در چند کلام بگویید، استعدادیابی چیست؟

یک سری از مراحل که براساس آزمونها و معیاریهایی، کودک یا نوجوان شما، به ورزشی هدایت می شود که دارای توانایی بالایی در آن ورزش است

 

 

………………………………………………………………………

آیا استعدادیابی برای همه کودکان و نوجوانان لازم است؟

با اشاره به چند مورد مهم از مزایای استعدادیابی، به ضرورت آن پی خواهید برد

?  افراد در ورزشی وارد می شوند که برای آن ساخته شده اند

.در وقت، انرژی و بودجه صرفه جویی می شود؛ عواملی که توجه به آنها می تواند سرنوشت فرزندان‌مان را دگرگون کند

. ? اعتماد به نفس، لذت و میل به شرکت در ورزش بیشتر می شود چون افراد مستعد می دانند که خاص هستند و با گزینش در چنین جایگاهی قرار گرفته اند

. ? بازدهی و طول دوره قهرمانی افزایش می یابد

. ? بدلیل وجود متخصصان ورزشی، طب ورزشی و مربیان، عملکرد نهایی رشد چشمگیری خواهد داشت

. ? تضمین موفقیت بیشتر می شود چون از افراد زبده برای آموزش و پرورش آنها استفاده می شود

. ? سرعت پیشرفت افزایش می یابد

بعد از شناسایی افراد مستعد، چه برنامه ای برای آنها دارید؟
آنها در جاهایی مثل باشگاه‌های معتبر،تحت آموزش و تمرین قرار می گیرند تا در سه دوره (که جلوتر اشاره خواهیم کرد)، تواناییهای شان توسعه داده شود

 

 

………………………………………………………………………

 

سه دوره استعدادپروری، چه سنینی را در بر می گیرد؟

۱- تمرینات عمومی(۶ تا ۱۴سالگی)
2- تمرینات اختصاصی(۱۵ تا ۱۸سالگی)
3- رسیدن به اوج عملکرد ورزشی(۱۸سالگی به بعد)

 

………………………………………………………………………

 

بهترین زمان برای استعدادیابی چه زمانی است؟

با این پیشفرض که افراد به قصد قهرمانی مورد سنجش قرار می گیرند، بهترین سن برای استعدادیابی، هفت تا پانزده سالگی می باشد.

 

………………………………………………………………………

 

در مرحله اول یعنی سنین ۶ تا ۱۴ سالگی, پرورش استعدادها چگونه پیش می رود؟

? سنین بین ۶ تا ۱۰ سالگی از این دوره:
این مرحله، آشنایی بچه ها با ورزش است که باید بصورت تفریحی ، بازی وار ، به دور از فشار و رقابت‌های رسمی باشد. از آنچاییکه بچه ها در این دوره بسیار عاطفی هستند و به تشویق ها بازحورد خوبی نشان می دهند، باید بجای سرزنش آنها، کمک کنیم تا موفقیت را تجربه کنند تا خودباوری آنها بهبود پبدا کند.
تاکید در این مرحله روی مهارتهای پایه ای مثل دویدن، پریدن، حفظ تعادل و… است. ✔️توجه: در بعضی ورزشها مثل ژیمناستیک، شنا، شروع تمرینات در سنین پایین تری شروع می شود و در رشته های استقامتی، این دوره دیرتر شروع می شود. ? در سنین بین ۱۱ تا ۱۴ سالگی از این دوره:
در این مرحله ، آرام آرام حجم و شدت تمرینات به سمت ورزش خاص سوق داده می شود و همچنان در این مرحله، بیش از اندازه روی پیروزی تمرکز نمی شود و آنها درگیر رقابتهای شاد و همراه با بازی می شوند

 

 

………………………………………………………………………

 

در مرحله دوم یعنی سنین ۱۵ تا ۱۸ سالگی, پرورش استعدادها چگونه پیش می رود؟

? در این دوره تمرینات اختصاصی می شوند:

✔️ در این دوره اندام افراد تناسب ندارد، به همین خاطر اجرای تکنیک با کیفیت مورد انتظار نخواهد بود. ✔️ در اواخر این دوره، سیر رشد به مراحل پایانی خود می رسد.

✔️ به لحاظ روانی در جستجو و کشف خود هستند و مدیریت آنها برای تشخیص و غلبه بر فشارها بهبود می یابد. داشتن استقلال و مورد احترام واقع شدن برای آنها بسیار اهمیت دارد.

✔️به لحاظ ذهنی منطقی و اهل تحلیل می شوند

 

بیشتر بخوانید
چجوری انتخاب رشته کنم که پشیمون نشم؟(راهنمایی گام به گام برای انتخاب رشته هوشمندانه)

………………………………………………………………………

 

در مرحله سوم یعنی ۱۹ سالگی به بعد، روند پرورش استعدادها چه تغییراتی می کند؟

? در این مرحله، شخص باید در تمام زمینه های مورد نیاز به اوج عملکرد برسد: ✔️رسیدن به سطح بالاتری از آمادگی که در مراحل قبل بدست آمده ✔️ سازگار شدن کامل ورزشکار با ورزش مورد نظر ✔️ به اوج رسیدن در زمینه های ذهنی ✔️ به اوج رسیدن در مهارتهای تکنیکی و تاکتیکی

 

 

………………………………………………………………………

 

? از زمان شروع به ورزش تا رسیدن به اوج اجرا و درخشش در سطح ملی و بین المللی، چقدر زمان نیاز است؟

✔️ طبق تحقیقات برای متخصص شدن در هر کاری از جمله در زمینه ورزش، باید حدود ده سال زمان صرف کرد

در ورزشی که بچه(خردسال) ام را ثبت نام کرده ام، علاقه ای نشان نمی دهد و تمایل به ادامه دادن ندارد، چه پیشنهادی دارید؟ ✔️ به هیچ عنوان فرزندمان را مجبور به ورزش کردن نکنیم، اجازه بدهیم در ورزشی که علاقه دارند، فعالیت کنند و خودشان با تجربهٔ ورزشهای مختلف، به ورزش مورد علاقه شان پی ببرند.
یادمان باشد در این سن چیزی که اهمیت دارد این است که بچه ها در قالب تفریح و بازی مهارتهای پایه (دویدن، پریدن،گرفتن، حفظ تعادل و…) را یاد بگیرند

چرا ژیمناست ها کوتاه قد هستند، اگر بچه های ما در این رشته فعالیت کنند، آیا آنها هم کوتاه قد خواهند شد؟ ✔️ قد کوتاه در این ورزش جز فاکتورهای ضروری است و یک امتیاز محسوب می شود. طبیعی است که در استعدادیابی افرادی وارد این رشته می شوند که کوتاه قد باشند. بنابراین این ورزش باعث کوتاهی قد نمی شود بلکه افراد کوتاه قد وارد این رشته می شوند همانطور که در بسکتبال افرادی وارد این رشته می شوند که قد بلندی داشته باشند.
توجه: هر رشته ورزشی اگر براساس اصول علمی آموزش داده شود، باعث رشد بچه ها خواهد

 

………………………………………………………………………

 

آیا از روی تیپ بدنی(لاغر پیکر، عضلانی پیکر و چاق پیکر) بچه ها می توان به ورزش مناسب آنها پی برد؟

بله، تیپ‌های بدنی یکی از فاکتورها برای استعدادیابی می باشند.

تیپ‌های بدنی و ورزشی که آنها می‌توانند احتمال ببشتری برای موفقیت داشته باشند، بصورت زیر است:

✔️ لاغر پیکرها در ورزشهای استقامتی و چابکی مثل دوهای استقامتی.

✔️ عضلانی‌ پیکرها در ورزشهایی که نیاز به قدرت، سرعت، توان و چابکی دارند و یا ورزشهایی که برخورد در آنها وجود دارد مثل ژیمناستیک. ✔️ چاق پیکرها در ورزشهای آبی و یا ورزشهایی که نیاز به تحمل وزن نباشد مثل شنا

 

 

………………………………………………………………………

 

چرا بچه نسبت به همسن و سالانش رشد و یادگیری کمتری دارد؟

دلایل زیادی وجود دارد که باعث ایجاد تفاوت در عملکرد می شود، مثلا دلیل این تفاوت می تواند به خاطر زمان بلوغ جسمی، ذهنی و عاطفی باشد، بعضی بلوغ زودرس دارند و بعضی بلوغ دیررس؛ بنابراین یک رفتار سنجیده‌ای که می توانیم در قبال بچه مان انجام بدهیم این است که به هیچ عنوان او را با دیگران(در چنین شرایطی) مقایسه نکنیم بلکه او را در جهت استعدادهای خودش کشف و هدایت کنیم. ⚡️ هر بچه ای منحصر بفرد است و باید نسخه مختص او را پیچید.

طبق تحقیقات طولانی مدت، مشخص شد با رشد اندامهای کودکان، تواناییهای آنها برای اجرای حرکات ورزشی تغییر می کند و استعداد آنها در طول یک دوره طولانی (گاهی تا ده سال) به ثبات می رسد.
⚡️ به دلیل ماهیت پویا و تغییرپذیر استعداد، بسیاری از ویژگیهای لازم برای موفقیت در بزرگسالی، حتی تا بعد از نوجوانی هم قابل مشاهده نیستند

 

بیشتر بخوانید
تیپ شخصیتی فرمانده (ENTJ): ویژگی‌های شخصیت، نقاط ضعف، قوت، روابط

 

………………………………………………………………………

 

 

بازی ها وقت تلف کردن نیستند بلکه یکی از بهترین روشها برای آموزش حرکات و مهارتها هستند.

✨ بعضی از اولیا معیار یک کلاس خوب را “انجام حرکات تخصصی ورزش” می دانند و اگر در کلاسی بچه ها بازی کنند، این رفتار، وقت تلف کردن و حاشیه تلقی می کنند؛ این طرز فکر و نحوه تمرین حتی برای بزرگسالان هم در طولانی مدت جذابیت ندارد؛ بنابراین طبق تحقیقات، یکی از بهترین و موثرترین راه‌های آموزش حرکات و مهارتها از طریق بازی است.

 

 

………………………………………………………………………

 

چطور ما بعنوان اولیای بچه های مان، می توانیم نسبت به هوش ورزشی آنها، آگاهی بیشتری داشته باشیم؟

بعد از اینکه هاوارد گاردنر، روانشناس دانشگاه هاوارد، نظریه هوش چندگانه را مطرح کرد، نظرش بر این بود که نگاه روان سنجی سنتی نسبت به هوش، بسیار محدود به هوش منطقی است در حالی که انسانها دارای انواع مختلفی از هوش هستند.
یکی از این هوش ها، هوش فیزیکی(بدنی/جنبشی) است که افرادی که این هوش در آنها برجسته است، بعضی از ویژگیهای آنها شامل موارد زیر است:

✔️ در ورزش و رقص مهارت دارند.
✔️ عملکرد بدنی فراتر از حد معمول دارند.
✔️ در کنترل و هماهنگی بدنی(بویژه چشم و دست) عالی هستند.
✔️ به جای گوش کردن یا دیدن چیزها، از طریق انجام دادن یاد می گیرتد

 

 

………………………………………………………………………

 

آیا معاینه ای هم قبل از استعدادیابی باید انجام شود؟

تحقیقات نشان می دهد معاینات پزشکی قبل از استعدادیابی و اطلاع از اختلالات، بیماریها و نقایص مهمتر از شناسایی استعدادهای کودکان است.

⚡️ در استعدادیابی قبل از اینکه شخص در رشته ورزشی پذیرفته شود باید آزمونهای پزشکی بدهد تا از سلامت کامل او به لحاظ مواردی مانند وجود بیماری، ناهنجاری های بدنی و محدودیتهای جسمی مطمئن شد.

⚡️ اطلاع از اختلالات, بیماریها و نقایص مهم است چون بعضی از بیماریها قابل درمان هستند و در صورتی که تا پایان دوره نقاهت، در انجام تمرینات ملاحظاتی که لازم است, رعایت نشود، می تواند عواقب جبران ناپذیری داشته باشد.