۱۲ فعالیت سرگرم کننده برای افزایش سواد مالی دانش آموزان دبیرستانی
معرفی چند راهکار جذاب برای آموزش مباحث سواد مالی اعم از بودجه بندی و پس انداز به نوجوانان دبیرستانی
یکی از بزرگترین چالشها در آموزش دانشآموزان دبیرستانی، انتخاب چگونگی ایجاد تعادل بین آموزش مهارتهای زندگی عملی و دانش تحصیلی است. حتی دانشآموزان با بالاترین عملکرد درسی نیز میتوانند با وظایف اولیه سواد مالی مانند بودجه و پسانداز مشکل داشته باشند و بشدت دست و پنجه نرم کنند. وقتی دانشآموزان این مهارتهای ضروری را یاد نگیرند، با خطر تصمیمگیری ناآگاهانه در مورد پول مواجه میشوند که میتواند بقیه زندگی آنها را تحت تأثیر قرار دهد. به مجموعه مهارت های مربوط به پول سواد مالی گفته می شود و دانش آموزان دبیرستانی فرصت و آمادگی بیشتری برای ایجاد عملکرد اجرایی، عادات مالی و مهارت های تصمیم گیری بلندمدت مورد نیاز برای به دست آوردن امنیت مالی دارند. سوال مهمی که در اینجا مطرح است این است که معلمان برای آموزش مهارت های مربوط به افزایش سواد مالی دانش آموزان چه باید بکنند. این مقاله چند روش ساده ولی کاربردی و جذاب را در این زمینه پیشنهاد می دهد.
فراموش نکنید که ایجاد انگیزه یادگیری یکی از مهمترین وظایف هر معلم می باشد. یافتن راه هایی برای ارتباط دادن مهارت های مربوط به سواد مالی با چیزهایی که برای دانش آموزان در حال حاضر مهم است، کلیدی است. برای مثال بازنشستگی ممکن است برای دانش آموزان بسیار دور باشد، اما آنها کسب توانایی خرید یک ماشین مورد علاقه را به خوبی درک می کنند. ولی آیا آنها مسئولیت مالی ناشی از آن را هم درک می کنند؟ میتوانید به دانشآموزان خود کمک کنید تا با استفاده از فناوری، درسهای کلاسی و بحث گروهی، برای خود اهداف مالی مورد نیاز برای دستیابی به اهداف مد نظر مانند خرید آن ماشین را تعیین کنند و سپس این شمایید که می توانید به آنها راه های دستیابی به آن اهداف را آموزش دهید.
اکنون به نوجوانان آمادگی مالی را آموزش دهید تا آنها بتوانند آینده ای موفق داشته باشند.
۱۲ فعالیت برای افزایش سواد مالی دانش آموزان دبیرستانی
بر همین اساس این ۱۲ فعالیت سرگرم کننده پس انداز و بودجه بندی را برای آموزش سواد مالی به نوجوانان دبیرستانی در کلاس های مدرسه خود امتحان کنید:
۱. یک برنامه خرید ایجاد کنید.
از دانش آموزان بخواهید فهرستی از حداکثر ۱۰ کالایی که می خواهند بخرند تهیه کنند. این اقلام می توانند از نظر قیمت متفاوت باشند، اما دانش آموزان را تشویق می کند تا به کالاهای دلخواه خود فارغ از قیمت شان فکر کنند. سپس، از دانشآموزان بخواهید که در گروهها قرار بگیرند تا موارد مشترک آنها و تفاوت آن آیتمها را شناسایی کنند. از این تمرین، از دانشآموزان بخواهید که توضیح دهند چرا این موارد را انتخاب کردهاند و به سؤالات راهنمایی دیگر پاسخ دهند. این اقلام نشان دهنده چه کالاهایی ارزش های شخصی هستند؟ چگونه این موارد به آنها کمک می کند تا به اهداف خود برسند؟ آیا آن اقلام باعث خوشحالی آنها می شود؟ سپس، از دانشآموزان بخواهید برای چند مورد از اشیایی که میخواهند در سال آینده بخرند ، یک طرح خرید ایجاد کنند. به آنها کمک کنید بر اساس اینکه شغلی دارند، کمک هزینه دریافت می کنند یا حساب پس انداز دارند، تصمیم بگیرند که چگونه آنها را بخرند. به آنها کمک کنید تا هر برنامه خریدی را با توجه به شرایط مالی و درآمدی خود تنظیم کنند.
۲. یک هفته با کفش های دیگران راه بروید.
از دانش آموزان بخواهید تخمین بزنند که فکر می کنند یک فرد متوسط در یک هفته چقدر هزینه می کند. سپس، برای تحقیق آماده شوید! دانشآموزان را در گروههایی قرار دهید و شرایط مختلف را به آنها اختصاص دهید – مجرد، متاهل، فرزندان، وامهای دانشجویی، پرداخت خودرو، و غیره . آیا آنها پول کافی برای پوشش تعهدات خود و پایبندی به بودجه خود دارند؟ دانشآموزان میتوانند تمام هزینههایی که ممکن است در هر روز یک فرد خاص داشته باشد را محاسبه کنند (از جمله هزینههای کوچکی که به راحتی فراموش میشوند). در پایان هفته، دانش آموزان می توانند هزینه های گروه خود را با پیش بینی خود مقایسه کنند. این فعالیت همدلی و هوشمندی مالی را آموزش می دهد!
۳. با قانون مورفی آشنا شوید.
این راز نیست که همه چیز ممکن است اشتباه پیش برود. به دانش آموزان کمک کنید تا این موضوع را درک کنند و برای آن آماده شوند. در گروهها، از دانشآموزان بخواهید رویدادهای غیرمنتظرهای را که دیدهاند خانوادههایشان با آنها درگیر شدهاند، بحث کنند و درمورد هزینههایی که فکر میکنند برای رسیدگی به این موارد اضطراری هزینه خواهد داشت، به اشتراک بگذارند. سپس، به دانش آموزان کمک کنید تا یک “کیت کمک های اولیه” پس انداز طراحی کنند. بدین صورت که در روزهای عادی بخشی از دارایی و درآمد خود را برای روز مبادا پس انداز نمایند.
۴. آنها را وادار کنید تا برای رشد پولشان سرمایه گذاری کنند.
به دانش آموزان بگویید که پس انداز در حسابی با سود مرکب چگونه به آنها سود می دهد. دانش آموزان برای تعیین نرخ بهره مرکب حساب خود کارت هایی را انتخاب می کنند. در ابتدا، این ایده ممکن است اساسی به نظر برسد – افرادی که کارت هایی دارند که نرخ بهره بالاتری دارند ممکن است در طول زمان درآمد بیشتری کسب کنند. اما مهارتهای تفکر انتقادی دانشآموزان را با پیشبینی تفاوت بین بازده پساندازشان و همسالانشان فعال کنید. آزمایش را در طول یک هفته اجرا کنید و هر روز مدرسه ۵ تا ۱۰ سال باشد. به دانشآموزان بیاموزید که چگونه با استفاده از یک ماشین حساب ترکیبی ، بازده پسانداز را پیشبینی کرده و سپس محاسبه کنند ، و تماشا کنید که چگونه سود به صورت تصاعدی در طول زمان رشد میکند.
۵. به دانش آموزان بررسی واقعیت بودجه بدهید.
دانش آموزان شما چه نوع سبک زندگی می خواهند؟ آنها می توانند گزینه ها و انتظارات خود را از اینکه به چه نوع درآمدی نیاز دارند را با این ابزار بررسی واقعیت کشف کنند. سبک زندگی مورد نظر آنها بر برنامه های شغلی آنها تأثیر می گذارد. مسلما آنها به سمت شغلی که نتواند سبک زندگی مد نظرشان را برآورده نماید کشیده نمی شوند. بهتر است از هم اکنون مشخص شود که آنها به چه نوع دستمزدی نیاز خواهند داشت. آماده باشید: بحث های روشنگرانه ای در کلاس در پیش است!
۶. خرید مواد غذایی و تهیه غذا را آموزش دهید.
دانش آموزان خود را به چالش بکشید تا با بودجه کم، غذای آماده کنند! یا از خانواده ها بخواهید که برگه های مجوز را امضا کنند و برای یک خرید واقعی در فروشگاه مواد غذایی پول بفرستند یا از یک سرویس آنلاین برای تهیه یک لیست فرضی خواربار استفاده کنید. به دانش آموزان کمک کنید تا ناهارهای خود را برای یک هفته بودجه بندی و آماده کنند. در پایان هفته، دانشآموزان نحوه استفاده از پول خود را ارزیابی میکنند: آیا غذای کافی داشتند یا زیاد؟ آیا غذایی که خریداری کردند مغذی بود؟ این بازی به دانشآموزان کمک میکند تا درک کنند که چگونه عادات مالی از سلامتی حمایت میکنند و همچنین نحوه ارتباط دسترسی به غذا و سلامت مالی را در نظر بگیرند.
۷. به آنها کمک کنید بفهمند نیازها و خواسته ها چگونه تغییر کرده اند.
یک نمایش اسلاید عکس می تواند نشان دهد که چگونه سبک زندگی بشر در طول زمان تغییر کرده است. به عنوان مثال، در گذشته گوشی هوشمند یک نیاز محسوب نمی شد ولی امروزه یک نیاز ضروری برای هر دانش آموز است. از دانشآموزان بخواهید نیازهای آینده را پیشبینی کنند، سپس مصنوعاتی از تاریخ و دوران معاصر را به آنها نشان دهید تا آنها را بر اساس نیازها یا خواستهها دستهبندی کنند. تأمل در مورد نیازها (آنچه برای زندگی یا کار یا تخصیل شان ضروری است) در مقابل خواسته ها (آنچه دوست دارند و به آن علاقه مندن)، راه مهمی برای تقویت عملکرد اجرایی دانش آموزان و کمک به آنها در ایجاد قدرت فراشناخت با در نظر گرفتن افکار، عادات و انتخاب هایشان است.
۸. به آنها نشان دهید که صرفه جویی باید در اولویت باشد.
خیلی مهم است که دانش آموزان بتوانند ابتدا نحوه پرداخت هزینه های خود را تمرین کنند. برای این فعالیت، به طور تصادفی به هر دانش آموز یک حساب پس انداز خیالی و مقداری پول اختصاص دهید که از هر «چک دستمزد» به حساب خود می ریزد. از آنها بخواهید در مورد شرایط خود تحقیق کنند و آن را با دیگر دانش آموزان مقایسه کنند. سپس به آنها بیاموزید محاسبه کنند که سالانه چقدر پول می گذارند. اجازه دهید هر روز مدرسه نشاندهنده یک سال باشد و پس از شش هفته، حسابهای پسانداز را بهعنوان یک کلاس ترسیم کنید تا ببینید همه با پرداخت ابتدا به خودشان چقدر درآمد داشتند. سپس، به دانش آموزان بیاموزید که چگونه کل پس انداز خود را به مبالغ ماهانه محاسبه کنند و میزان پس انداز ماهانه خود را با توجه به بودجه ماهانه خود مقایسه کنند .
۹. مفاهیم بودجه بندی را با بازی های تعاملی سرگرم کننده کنید.
بازی Bouncing Ball Budgets برای دانشآموزان طراحی شده است تا به تصمیمات گذشته خود در مورد هزینه کردن فکر کنند، و به مدل ها و حالت های خرج کردن به روشهای جدید فکر کنند. با پرتاب توپ از یکی به دیگری و پاسخ دادن به سؤالات عادت پولی، آنها فعالانه گوش می دهند، درگیر کار گروهی می شوند و انتقادی فکر می کنند. آن هم در حالی که سرگرم شده اند! روش انجام این بازی به این شکل است که
- از دانش آموزان بخواهید که یک دایره تشکیل دهید و توپ را به سمت همکلاسی های مختلف پرتاب یا پرتاب کنید.
- به سؤالی در مورد عادات خرج کردن آنها بر اساس عددی که هنگام گرفتن توپ می بینند پاسخ دهید.
- در حین گوش دادن به پاسخ های همکلاسی ها، عادات خرج کردن خود را در نظر بگیرید.
۱۰. دانش آموزان را با بازی شانس درگیر کنید.
استانداردهای جهانی برای سواد مالی پیشنهاد می کند که همه نوجوانان باید هزینه تحصیل و درآمدی را که از شغل خود می خواهند بسنجند. از دانش آموزان بخواهید زندگی آینده خود را تصور کنند و یادداشت کنند: ۱) حرفه ای که به آن علاقه مند هستند (از جمله بعنوان والدینی که در خانه می مانند). ۲) تعداد بچه هایی که فکر می کنند می خواهند. و ۳) جایی که می خواهند زندگی کنند. سپس، از دانشآموزان بخواهید یک نقشه مالی-آینده، شامل برنامهای برای آموزش و پرورش و بودجه خانوار بر اساس حقوقهای آیندهشان ایجاد کنند. از آنها بخواهید با استفاده از عکسها، مجلات و مواد هنری برای هر کدام یک تابلوی نمایش زندگی به همراه نقشههای پولی آنها، ایجاد کنند.
۱۱. ایده ریسک را معرفی کنید.
مانند لاک پشت و خرگوش، رویکردهای مختلفی برای پس انداز طولانی مدت وجود دارد. به طور تصادفی به دانش آموزان استراتژی های سرمایه گذاری با ریسک بالا یا کم خطر اختصاص دهید. در مرحله بعد، از آنها بخواهید تا به صورت گروهی کار کنند تا پس انداز را در ۵، ۱۰، ۲۰، ۳۰ و ۴۰ سال محاسبه کنند. در نهایت، از آنها بخواهید که بر اساس اهدافشان و برای مرحله زندگی، بهترین استراتژی را در نظر بگیرند. (البته در کشورهایی که مانند کشور ما تورم بالایی وجود دارد صرف پس انداز ونگهداری پول ملی در یک حساب بانکی نمی تواند حتی ارزش فعلی آن را حفظ نماید از همین رو راهکارهای پس انداز در شرایط تورمی متفاوت است که باید به آن توجه داشت)
۱۲. قدرت باور مثبت را ایجاد کنید.
الهام گرفتن بسیار زیاد است: برای دانشآموزان مقاله بخوانید، ویدیوهای انگیزشی و آموزشی از یوتیوب به آنها نشان دهید، و سخنرانانی را بیاورید که یا روش درست وضعیت مالی خود را تغییر دادهاند یا با عادتهای خوبی به ثروت رسیدهاند تا با دانش آموزان کلاس شما صحبت کنند. این سوال را بپرسید: “با یک میلیون دلار چه می کنید؟” و سپس به آنها زمان بدهید تا یک تابلوی چشم انداز را تامل کنند، یادداشت برداری کنند یا بسازند و به اشتراک بگذارند. جلسات گروهی انفرادی یا کوچکتر با دانش آموزان برگزار کنید تا به آنها کمک کنید تا برنامه های فردی برای خود طراحی کنند.
با کمی همدلی، زمان و تفکر مثبت، میتوانید به دانشآموزان خود بیاموزید که چگونه عادات بودجهریزی و پساندازی بسازند که برای آنها مفید باشد.
______________________________________________