عادات بد و کوچینگ | مربیگری
عادات بد، به معنای رفتارهایی هستند که در بلندمدت برای فرد و محیط اطراف ضرر داشته و تأثیرات منفی بر روی سلامتی، روابط، کیفیت زندگی و موفقیت شخصی دارند. برخی از این عادات شامل سردرگمی در مدیریت وقت، عدم رعایت تغذیه سالم، نادیده گرفتن ورزش، مصرف مواد مخدر و الکل، اعتیاد به بازی های رایانه ای و اینترنت، تأخیر در انجام وظایف و موارد دیگر هستند.
کوچینگ به معنای روش هایی است که افراد را در رسیدن به اهدافشان یاری می کند. مربیگری نیز به عنوان یکی از روش های کوچینگ استفاده می شود. در این روش، مربی یا کوچ به عنوان فردی با تجربه در زمینه های مختلف، با افرادی که می خواهند به اهداف خود برسند همکاری می کند. این تلاش برای رسیدن به اهداف، با استفاده از فرآیندهایی مانند برنامه ریزی، مشاوره، تشویق و پشتیبانی انجام می شود.
استفاده از کوچینگ در جهت کاهش عادات بد و بهبود سبک زندگی، می تواند به عنوان یک راه حل موثر در این زمینه محسوب شود. با همکاری با یک مربی، فرد می تواند عادات بد خود را شناسایی کند و برای کاهش آنها اقدام کند. در این راستا، مربی می تواند توصیه هایی برای بهبود سبک زندگی ارائه دهد و فرد را در پیشرفتش تشویق کند.
به طور خلاصه، کوچینگ و مربیگری می تواند به عنوان یک راه حل موثر در کاهش عادات بد و بهبود سبک زندگی در نظر گرفته شود. با همکاری با یک مربی، فرد می تواند به بهبود خود و رسیدن به اهدافشان نزدیک شود.
در این مطلب قصد داریم به شما بگوییم چگونه میتوانید عادتهای بد خود را بشناسید،آنها را از زندگی حذف و با عادتهای خوب و سازنده جایگزین کنید.اگر احساس میکنید با هر قدمیکه برمیدارید باز هم به نتیجه دلخواهتان نمیرسید و به دنبال کسب تغییرات چشمگیری در مسیر زندگی خود هستید، شما نیاز دارید تا یک سری تغییرات اساسی در عادات و رفتارهای خود ایجاد کنید .
عادتهای بد زندگی،سرعت گیرهایی که در مسیر حرکت خود نصب کرده اید!
رفتاری که از انسان سر میزند تجلی از مجموعه عادتهای اوست. پس میتوان این طور بیان کرد که سلسله ای از عادتها، سازنده رفتار ما هستند.
بنابراین اگر رفتار مخربی در خود و یا اطرافیانمان مشاهده کردیم، رفتاری که منجر به مختل شدن زندگی و روند پیشرفت ما شده، باید در میان عادتهای خود به دنبال علت و ریشه آن رفتار باشیم. چه عادتی باعث به وجود آمدن این رفتار در من شده است؟
این سوالی است که باید از خود بپرسید! فرض کنید شما باور داریدکه از استعداد کافی برای قبولی در آزمون رانندگی برخوردار هستید، اما شرکت در آزمون را مدام به روز بعد، هفته بعد و ماه بعد موکول میکنید.این رفتاری است که از شما سر میزند، اما چه عادتی باعث به وجودآمدن این رفتار شده؟ عادت به تعویق انداختن! عادتی رایج در اکثر افراد که میتواند به مرور حتی نفس باورهای شما را بگیرد و اراده شما را زیر پا له کند. شما کم کم باور میکنید که در زمینه رانندگی هیچ استعدادی ندارید و تنها به واسطه یک عادت بد و تنبلی که در خود پرورش داده اید نه تنها به نتیجه ای که به دنبالش بودید نرسیدید، بلکه باورهای خود را نیز کم کم از دست داده اید.
کوچینگ ترک عادات بد رویکردی جدید در ترک عادات بد .
چرا نسبت به تغییر عادتهای خود مقاومت میکنیم؟
معمولاً هر زمان بحث تغییر عادت به میان می آید ، تعداد افرادی که پذیرای این تغییر هستند از تعداد انگشتهای یک دست هم کمتر است!
هوریس مان
عادت یک طناب است،هر روز ریسمانی را بر آن می افزاییم و سر انجام به جایی می رسیم که نمی توانیم آن را پاره کنیم .
چرا در مقابل ایجاد تغییر در عادات، از خود مقاومت نشان میدهیم؟
این امر میتواند به دلایل متعددی رخ دهد:
- احساس عدم امنیت
ضمیر ناخودآگاه ما از قدرت بالایی برخوردار است. اکثر رفتارهایی که در طول روز از ما سر میزند تحت کنترل ضمیر ناخودآگاه است. رفتارهایی که بعدها میتواند منجر به تثبیت عادتهای بد شود. بنابراین کنترل ضمیر ناخودآگاه از سوی خود ما، امری ضروری است.
انسان موجودی است که ازتغییر میترسد! ترجیح میدهد همان کاری را انجام دهد که همیشه انجام میداده، تمایلی برای کشف مسیرهای جدید و رویارویی با چالشهای جدید ندارد، همین احساس عدم امنیت منجر به مقاومت در برابر تغییر میشود.
تصور کنید شما هر روز برای رفتن به محل کارتان ازیک الگو و مسیر مشخص پیروی میکنید، میدانید چه ساعتی منزل را به مقصد محل کارتان ترک کنید که دیر نرسید، برای ترافیک احتمالی آن مسیر برنامه ریزی دارید و از چالشهایی که ممکن است در این مسیر با آن مواجه شوید کاملا آگاهید. بنابراین دلیلی برای ترس و یا احساس عدم امنیت باقی نمیماند. اما همین که از شما بخواهند امروز برای رفتن به سرکار مسیر دیگری را انتخاب کنید ممکن است به یکباره از ایجاد این تغییر بترسید و ترجیح دهید مسیر قبلی را طی کنید. شما به مسیر همیشگی خود عادت کرده اید.
- ترس ما از اینکه به آدم دیگری تبدیل شویم
از شما میخواهند یک سری از عادتهای خود را ترک کنید. لیستی از عادت و رفتارهای جدید مقابل شما میگذارند تا هر روز آنها را تکرار کنید.
ممکن است ترس از این که تبدیل به یک انسان دیگری شوید مانع از تمرین و تکرار این عادتهای جدید شود! فراموش نکنید که لازم نیست با تغییر عادتهای خود به آدم دیگری تبدیل شویم، فقط کافی است به قدرت و اراده ی خود ایمان بیاوریم تا به خود واقعیمان برگردیم.
- آگاهی نداشتن از عادتهای بد
گاهی فقدان آگاهی است که منجر به تداوم عادتهای بد و مخرب میشود. اینجا ممکن است با دو گروه از افراد مواجه باشیم:
افراد دسته اول لزوما آن عادت را بد نمیدانند، پس مسلما برای تغییر آن اقدامیهم نمیکنند.
مثلا فردی که به پر خوابی و یا به افراط در استفاده از فضای مجازی عادت کرده اگر از او بخواهید این عادتش را ترک کند ممکن است پاسخ دهد مگر چه ایرادی دارد بیشتر بخوابم!؟
دسته دوم افرادی هستند که عادت بد را در خود شناسایی کرده اند اما جایگزینی برای آن ندارند و نمیدانند چطور میتوان این رفتار نامناسب را جایگزین یک عادت سازنده کرد.
بنابراین این افراد برای تغییر عادات خود به کمیآموزش و آگاهی نیاز دارند.
با تغییر عادتهای خود شاهد پیشرفتهای بزرگی در زندگی باشید
طبق گفته دکتر ماکسول مالتز ساختن یک عادت جدید تنها ۲۱ روز زمان میبرد. این اصل به قانون مالتز معروف شده است.
مسلماً این زمان برای همه ی افراد نمیتواندیکسان باشد . ممکن است شخصی برای ترک یک عادت نامناسب و جایگزین کردن یک عادت خوب به چیزی کمتر و یا بیشتر از این زمان نیاز داشته باشد. اما اگر برای ترک عادت خود همین زمان را در نظر بگیرید موفق میشوید تا تغییرات ماندگار و پایداری ایجاد کنید.
مارگارت مورمیگوید: هنگامیکه شما میدانید چگونه عادت مورد نظر را تغییر دهید و چرخه ی عملکرد عادات را تجزیه کنید، شما قادر به ایجاد تغییرات پایدار هستید.
عادت یک روند و جریان عادی رفتار است که به طور منظم تکرار میشود.به خاطر داشته باشیم که عادت ها در موفقیت ما نقش مهمی ایفا میکنند.
عادت چیست و چرا عادت ها شکل میگیرند؟
همانقدر که مجموعه ای از عادت های خوب و سالم میتواند مسیر موفقیت را برای ما هموار کند، به همان میزان عادت های نامطلوب قادر هستند تا ما را هر لحظه از مسیری که در پیش گرفته ایم دور کرده و هدفمان را به نقطه ای غیر قابل دسترس پرتاب کند.
اوگ ماندینو
تنها تفاوت میان کسانی که موفق شده اند و آنانی که شکست خورده اند تفاوت میان عادت های آنان است .
عادات خوب کلید همه موفقیت ها هستند .
اما عادات بد دریچه ای هستند که به روی شکست باز می شوند .
منشأ این عادت ها چیست و چرا عادت ها شکل میگیرند؟
اگر انسان را مانند یک ماشین یادگیری در نظر بگیریم، میبینیم از بدو تولد در حال یادگیری، تمرین و تکرار است. ما فعلی را یاد میگیریم و تکرار میکنیم و آن را به یکی از عادت های خود تبدیل میکنیم.
اما سوال اصلی اینجاست ، برای اینکه آموزه ها و تجربیات منفی ما تبدیل به یک عادت نشوند چه کاری باید انجام دهیم و یا چگونه میتوانیم یک رفتار سالم و مثبت را در خود تبدیل به یک عادت پایدار کنیم؟
عادت از طریق یک فرایند سه مرحله ای به نام حلقه عادت شکل میگیرند:
نشانه؛ محرکی که باعث میشود مغز به طور خودکار رفتاری که منجر به عادت شده را انجام دهد.
اقدام؛ که در واقع خود عادت است .
پاداش؛ شما از انجام یک عادت چه چیزی به عنوان پاداش دریافت میکنید که شما را ترغیب میکند دوباره آن عادت را تکرار کنید؟
حالا که فهمیدیم عادت چیست و چگونه شکل میگیرد میتوانیم راجع به انواع عادت صحبت کنیم.
عادت ها به دو دسته خوب و بد، سازنده و مخرب تقسیم بندی میشوند.
گاهی که از تغییر عادت ها صحبت میکنیم افرادی فکر میکنند تمام عادت ها نامطلوب اند و نیاز به تغییر دارند در صورتی که اصلا اینطور نیست. عادت های خوب مثلا مطالعه کتاب در برنامه روزانهتان، از آن عادت هایی است که نه تنها نیاز به تغییر ندارد بلکه لازم است حتی تقویت هم بشود!
عادات بد برای زندگی حکم سم را دارند، آن ها را حذف کنید
چرا افراد معمولا عادت های بد خود را ترک نمیکنند؟ چون آن ها را نمیشناسند.
اگر آنها در شناسایی و تفکیک عادت های خوب و بد خود درست عمل کنند میتوان گفت بخش زیادی از مسیر را طی کرده اند. چرا که برای تغییر، ابتدا باید عاملی که میخواهد تغییر کند مشخص شود.
دومین دلیلی که افراد را از ادامه مسیر ایجاد تغییر در عادت های خود باز میدارد، نا آگاهی از پیامدهای آن عادت ها است.
عادت های بد برای اینکه در وجود شما ماندگار شوند انرژی زیادی صرف کرده اند، خود شما به آن ها پرو بال داده اید پس در حال حاضر قدرت به دست آنهاست!
هرگز تصور نکنید که تغییر عادت ها به همین سادگی است، زیرا شما این عادت ها را یک شبه به وجود نیاورده اید که انتظار داشته باشید به همین زودی بتوانید از شر آنها خلاص شوید! به عنوان مثال اگر سال های زیادی است که سیگار میکشید و حالا تصمیم به ترک آن گرفتید نمیتوانید یکباره این کار را انجام دهید. پس صبر کنید و مراحل تغییر عادت هایتان را گام به گام طی کنید تا به نتیجه برسید.
برای تغییر عادت هایم چه مراحلی را باید طی کنم؟
این سوال معمولاً سوال افرادی است که به وجود یک عادت بد در وجود خود پی برده اند، از پیامد های آن آگاه شده و حالا در صدد ترک آن هستند.
مراحل زیر لازمه تغییر و ترک عادات نادرست هستند :
آگاهی از نشانه ها :
گفتیم اولین مرحله از تشکیل یک عادت، نشانه است، همان محرکی که منجر میشود مغز رفتاری را به عنوان عادت شناسایی و تکرار کند. پس اگر در صدد تغییر عادت های خود هستید باید ابتدا نشانه های شکل گیری عادت ها را بشناسید تا در ادامه بتوانید با عادت های بد مقابله کنید.
تغییر باید انتخاب تو باشد:
تا زمانی که خودتان نخواهید تغییر کنید و این تغییر را قبول نکنید هر گونه اقدامی جهت کنار گذاشتن عادت های نادرست بی فایده است!
تغییر محیط:
یکی ازفاکتورهای اساسی در ترک عادت های بد تغییر محیط است. برگردیم به مثال بالا، تصور کنید میخواهید سیگار را ترک کنید، تا زمانی که مدام در معرض نشانه ها و محرک ها باشید تحقق این امر کمی مشکل به نظر میرسد!
از افراد متخصص در این زمینه کمک بگیرید: به یاد داشته باشید همانقدر که ترک عادات قدیمی زمان بر است، ساخت و تثبیت عادت های جدید هم میتواند انرژی شما را بگیرد. بنابراین توصیه ها و راهکارهای افرادی که خود در این زمینه تجربه داشته اند میتواند کمک شایانی به شما بکند.
اگرصاحب یک شغل، بیزینس و یا کسب و کار هستید تا به حال فکر کرده اید که عادت ها تا چه اندازه میتوانند در موفقیت و یا عدم موفقیت شما در زمینه ی شغلی اثر گذار باشند؟!
عادات ما به ایجاد هویت ما کمک میکنند. به همین دلیل برای موفق شدن، ایجاد یک مجموعه از عادات ضروری است، عادت های خوب و سالم شما هر چند کوچک، معجزه میکند و میتواند در حفظ منابع صاحبین مشاغل تاثیر فراوانی داشته باشد.
قادر نیستم تا در عادتهایم تغییری ایجاد کنم پس همان عادتهای سابق را تکرار میکنم. این گفته افرادی است که از ترک عادتهای غلط خود دست کشیده اند چون دیگر امیدی به ایجاد تغییر ندارند.خود شما چند بار انجام یک عملی را به روز بعد موکول کرده اید؟ چند بار تصمیم گرفتید تا یک برنامه غذایی سالم برای خود تهیه کنید اما نکردید؟ آن شنبه ای که قرار بود ورزش را شروع کنید بالاخره رسید.
تغییر عادتها با ۳ روش شگفت انگیز
همانطور که پیشتر هم به آن اشاره کردیم، ایجادیک عادت مثبت کار چندان ساده ای نیست و چون نیاز به صبر و زمان دارد ممکن است نا امیدی شما را میان مسیر در پی داشته باشد.
ناامیدی نسبت به هر موضوعی، به علت عدم شناخت خود و احساس خودکمبینی بهوجود میآید.
اگر به قدرت و اراده خود ایمان بیاورید نه تنها میتوانید خیلی زود عادتهای سازنده ای را در وجود خود تثبیت کنید، که قادر خواهید بود تا عادتهای غلط را نیز تک به تک نابود کنید و از بین ببرید.
زیگ زیگلار
انگیزه شما را به حرکت در می آورد، اما عادت شما را به مقصد می رساند .
حتما گاهی در زندگی با بن بستهایی مواجه شده اید که به این نتیجه رسیده باشید تنها راه تغییر شرایط زندگیتان، تغییر خودتان است. به عنوان یک فردی که رهبری یک کسب و کار را بر عهده دارد، تغییر رفتارها و عادتهای نادرست برای رشد و توسعه به یکی از ضرورتهای زندگی شما بدل میشود.
تغییراتی که ممکن است در ابتدا بسیار سخت و پیچیده به نظر آیند اما اگر راهنما و مربی در کنار خود داشته باشید مسلما طی کردن این مسیر برای شما راحت تر خواهد شد.
این ۳ روش شگفت انگیز که به شما کمک میکند تا عادات بد خود را به کام نابودی بکشید
۱. بعد از این که عادتهای بد خود را شناختید، آنها را متوقف کنید :
شاید به نظرتان عجیب باشد،اما کم نیستند افرادی که عادتهای ناسالم را در خود تشخیص داده اند اما همچنان در حال تکرار آن هستند! پس بعد از اینکه تشخیص دادید عادتی در زندگی شما اختلال ایجاد کرده، برای شکستن و ترک آن از روش صحیح اقدام کنید.
۲. فراموش نکنید که باورهای شما قادرند زندگی شما را تغییر دهند، پس دوباره آنها را ارزیابی کنید :
باور کنید که میتوانید تغییر کنید! اگر همچنان به ناامیدی خود در عدم تغییر وضعیت دامن بزنید هیچگاه موفق نخواهید شد تا عادتهای جدیدی را ضمیمه زندگیتان کنید.
یکی از عواملی که همیشه مانع از تغییر میشود ترس از خارج شدن از نقطه امن میباشد.
همه ما برای خودمان یک منطقه امن تعریف کرده ایم که خارج شدن از این منطقه میتواند باعث ایجاد دلهره شود. فقط کافی است به خودتان باور داشته باشید و از منطقه امن خود خارج شوید.
عادتهای ناسالم خود را ریشه یابی کنید، بعد از اینکه علت این عادتها برایتان مشخص شد میتوانید برای آنها جایگزینی پیدا کنید.
۳. لیستی از تغییراتی که میخواهید صورت بگیرد ایجاد کنید و مطابق با آن عمل کنید :
برای ایجاد تغییر سخت تلاش میکنم اما به نتیجه ای نمی رسم، چرا!؟ ممکن است شما هم با این مشکل مواجه شده باشید. به نظر شما چه دلیلی میتواند داشته باشد؟!
چنانچه از عادات بد خود در زندگی رنج می برید ما به شما کوچینگ ترک عادات بد را پیشنهاد می کنیم .
چون نمیدانید دقیقا چه تغییری مد نظرتان است پس تغییری هم ایجاد نمیشود. بنابراین لازم است تا حتماً لیستی از تغییرات بزرگ و کوچک برای خود تهیه کنید و طبق آن پیش بروید. به عنوان مثال میخواهید تا ماه آینده ۱۰ کیلو وزن کم کنید. تا زمانی که تغییری در رژیم غذایی و سبک زندگی خود ایجاد نکنید، آیا این تغییر رخ میدهد!؟
برای محقق شدن تمامیاین اهداف به یک متخصص و مربی حرفه ای در کنار خود احتیاج دارید تا یاد بگیرید چگونه میتوانید عادتهای بد را بشکنید.
در نهایت همیشه به خاطر داشته باشید که جایگزین کردن عادتهای بد با یک سری از عادات رفتاری خوب ، اصلا کار ساده ای نیست. این کار به تعهد، قدرت درون و اشتیاق نیاز دارد تا بتوانید تمام تمایلات درونی برای فکر کردن، احساس کردن، حرف زدن و رفتار کردن را به سمت و سوی درستی هدایت کنید.
هنوز هیچ دیدگاهی وجود ندارد.