های گذشته نظریه‌های مختلفی درباره مدیریت منابع انسانی مطرح شده است. در اولین نظریه‌ها تنها به دستمزد کارمندان به عنوان عامل انگیزاننده برای عملکر بهتر توجه می‌شد. اما با گذشت زمان و تحقیقات بیشتر عوامل بسیاری دیگری در کنار دستمزد مورد توجه قرار گرفت، از جمله، شرایط ارگونومی کارکنان، فرهنگ سازمانی یک شرکت، شرح شغل کارکنان، فرصت پیشرفت در سازمان. یعنی امروزه، مدیران منابع انسانی بسیار بیشتر از گدشته تلاش می‌کنند تا کارکنان در محیط کار خود خوشحال باشند.

اما با این حال، یک مدیر یا کارشناس منابع انسانی نمی‌تواند جای یک مشاور شغلی را بگیرد. زیرا:

۱. اولویت مدیران منابع انسانی: همیشه اولویت برای مدیران منابع انسانی، برنامه‌های سازمانی است. یعنی اگر مدیران منابع انسانی تلاش می‌کنند محیط کاری بانشاطی را ایجاد کنند، نه به خاطر خود کارکنان بلکه برای این است که با این کار بهره‌وری کارکنان بیشتر شود و سازمان بتواند سودآوری بیشتری داشته باشد (یا در مجموعه‌های دولتی و غیر انتفاعی، سازمان بتواند مأموریت‌های خود را تحقق بخشد.

۲. تضاد منافع: مدیر منابع انسانی نماینده سازمان است و این باعث می‌شود شما نتوانید به راحتی تمام برنامه‌های احتمالی درباره آینده کاری خود را با آنها مطرح کنید زیرا ممکن است با این کار، فرصت‌های پیشرفت را از شما بگیرند یا روابط آنها با شما را تغییر دهد.

برای روشن شدن این موضوع فرض کنید که از مدیر منابع انسانی سازمان درباره تغییر شغل به صنعتی دیگر مشورت بگیرید. در این صورت مدیر منابع انسانی دیگر شما را به عنوان یک گزینه مناسب برای ارتقا نمی‌بیند، چون حس می‌کند هر زمان ممکن است شما سازمان را ترک کنید. حال اگر تصمیم شما برای ماندن در شرکت باشد، فرصت ارتقا را از دست داده‌اید.

اما یک مشاور شغلی، به خاطر مستقل بودن از سازمانی که در آن کار می‌کنید می‌تواند مرجع مورد اعتمادی برای مطرح کردن و بررسی برنامه‌های آینده شما باشد، بدون اینکه نگران باشید صحبت‌های شما به دست مدیران سازمان شما برسد و تأثیری در جایگاه کنونی شما بگذارد.

از طرفی مدیران منابع انسانی به خاطر حفظ جایگاهی که در سازمان دارند نمی‌توانند هر توصیه‌ای را به شما بدهند. مثلا نمی‌توانند به شما پیشنهاد دهند که شغل کنونی خود را ترک کنید و در یک سازمان دیگر که شرایط کاری بهتری دارد مشغول به کار شوید. چون در این صورت توسط مدیران بالادستی مورد سؤال قرار می‌گیرند و بعد هم باید وقت و انرژی زیادی برای پیدا کردن نیروی جایگزین شما بگذراند. به این دلایل شاید هیچ وقت این پیشنهاد که در واقع به سود شما هست را به شما ندهند.

۳. دانش مدیران منابع انسانی: دانش مدیران منابع انسانی بیشتر درباره عملکرد افراد در شغل است نه درباره برنامه‌ریزی مسیر شغلی. زیرا همانطور که در مورد یک گفتیم هدف اصلی مدیران منابع انسانی افزایش بهره‌وری و عملکرد کارکنان است. به همین خاطر شاید نتوانند پیشنهادهای خوبی به شما ارائه دهند.اما از طرفی اینکه یک مشاور شغلی با دانش و عملکرد مدیریت منابع انسانی آشنا باشد، بسیار بسیار می‌تواند او را در ارائه مشاوره‌های کارآمدتر کمک کند.

چگونه یک مشاوره شغلی پیدا کنم؟

در بسیاری از کشورها افراد می‌توانند از خدمات مشاوره و راهنمایی شغلی، در مراکز کاریابی، مراکز خدمات بهداشت روانی، مدارس و دانشگاه‌ها بهره ببرند. اما در ایران، خدمات مشاوره شغلی بسیار کم است. با این حال می‌توان مراکز و افراد معدودی که در این زمینه ارائه خدمات می‌نمایند را به راحتی با جست‌وجو در اینترنت پیدا کنید. تیم شیک اندیش نیز به صورت محدود به ارائه خدمات مشاوره شغلی پرداخته است. برای اطلاع از شرایط و نحوه دریافت این خدمات، به این صفحه سر بزنید.

هزینه مشاوره شغلی چقدر است؟

هزینه‌ جلسات مشاوره مختلف متفاوت است اما نمی‌توان اینگونه گفت هزینه‌ بالاتر الزاما نشان دهنده سابقه و تجربه مشاوران است. از طرفی برخلاق مشاوره‌های روانشانی، تعرفه مشخصی توسط سازما‌ن‌های نظارتی وجود ندارد. اما بازه هزینه‌ها تفاوت چندانی با بازه هزینه جلسات مشاوره روانشناسی ندارد. بر اساس تحقیقات انجام شده درشیک اندیش، هزینه هر جلسه ۴۵ دقیقه‌ای بین ۵۰ هزار تومان تا ۳۰۰ هزار تومان بین مشاوران مختلف متغیر است.

ویژگی‌های یک مشاور شغلی خوب چین؟

برای چنین هدفی، پیش‌نیازهای خاصی لازم است و یک مشاور شغلی خوب ویژگی‌هایی دارد. سعی داریم تا به طور خلاصه به این پیش‌نیاز و ویژگی‌ها اشاره کنیم:

  1. مهارت و دانش: مهارت ارتباطی، فن بیان و قدرت اقناع، مهارت مصاحبه و پرسش‌گری، توانایی گوش دادن دقیق و فعال، توانایی جست‌وجوی اطلاعات و استفاده از بانک اطلاعات مجازی، صبر و حوصله، توانایی انگیزه‌ بخشی، مهارت شناخت دقیق و وسیع بازار کار و نیازهای آن و مشاغل و جزئیات آن‌ها، انسان شناسی، توانایی هدف‌گذاری و برنامه‌ریزی و شناخت کامل ابزارهای سنجش روانی از جمله مهارت‌های لازم برای یک مشاور شغلی است. علاوه بر این یک مشاور شغلی باید بتواند استرس‌های کار خود را مدیریت کرده و به طور تمام وقت با پرونده‌های خود درگیر باشد.
  2. ویژگی‌های شخصیتی: علاقه به هم‌صحبتی، علاقمند به کمک به دیگران در جهت استفاده از حداکثر توانایی خود و رسیدن به یک زندگی بهتر، خلاقیت، روحیه حمایت‌گر، علاقمند به محیط کاری پرچالش و خلاق و پویا، تمایل به تنوع کاری و ارتباط و تعامل با افراد متفاوت، نفوذ بالا در دیگران، علاقمند به برقراری روابط و تعاملات عمیق با دیگران، تمایل به استفاده از دانش و مهارت خود در جهت یاری دیگران برای رشد بیشتر و … می‌تواند بخشی از ویژگی‌های شخیصتی یک مشاور شغلی خوب باشد.

 

چرا مشاوره می‌دهیم؟

مشاوره، مستقیما به مسئله شما می‌پردازد و راهکارهای مناسب را پیش روی شما قرار می‌دهد. پس می‌توان گفت که نسبت راهنمای مسیر شغلی شما را سریع‌تر به نتیجه می‌رساند. البته همین راهکار را با خواندن راهنمای مسیر شغلی می‌توانید انجام دهید و راهکار مناسب خود را بیابید. پس مشاوره در زمان و انرژی شما صرفه‌جویی می‌کند.

از طرفی ممکن است برای برخی افراد همراه داشتن یک مشاور، تعهد بیشتری برای مسئله خود ایجاد کند.

همچنین ممکن است یک فرد نتواند مسئله خود را به درستی تشخیص دهد یا با چند مسئله به صورت همزمان روبرو باشد و نتواند اولویت‌بندی کند. در این حالت، مشاور به فرد کمک می‌کند تا ذهن خود را منظم کند و مسئله خود را بهتر تعریف کند.

چه مواقعی می‌ توانیم از یک مشاور شغلی کمک بگیریم

شما زمان زیادی را در محل کارتان می‌گذرانید، انرژی زیادی را در شغل خود صرف می‌کنید و ارتباطات بسیاری را در زمینه کاریتان شکل می‌دهد. بنابراین شغل شما، بُعدی مهم از زندگی شماست. در محیط کارتان نیز مانند همه حوزه‌های زندگی، ممکن است به چالش‌ها و مشکلاتی برخورد کنید که نمی‌توان به تنهایی از پس آن‌ها برآمد. یکی از منابع کمکی شما در این موقعیت، مشاوره شغلی است. یک مشاور شغلی می‌تواند به شما کمک کند، اگر …:

بیشتر بخوانید
مشاوره تلفنی تقویت حافظه

شغل فعلی خود را دوست دارید اما به موفقیت و پیشرفت بیشتری نیازمندید

اگر مدت زمان زیادی است که ترفیع نگرفته‌اید، پیشرفت نکرده‌اید، نمی‌دانید چطور باید ترقی کنید، وظایف خود را به درستی انجام می‌دهید اما خبری از تشویق و پاداش و قدردانی نیست، حمایت نمی‌شوید و حس می‌کنید در سازمان شما جایی برای موفقیت و رشد وجود ندارد، مشاوره شغلی برای شما راهکار مناسبی است.

می‌خواهید وارد مرحله جدیدی از زندگی کاری‌تان بشوید

ممکن است همچنان شغلتان را هدفمند ببینید و آن را دوست داشته باشید اما بخواهید آن را وارد مرحله‌ای جدید کنید. تعریف کردن وظایفی جدید برای خود، گسترش کارتان در حوزه‌های جدید، همکاری با افراد جدید و … می‌تواند مرحله بعدی شما در مسیر شغلیتان باشد. مشاور شغلی می‌تواند شما را در این راه همراهی کند.

حوزه کاریتان را دوست دارید اما می‌خواهید تغییر شغل دهید

ممکن است حوزه کاریتان را دوست داشته باشید اما بخواهید وارد دپارتمان و بخش دیگری شده و سمت جدیدی را به عهده بگیرید. مشاور شغلی می‌تواند به شما کمک کند که توانایی‌ها، مهارت‌ها و علایق خود را بررسی کرده و آن را با ویژگی‌ها و لازمه‌های سمت جدید تطبیق دهید و ببینید آیا برای این سمت مناسب هستید یا خیر.

در شغلتان گیر افتاده‌ یا در آن گم شده‌اید

زمانی که حس می‌کنید در مسیر کاری خود گیر کرده‌اید، نمی‌دانید باید چه کار کنید، شغلتان دیگر برایتان لذت‌بخش نیست یا مدت زیادی است که دستاورد خاصی نداشته‌اید.

می‌خواهید یک تغییر اساسی در حرفه‌تان به وجود آورید یا زمینه کاری‌تان را به کلی عوض کنید

اگر رشته تحصیلی شما حسابداری بوده است اما می‌خواهید وارد بازاریابی شوید یا سال‌ها به عنوان یک پرستار خدمت کرده‌اید و اکنون حس می‌کنید تدریس برای شما مناسب‌تر است، مشاور شغلی گزینه مناسبی است. او می‌تواند به شما کمک کند به درستی علایق خود را شناسایی کنید و ببینید که چطور می‌توان آن‌ها را به درآمدزایی رساند و به یک شغل واقعی تبدیل کرد.

رزومه‌هایی که می‌فرستید یا مصاحبه‌هایی که در آن‌ها شرکت می‌کنید، موفقیت‌آمیز نیستند

اگر تا به حال برای موقعیت‌های زیادی رزومه ارسال‌ کرده‌اید اما با شما تماس نگرفته‌اند، یا موفق شده‌اید که در جلسه اول مصاحبه شرکت کنید اما پس از آن دیگر خبری از کارفرما نشده است، مشاور شغلی می‌تواند به شما کمک کند. بررسی و بازنویسی مجدد رزومه، به روزرسانی پروفایل لینکدین، آموزش و تمرین مهارت‌ها و نکات اساسی شرکت در یک مصاحبه شغلی و … می‌تواند این مشکل را برای شما حل کند.

می‌خواهید کارتان را شروع کنید اما نمی‌دانید چه مسیری مناسب شماست

اگر می‌‌خواهید برای اولین بار در بازار کار قدم بگذارید یا به تازگی شغل قبلی خود را رها کرده‌اید و نمی‌دانید چه انتخابی برای ‌شما مطلوب است، مشاور شغلی می‌تواند در شفاف‌سازی این مسیر مبهم به شما کمک کند.

به استعفا دادن فکر می‌کنید اما از آن مطمئن نیستید

دلایل زیادی وجود دارد که ممکن است شما را به استعفا دادن ترغیب کند. محیط ناسالم کاری، ترفیع‌های غیرمنصفانه، مدیریت نامناسب، وظایف و مسئولیت‌های بیش از حد و غیرمرتبط، برنامه کاری نامشخص، حقوق و مزایای ناکافی و … . اما استعفا دادن می‌تواند از ابعاد زیادی شما را تحت فشار قرار دهد. باید زمان و انرژی زیادی را صرف پیدا کردن کار جدید کنید. در این مدت، ممکن است به مشکلات مالی زیادی بر بخورید. ممکن است کارفرمای جدید شما با کارفرمای قبلی‌تان ارتباط برقرار کند و اگر بدون رعایت اصول، از کار قبلی خود خارج شده باشید، اعتبار شما لکه‌دار می‌شود. از طرفی ممکن است بدون نیاز به استعفا دادن، با ایجاد تغییراتی جزئی یا اساسی، بتوانید شغل کنونی خود را احیا کرده و آن را به کاری لذت‌بخش تبدیل کنید. مشاور شغلی کمکتان می‌کند که ابتدا در جهت اصلاح و بازسازی موقعیت کنونی خود تلاش کنید و اگر موفق نشدید، به شما آموزش می‌‌دهد که چطور استعفا دهید که اعتبار شما کمترین آسیب را ببیند.

در محل کارتان شاد نیستید

مشخص‌ترین نشانه‌ای که می‌توانید از آن کمک بگیرید، احساس رضایت و شادی است. اگر در محل کارتان شاد نیستید، از وظایفی که به شما محول می‌شود متنفرید، روزشماری می‌کنید تا تعطیلات آخرهفته فرا برسد، احساس نارضایتی و فرسودگی شغلی دارید، مشاور شغلی می‌تواند به شما کمک کند.

می‌دانید کاری که به آن مشغولید، شغل موردعلاقه‌تان نیست اما به پول آن نیاز دارید

اگر کل ماه خودتان را به زور تا محل کار می‌کشانید، حس می‌کنید برای کاری مهم‌تر ساخته شده‌اید یا فکر می‌کنید توانمندی شما بسیار بیشتر از این است و تنها انگیزه ‌شما، حقوقی است که آخرماه برایتان واریز می‌شود، شما به یک مشاور شغلی نیاز دارید.

اهداف اصلی‌تان از کار کردن را فراموش کرده‌اید

بسیار محتمل است که در مسیر زندگی، اهداف و ارزش‌های اساسی خود را فراموش کنید. ممکن است پس از سال‌ها کار کردن به این نتیجه برسید که شغل فعلی‌تان، با اهدافی که از کار کردن در ذهن داشتید، تطابق ندارد. مشاور شغلی می‌تواند به شما کمک کند که مسیر کاری خود را دوباره طراحی کنید.

هنوز به طور مشخص اهداف خود را شناسایی نکرده‌اید

چه در ابتدای ورودتان به بازار کار، چه پس از چندین سال فعالیت، ممکن است احساس کنید هنوز نمی‌دانید هدفتان از کار کردن چیست، می‌خواهید چه تاثیری روی چه چیزی بگذارید، چه چیزی را تغییر دهید یا چه دستاوردی کسب کنید. مشاور شغلی بر اساس توانمندی‌ها، علایق و ارزش‌هایتان به شما کمک می‌کند که برنامه‌ای حرفه‌ای برای خود تدوین کرده و اهدافی را که منحصر به ویژگی‌های فردی شماست، شناسایی کنید.

در مورد آینده مضطرب هستید

ابهام، نداشتن کنترل روی شرایط، روابط مخرب و … می‌تواند باعث شود که محیط کار برایتان اضطراب‌آور شود. در چنین حالتی، مشاور شغلی می‌تواند با برنامه‌ریزی به شما کمک کند که مهارت‌های لازم برای ارتباط موثر با دیگران و کنترل شرایط را بیاموزید، کارتان را به نحوی که دوست دارید بازطراحی کنید، اهداف و آینده‌تان را بهتر یشناسید و اضطرابتان را مدیریت کنید.

*نکته: اگر اضطراب شما ناشی از عواملی خارج از محل کار است، مثل روابطتان با خانواده و دوستان، مشکلات جسمانی خود یا عزیزانتان، مشکلات و آسیب‌هایی که ریشه در گذشته دارند و …، باید به روانشناس یا مشاور فردی مراجعه کنید. مهم است که بدانید چه مواقعی نباید مشاوره شغلی بگیرید.

حس می‌کنید علایق متعدد و متنوعی دارید

اگر به زمینه‌های متعددی علاقه دارید و نمی‌دانید کدام یکی از آن‌ها بیشتر از یک سرگرمی برای شما اهمیت دارد، کدام با ارزش‌ها و اهداف شما همخوانی دارد، کدامیک را می‌توان به درآمدزایی رساند، کدام بر سایرین اولویت دارد و …، مشاور شغلی می‌تواند به شما کمک کند تا هرکدام را بررسی کرده و میزان درستی و اهمیت آن‌ها را بسنجید.

حس می‌کنید به هیچ چیزی علاقه‌مند نیستید

در موقعیت مقابل حالت قبل، ممکن است احساس کنید به هیچ حوزه‌ای آنقدر علاقه ندارید که بخواهید در آن مشغول به کار شوید. مشاور شغلی می‌تواند با مصاحبه‌ای دقیق، بررسی گذشته و فعالیت‌های کنونی شما، آزمون‌های روانشناسی، تمرین‌هایی هدفمند و خلق تجربه‌های متعدد، به حل این مشکل و کشف علایق شما بپردازد.

به توصیه‌های یک شخص سوم و بیرونی نیاز دارید

زمانی که در یک جنگل انبوه گم می‌شوید، پیدا کردن مسیر از میان درختان مشابه هم، کار بسیار دشواری است. اما اگر بتوانید به بالای یک درخت بروید یا از طریقی، تصویری از زاویه بالا از جنگل داشته باشید، راحت‌تر می‌توانی مسیر درست را پیدا کنید. گیر کردن در شرایط مبهم و پیچیده در محل کار نیز مانند گم شدن در جنگل است. خودتان ایده درستی از زاویه بیرونی ندارید، دوستان و همکارانتان ممکن است توصیه‌هایی به شما داشته باشند که فقط برای خودشان کارآمد است یا شما را در مسیری قرار می‌دهد که آن‌ها می‌خواهند. مشاور شغلی می‌تواند به شما تصویری از بیرون بدهد و به عنوان شخص سوم، موقعیت را ارزیابی کرده و نگاهتان را شفاف و اصلاح کند.

به شخصی نیاز دارید که بر شما نظارت کند

گاهی اوقات با افزایش مشغله‌ها و کاهش انگیزه و انرژی، دیگر توانایی آن را ندارید که خودتان عملکردتان را کنترل کنید. مشاور شغلی می‌تواند بر شما نظارت کند. وجود یک ناظر بیرونی، علاوه بر برقراری نظم، شما را نسبت به وظایف و تمرین‌هایتان متعهدتر می‌کند.

به توصیه‌ای خاص و منحصر به خودتان و موقعیتتان نیاز دارید

توصیه‌های عمومی فراوانی از افراد مختلفی روی اینترنت قابل دسترس است. اگر به درستی فرد موردنظر خود را انتخاب کنید و مطمئن شوید که تخصص و تجربه او، به توصیه‌هایش اعتبار می‌بخشد، می‌توانید بخشی از مسیر را طی کنید. اما در نهایت همه افراد به جایی می‌رسند که مشکلات، چالش‌ها و سوالات، منحصر به فرد می‌شوند. شما با ویژگی‌های شخصیتی، گذشته و تجاربی که داشته‌اید، علایق و ارزش‌ها، روابط و خانواده‌تان و …، موقعیتی خاص دارید که احتمالا فقط مختص به خودتان است. در چنین شرایطی، دیگر توصیه‌های عمومی کفایت نمی‌کند و لازم است یک مشاور شغلی،بر اساس موقعیتتان، توصیه‌های ویژه و متناسب به شما ارائه دهد.

به دنبال اصلاح و تقویت کردن روابط کاری خود هستید

همکاران شما، خانواده دوم شما محسوب می‌شوند. زمان زیادی از روزتان را کنار آن‌ها می‌گذرانید و اگر روابطتان با آن‌ها، مسالمت‌آمیز و مثبت نباشد، می‌توانید آثار مخرب زیادی بر سلامت روان شما، کیفیت عملکردتان در محیط کار و … بگذارد. مشاور شغلی به شما کمک می‌کند تا ابتدا شخصیت خود و نقاط قوت و ضعف خود را درک کرده، سپس همکارانتان را بهتر بشناسید و روابطتان را اصلاح کنید.

برای هدایت شغل جدیدتان به کمک نیاز دارید

اگر به تازگی وارد بازار کار شده‌اید، ترفیع درجه گرفته‌اید یا شغلتان را عوض کرده‌اید و کار جدید شما، در یک حوزه کاملا متفاوت با کار قبلی‌تان است، ممکن است برای طراحی مسیر شغلی جدید خود و سازگار شدن با شرایط تازه، به مشاوره شغلی نیاز داشته باشید.

مشاور شغلی می‌تواند در کنار شما، مسیر را برایتان هموار کرده و راهنماییتان کند. فقط کافی است این نشانه‌ها را بشناسید و در صورت برخورد با آن‌ها، از یک مشاور مجرب کمک بگیرید.

چه زمانی نباید مشاوره شغلی بگیریم؟

مقالات زیادی به این موضوع پرداخته‌اند که چه زمانی باید از یک مشاور شغلی کمک بگیریم و چه نشانه‌هایی به ما نشان می‌دهد که آماده دریافت این کمک هستیم و به آن نیاز داریم. اما در سمت مقابل، نشانه‌هایی وجود دارد که به شما می‌گوید چه زمانی مشاوره شغلی نمی‌تواند گزینه‌ای کمک‌کننده و مفید برای شما باشد:

اگر در زندگی شخصی خود به کمک نیاز دارید

اگرچه شغل شما نیز یکی از ابعاد مهم زندگی شما به شمار می‌رود، اما معمولا می‌توان مرزی میان مشکلات مربوط به شغل و مشکلات شخصی تعیین کرد. اگر در روابط شخصی خود دچار مشکل هستید، مدت زمان زیادی است که از طرف نیرویی به جز مشکلات محل کار، تحت فشار روانی هستید، آسیب‌هایی در گذشته به شما وارد شده و همچنان رنج آن را حس می‌کنید و …، باید به یک مشاور فردی یا روانشناس مراجعه کنید.

اگر آمادگی شنیدن و اجرای توصیه‌های مشاور شغلی را ندارید

فرآیند مشاوره شغلی، با توصیه‌ها، تمرین‌ها و درخواست‌های زیادی همراه است. برای مفید بودن این فرآیند و پیشرفت و رسیدن به اهدافی که از مراجعه به مشاور در ذهن داشتید، باید به مشاورتان اعتماد کرده، تلاش کنید، تمرین‌هایتان را انجام دهید و توصیه‌های او را عملی کنید.

اگر به دنبال یک معجزه می‌گردید

مشاور شغلی فقط می‌تواند به شما مشاوره دهد و راهنماییتان کند. او سرمربی شماست، مهارت‌های لازم برای رسیدن به اهدافتان را به شما آموزش می‌دهد، از عملکردتان انتقاد کرده و نکات مهم را گوشزد می‌کند؛ اما نهایتا این خود شما هستید که باید سخت تمرین و تلاش کرده و به اهدافتان برسید.

اگر به دنبال دوست می‌گردید

ممکن است تصور شما از مشاور شغلی، کسی باشد که رفتاری دوستانه دارد و با مهربانی از شما می‌خواهد بهتر باشید. اما مشاور شغلی در طی فرآیند مشاوره، از شما سوال‌هایی چالش‌برانگیز می‌پرسد که ممکن است فکر کردن و پاسخ دادن به آن، چندان برای شما خوشایند نباشد. او صراحتا از شما انتقاد کرده و به عملکردتان، بازخورد می‌دهد.

اگر می‌خواهید در موقعیت فعلی خود باقی بمانید و تغییر نکنید

اگر می‌خواهید در دایره امن خود باقی بمانید، مراجعه به یک مشاور شغلی نمی‌تواند گزینه خوبی برای شما باشد. در این فرآیند، شما از منطقه امنتان خارج می‌شوید و به توانایی‌هایی درخود پی می‌برید که قبل از آن نمی‌دانستید وجود دارند یا اعتماد به نفس استفاده از آن را نداشتید.

اگر این نشانه‌ها در مورد ‌شما صدق می‌کند، بهتر است زمان، انرژی و پولتان را صرف مشاوره شغلی نکنید. در غیر اینصورت، مشاور شغلی می‌تواند به شما در رسیدن به اهداف و آرزوهای حرفه‌ای‌تان کمک کند.

ما مطمئن هستیم که بعد از مشاوره شغلی با مشاوران سایت شیک اندیش رضایت شغلی و موفقیت در بازار کار برای شما فراهم می گردد.

همچنین شما می توانید برای دریافت مشاوره رایگان از خدمات مشاوره آنلاین سایت شیک اندیش استفاده کنید

Picture of شیک اندیش
شیک اندیش

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا