اختلال وسواس فکری _ عملی
اختلال وسواس فکری – عملی یک اختلال روانی است که بر اثر تکرار بیشازحد از فکرها و عملیات خاص، ایجاد میشود. افرادی که این اختلال را دارند، با تکرار فکرهای خودشان به اندازهای روبرو میشوند که آنها را مجبور به انجام عملیاتی خاص و تکراری میکند. به عنوان مثال، شخصی که به طور مداوم فکر میکند که دستش ناپاک است و به همین دلیل دستان خود را بارها و بارها میشوید یا بارها از دستش میشوید، ممکن است با این اختلال روبرو باشد. این اختلال میتواند زندگی روزمره فرد را تحت تأثیر قرار دهد و برای فرد و زندگی او مشکلاتی ایجاد کند.
تا به حال شده برای بستن درب خانه بارها به شک بیفتید؟ یا زمانی که از خاموش بودن گاز مطمئن هستید به طور ناخواسته مجددا خاموش بودنش را چک کنید؟
آیا این افکار در سرتان می چرخد که اگر بارها و یا به تعداد مشخصی این رفتار را انجام ندهید، اتفاق بدی در انتظار عزیزان و یا خودتان است؟
اگر گرفتار چنین افکار و رفتاری هستید باید بگوییم احتمال اینکه به اختلال وسواس فکری و عملی دچار باشید بالاست.
فکر می کنید را ه درمانی وجود داشته باشد؟
ما در این نوشتار ضمن بررسی ابعاد مختلف این اختلال به راه های درمانی آن نیز می پردازیم. خلاصی از این اختلال با خواندن این نوشتار امکان پذیر خواهد بود، پس با ما همراه باشید:
اختلال وسواس فکری _عملی چیست؟
OCD یا اختلال وسواس فکری _ عملی نوعی اختلال اضطرابی است که فرد مبتلا به آن کنترلی بر افکار و رفتار خود نداشته و دارای الگوی رفتاری خاصی است که خود را ملزم به انجام آن می داند.
افرادی که به این اختلال مبتلا هستند، اذعان دارند که این افکار غیر منطقی بوده، اما توانایی در کنترل آن نداشته و به راحتی در دام آن می افتند.
این اختلال مبتلایان را در برخی کار های روزانه میخکوب خواهد کرد، طوری که در انجام آن ها اصرار دارند و زمان زیادی را برای انجام مناسبات آن صرف می کنند. گرچه این رفتار ها برای آن ها آزار دهنده است، اما نمی توانند از انجام آن صرف نظر کنند.
افکار تکرار شونده شامل تصویر یا انگیزه های غیر ارادی است که مکررا ذهن آن ها را درگیر خواهد کرد. این تصورات غیر منطقی در آن ها احساس تمایل به انجام رفتاری خاص را بر می انگیزد. در واقع وسواس های عملی در پی وسواس فکری و برای تسکین و از بین بردن آن به وجود می آیند.
توجه به این مثال می تواند درک شما از این اختلال را افزایش دهد.
زمانی که فرد فکری وسواس گونه را در سر می پروارند برای اینکه بتواند از شر آن خلاص شود، رفتارهایی را طرح می کند که با انجام آن احساس می کند از اضطراب ناشی از وسواس رها شده است. از این رو نه تنها وسواس فکری او درمان نشده، بلکه به وسواس عملی نیز مبتلا شده است.
اما به یاد داشته باشید شمایی که به این اختلال مبتلا هستید تمایلات رفتاری به انجام کار های وسواس گونه، تمایلی فزاینده ای است که پایدار نبود و هر روزه قوی تر خواهد شد و شما را بیش از پیش در گرداب افکار و رفتار وسواسی خواهد کشید.
وسواسی ها چند دسته هستند؟
افکار و رفتار های وسواس گونه در تمامی افراد یکسان نیست، در واقع می توانیم بگوییم غیر از موارد شایع، افراد می توانند افکار و رفتار وسواس گونه خاص خود را داشته باشند که در مقایسه با فرد وسواسی دیگر کاملا متفاوت و منحصر به فرد است. اما به طور کلی تصورات و رفتار های وسواسی شایع از قرار زیر است :
- وسواس شستشو
- وسواس وارسی کردن
- وسواس شک
- وسواس شمارش
- وسواس ذخیره و احتکار
نشانه های وسواس فکری _ عملی
شاید تا به اینجا مختصرا با این اختلال آشنا شده باشید. در ادامه به علائم این اختلال به طور خاص خواهیم پرداخت.
به یاد داشته باشید هر گونه افکار وسواسی نشان دهنده ابتلا به این اختلال نیست و در واقع زمانی می توانیم یک شخص را دارای اختلال وسواس فکری اجباری بدانیم که این اختلالات برای فرد ایجاد اضطراب کرده و زمان زیادی را در طول روز به خود اختصاص دهد، علاوه بر این این اختلال می بایست زندگی اجتماعی و روابط بینی فرد مبتلا به آن را نیز تحت الشعاع قرار دهد.
بنابراین تمامی افراد که وسواس دارند در طیف این اختلال قرار نخواهند گرفت.
دقت داشته باشید تمامی افراد به هر دو اختلال افکار وسواسی و رفتار وسواسی دچار نمی شوند؛ ممکن است که برخی تنها به یکی از این دو اختلال مبتلا شوند، البته که اکثر افراد مبتلا به این اختلال هر دو آن ها را تجربه خواهند کرد.
افکار وسواس گونه چه نوع افکاری است؟
در ادامه برخی از افکار شایع در این اختلال را به صورت فهرست وار بیان خواهیم کرد:
- ترس از آلودگی
- ترس از آسیب رسیدن به افراد
- افکار جنسی
- وسواس در حوزه اخلاق
- احتکار و وسواس جمع کردن اشیایی که ممکن است روزی مورد استفاده قرار گیرد.
- وسواس نظم و ترتیب
- افکار خرافاتی
رفتار وسواس گونه چه نوع رفتاری است؟
این رفتاری های رایج عبارت اند از:
- بررسی مکرر و افراط گونه وسایل خانه
- برقراری تماس با افراد برای اطمینان از سلامتی آن ها
- شمردن های مکرر و منظم
- تکرار کلمات
- ضرب گرفتن دست و پا برای کاهش اضطراب
- شستشوی وسایل به صورت مکرر
- تمایل به جمع آوری برخی اشیاء بی ارزش
درمان اختلال وسواس فکری _ عملی
برای درمان این اختلال از روش های و رویکرد های روانشناسی متفاوت و متنوعی استفاده می شود، نظیر: رفتار درمانی، شناخت درمانی، روانکاوی و دارو درمانی. شما می توانید برای پیگیری روند درمانی به بهترین روانپزشک مراجعه کنید.
در حال حاضر برخی تکنیک های رفتاری وجود دارد که می تواند افراد را در جهت جلوگیری از بروز افکار و رفتار وسواس گونه یاری کند. این تکنیک ها عبارت اند از:
- مقاومت در برابر الگو های رفتاری
- به چالش کشیدن رفتار های وسواس گونه
- مواجهه و پیشگیری از بروز واکنش
- فراگیری روش های موثر در واکنش به افکار وسواسی
سایر روش های درمانی
- شناخت درمانی
- دارو درمانی
- خانواده درمانی
- گروه درمانی
چطور می توانید به فرد وسواسی کمک کنید؟
برای اینکه بتوانید فرد مبتلا به اختلال وسواس فکری عملی را در ترک این اختلال یاری کنید باید:
- از انتقاد به آن ها بپرهیزید.
- از سرزنش آن ها اجتناب کنید.
- آن ها در انجام رفتار های اجباری همراهی نکنید.
- سعی کنید در حمایت از او و ایستادگی در برابر ترک وسواس توازن برقرار کنید.
- با روش های موثر برای منحرف کردن او از افکار وسواسی، وی را از فکر کردن به آن ها دور کنید.
درمان اختلال وسواس فکری _ عملی
افرادی که دچار وسواس فکری هستند از تمرکز ذهن بر فکری وسوسه کننده شکایت دارند. آن ها غالبا توانایی کنترل ذهن خود را نداشته و به راحتی در دام تفکرات وسواسی گرفتار می شوند.
هر چه بیشتر می گذرد هجوم این افکار نیز بیشتر می شود، به گونه ای که دیگر فرد مجبور خواهد شد زمان زیادی را در روز صرف انجام کارهای وسواس گونه برای رهایی از فکر وسواسی کند . این امر موجب می شود وسواسی ها از معاشرت و بر قراری روابط بین فردی باز بمانند.
شاید اولین تصور شما از افکار وسواسی، وسواس در تمیزی و نظافت باشد، اما این تنها نوعی شایع از تفکرات وسواس گونه به شمار می آید.
به نظر شما می توان از هجوم این تفکرات جلوگیری کرد؟ آیا افراد وسواسی درمان می شوند؟
قبل از ورود به بحث درمان اختلال وسواس فکری _ عملی بهتر است بدانید 60 در صد از افراد وسواسی می توانند با دارو درمانی و بیش از 70 تا 80 درصد آن ها می توانند با رفتار درمانی درمان شوند. لذا این آمار، نوید دهنده به افرادی است که می پندارند باید تا پایان عمر با این اختلال دست و پنجه نرم کنند.
در ادامه راه های درمانی اختلال وسواس فکری _ عملی را بررسی خواهیم کرد.
وسواس چیست؟
همانطور که در بالا اشاره کردیم، اغلب افراد واژه وسواس را بر تمیزی و دوری از آلودگی بار می کنند، فارق از اینکه وسواس تمیزی و شستشو تنها نمونه ای شایع در دنیای وسواسی ها است.
لازم است بدانید که افکار و اعمال وسواسی خفیف تنها با روش های طبیعی و استفاده از برخی دارو ها با دوز بسیارکم قابل درمان است. در واقع این وسواسی های شدید هستند که نیازمند درمان های شناختی و گاها روانشناختی می شوند.
می توان شایع ترین افکار وسواسی را در موارد زیر دانست. البته این افکار تنها در این موارد خلاصه نمی شوند. چراکه افکار وسواسی می تواند به اندازه تعداد افراد مبتلا به آن متفاوت باشد.
- افکار وسواسی شستشو
- افکر وسواسی وارسی کننده
- افکار وسواسی شکاک گونه
- افکار وسواسی شمارسی
- افکار وسواسی ذخیره سازی
آیا تمام افرادی که وسواسی هستند بیمارند؟
زمانی می توانیم برچسب ابتلا به اختلال وسواس را بر مراجعین بزنیم که آن ها با بروز افکار وسواسی دچار اضطراب شوند و مدت زمانی طولانی را در روز به افکار و اعمال وسواسی اختصاص دهند. این اختلال در آخر موجب قطع روابط بین فردی شخص وسواسی با اطرافیان خواهد شد.
شما می توانید برای آشنایی بیشتر با افکار و رفتار وسواسی به نوشتار اختلال وسواس فکری _ عملی مراجعه کنید.
راه های درمانی اختلال وسواس فکری _ عملی
دارو درمانی
هنوز دارویی مشخص برای درمان این اختلال شناخته نشده است. دارو های موجود می تواند با تاثیر بر تولید سرتونین و نور اپی نفرین علائم فیزیولوژیکی مغز را که موجب شدت یافتن افکار وسواسی می شود، کنترل کند.
از دارو درمانی زمانی استفاده می شود که روانپزشک تشخص دهد، مراجع دچار اختلال در روند زندگی اجتماعی شده است و قادر به کنترل رفتار و اعمال وسواسی خود نیست.
در واقع در زمان شدت یافتن این اختلال بینش و شناخت فرد نسبت به افکار و رفتار کاهش یافته که تنها درمان آن استفاده از دارو خواهد بود. لازم به ذکر است استفاده تنها از دارو درمانی می تواند نتایج موقتی داشته باشد، لذا پیشنهاد می شود برای درمان قطعی از دیگر روش های درمانی در کنار این روش استفاده شود.
روان درمانی
روان درمانی موثرترین و پایدارترین روش درمانی اختلالات وسواسی است. فرد با انجام برخی تکنیک های شناختی و رفتاری می تواند از گسترش افکار وسواسی جلوگیری کند. درمانگر با ترکیب روش های درمانی و ایجاد درمان چند وجهی می تواند بروز علائم وسواسی را به حداقل رساند.لازم به ذکر است نتیجه دهی روان درمانی اختلال وسواس فکری _ عملی نیازمند همکاری درمانجو با درمانگر است.
به طور کلی ایجاد بینش عمیق در رابطه با افکار وسواسی و جلوگیری از به دست گرفتن اختیار و کنترل فرد همراه با انجام برخی تکنیک های رفتاری برای جلوگیری از اعمال وسواس گونه می تواند درمانجو را به طور کامل درمان کند.
نقش اطرافیان در درمان افراد وسواسی
اولین و مهمترین اقدام اطرافیان در برابر این افراد پرهیز و اجتناب از بحث درباره غیر منطقی بودن افکار و رفتار آن ها است. آن ها بهتر است ایجاد بینش عمیق را بر عهده روانپزشک گذارند.
دوستان و خانوده های این افراد باید بدانند که به هیچ وجه نباید در مناسبات وسواسی و دامن زدن به افکار وسواسی ها با آن ها همکاری داشته باشند. اشتتباه برخی در این است که فکر می کنند با همدردی می توانند آن ها را در درمان یاری کنند.
روش هایی برای درمان وسواس فکری
وسواس فکری، یک نوع بیماری روانشناختی است که بر خلاف میل فرد، به وجود می آید. فرد مبتلا به این بیماری، دائماً به یک موضوع به صورت بیمارگونه، مصرّانه و غیر ارادی فکر می کند. این مسائل باعث ایجاد اضطراب و استرس بارزی در او می شود. در این مقاله روش هایی برای درمان وسواس فکری (OCD) را شرح می دهیم.
۱. انتظار اتفاقات غیرمنتظره را داشتن
افکار وسواس گونه همواره و همه جا می توانند به سراغ انسان بیایند. حتی این افکار ممکن است از افکار قدیمی یا جدید باشند. اما نباید اجازه داد که این افکار باعث آزار و اذیت ما شوند. به همین منظور باید برای اتفاقات جدید و غیرمنتظره آماده بود. اتفاقات غیرمنتظره ممکن است باعث شکل گیری اضطراب و در نتیجه وسواس فکری شوند.
۲. ریسک پذیر بودن برای درمان وسواس فکری
ریسک کردن بخش جدایی ناپذیر زندگی هر انسانی است. باید همواره به یاد داشت که ریسک کردن باعث تغییراتی در زندگی خواهند شد. این تغییرات هر کدام درس های بسیاری به انسان خواهند آموخت و باعث رشد او خواهند شد. بنابراین نباید از ریسک کردن هراس داشت و اجازه داد که وسواس فکری مانع از ریسک کردن و رشد شود.
۳. پذیرش افکار وسواسی
پذیرش این افکار کمک بسیاری به درمان وسواس فکری می کند. در واقع زمانی که افکار وسواسی به سراغ فرد آمد، به هیچ وجه نباید آنها را تحلیل کند و یا با آنها سر و کله بزند. بهترین راه رهایی از آنها و دور کردن نگرانی و دلواپسی از خود پذیرش و فکر نکردن است.
۴. همه چیز سیاه و یا سفید مطلق نیست
یک اشتباه به معنی شکست کامل نیست. در صورتی که اشتباهی صورت گرفته باشد، می توان آن را جبران کرد و با یک تفکر خلاق، روش صحیح تری را در پیش گرفت. بنابراین به افکاری که باعث آزار می شوند، نباید اجازه تبدیل شدن به وسواس فکری داد.
۵. برخورد با علائم
برای برخورد با علائم و درمان وسواس فکری تنها کسی که واقعاً می تواند به بیمار کمک کند، خودش است. بنابراین نباید از اطرافیان انتظار داشت. مشاور نیز فقط تا حدودی می تواند برای درمان کمک کند.
۶. عدم مقایسه خود با دیگران
در درمان این بیماری به هیچ وجه نباید خود را با دیگران مقایسه کرد. هر کدام از بیماران روش و سرعت درمانی متفاوتی دارند. در عوض باید بر روی انجام هر چه بهتر روش های درمانی که توسط مشاور گفته می شود، تمرکز داشت.
۷. فرار نکردن از ترس ها
تنها راه غلبه بر ترس ها، روبهرو شدن با آنها است. در واقع نباید از افکار خود فرار کرد. بلکه باید با آنها روبهرو شد و آن افکار را پذیرفت.
۸. مرور روش های درمان وسواس فکری
روش هایی که مشاور توصیه می کند باید هرازگاهی مرور شوند. بنابراین نباید آنها را نادیده گرفت و هر چند وقت یکبار تمام روش ها را دوباره مرور کرد.
۹. صحبت با مشاور
در صورتی که روش های پیشنهادی مشاور بهبودی در حال بیمار ایجاد نمی کند و یا توانایی انجام آن را ندارد، باید با درمانگر خود موضوع را در میان بگذارد. بیان مشکلات و مسائل، خود می تواند در درمان بیماری بسیار کمک کننده باشد.
۱۰. کمال گرایی
کمال گرا بودن یکی از ویژگی های وسواس فکری (OCD) است. به طور مثال انجام تکالیف ارائه شده توسط مشاور، برای درمان وسواس فکری ضروری است. اما اگر فرد این مورد را نیز با کمال گرایی تبدیل به وسواس فکری کند، مشکل جدیدی به وجود خواهد آمد. باید به یاد داشت که زندگی جریان دارد و هیچ چیزی نباید باعث آزار و صلب خوشبختی ما بشود.
وسواس فکری عملی: اختلالی همراه با افکار و رفتار آزاردهنده و غیر قابل کنترل
آیا تا به حال درگیر افکار و رفتار وسواسی شدهاید یا کسی را میشناسید که اطرافیانش او را وسواسی میدانند؟ اختلال وسواسی جبری یا وسواس فکری عملی یکی از اختلالات روانشناختی در دسته روانرنجوریهاست که میتواند زندگی فرد و اطرافیان او را تحت تأثیر قرار دهد. در نسخه چهارم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، این اختلال یکی از انواع اختلالات اضطرابی محسوب میشد. اما در نسخه پنجم، این اختلال در دسته جدیدی تحت عنوان وسواس فکری عملی و اختلالات مرتبط قرار میگیرد. این اختلال با شخصیت وسواسی جبری، که در دسته اختلالات شخصیت قرار دارد، متفاوت است. اما چگونه تشخیص دهیم که درگیر این اختلال شدهایم؟
اکثر ما به صورت طبیعی درگیر افکار یا اعمالی میشویم که برایمان آزاردهنده است اما این افکار و اعمال، همیشگی نیست، برایمان غیر قابل کنترل نیست و ما را مختل نمیکند. در نتیجه نمیتوانیم بگوییم که مبتلا به اختلال وسواسی جبری هستیم. اختلال وسواسی جبری (obsessive compulsive disorder) یا OCD یک اختلال روانشناختی است که در همه سنین میتواند اتفاق بیفتد. در این اختلال فرد درگیر افکار و اعمال آزاردهندهی تکراری میشود. اما بر خلاف افراد عادی، این افکار و اعمال، مدام تکرار میشوند، غیر قابل کنترل هستند و زندگی فرد را مختل میکنند.
افکار وسواسی
افکار وسواسی در اختلال وسواسی جبری شامل افکار، تصاویر ذهنی یا تمایلات آزار دهندهای میشود که به دلیل آن، فرد احساس پریشانی میکند. مثلاً ممکن است فرد دائماً با خودش کلماتی را در حین وضو گرفتن در ذهنش تکرار کند: “نکنه وضویی که گرفتم درست نباشه، یعنی به آرنجم آب رسیده؟” در این حالت، افکار وسواس مذهبی فرد به صورت کلماتی در ذهنش تکرار میشوند. در حالت دیگر، فکر وسواسی میتواند به صورت تصاویری در ذهن فرد، تکرار شود. مثلاً فردی که مدام صحنههایی از رابطه جنسی با دیگری را در ذهنش تصور میکند و نمیتواند از فکر کردن به آن تصاویر جلوگیری کند.
در اثر افکار وسواسی فرد ممکن است دچار ترس، نفرت، احساس گناه و یا شک شود. همچنین فرد مدت زمان زیادی را صرف افکار وسواسیاش میکند.
اعمال وسواسی
فرد نمیتواند افکار وسواسیاش را کنترل کند. در نتیجه برای راحت شدن از آن، دست به اعمالی تکراری میزند. وی برای اجرایی کردن این اعمال، آداب و تشریفات خاصی دارد و عمل وسواسیاش راهی ناکارآمد است که وی برای پاسخ به افکار وسواسی، آن را به کار میبرد. مثلاً فرد مبتلا به اختلال وسواسی جبری در پاسخ به فکر وسواسی حالت اول، چندین بار وضو میگیرد تا مطمئن شود که آن را به طور صحیح انجام داده است. فرد از این طریق میخواهد ابهامی که برایش غیر قابل تحمل است را از بین ببرد و به اطمینان برسد. در این صورت است که موقتاً اضطراب فرد، کاهش مییابد و احساس آرامش میکند. اما این اعمال باعث میشوند که فرد، زمان زیادی را صرف پرداختن به آن کند. در نتیجه زندگیش دچار اختلال میشود.
نمونههای رایج وسواس فکری در اختلال وسواسی جبری
- افکار آزار دهنده در مورد آلودگی (مثل ادرار و مدفوع، کثافت، خاک و بیماری)
- افکار مربوط به از دست دادن کنترل (مثل ترس از آسیب تکانشی به خود یا دیگران و ترس از دزدی)
- افکار مربوط به آسیب دیدن (مثل ترس از اینکه برای حوادثی مثل آتش سوزی و دزدی، مقصر دانسته شود)
- افکار مربوط به کمال گرایی (مثل درگیری ذهنی دائمی در مورد کامل و دقیق انجام دادن امور)
- افکار ناخواسته جنسی ( مثلاً افکار ناخواسته مربوط به رابطه جنسی با دیگران، افکار ممنوع جنسی مثل زنای با محارم، افکار مربوط به پرخاشگری جنسی به دیگران)
- افکار ناخواسته در مورد مسائل مذهبی (مثل افکار ناخواسته توهین به خدا و مقدسات، افکار مربوط به پیروی صحیح از احکام دینی)
نمونههای رایج وسواس عملی
- شستو و تمیزی (مثل شستن دستها به صورت افراطی، حمام یا دستشویی رفتنهای طولانی مدت، تمیز کردن افراطی اشیاء و محیط)
- چک کردن (مثل چک کردن خاموشی گاز و چک کردن قفل بودن درها، و چک کردن اینکه به خودش، دیگری یا چیزی آسیبی نرسانده. مثلاً فرد مبتلا به اختلال وسواسی جبری از این نوع میترسد با ماشینش گربهای را زده باشد و چندبار محل مورد نظر را چک میکند)
- تکرار ( مثل حرکات بدنی تکراری مثلاً لمس کردن چند باره اشیا، چند بار انجام دادن کارها مثلاً هر کاری را سه بار انجام میدهد)
- اعمال ذهنی (مثل مرور رویدادها در ذهنش برای مطمئن شدن از اینکه به دیگری آسیبی نرسانده، شمارش اعداد در ذهن تا به عددی که به نظرش مبارک است برسد، به این منظور که احتمال آسیب به خودش را کم کند).
تأثیر وسواس فکری عملی بر زندگی روزمره
وسواسهای فکری و عملی میتوانند باعث شوند که فرد زمان خیلی زیادی را صرف این افکار و اعمال کند. مثلاً فردی را در نظر بگیرید که حمام کردنش، چهار ساعت طول میکشد. این میتواند بر عملکردش تأثیر زیادی بگذارد و به جای اینکه فرد وقتش را صرف انجام تکالیف تحصیلی، شغلی یا امور روزمره خود کند، به افکار و اعمال وسواسی مشغول باشد.
همچنین به مرور زمان، فرد مبتلا به اختلال وسواسی جبری ممکن است از موقعیتهایی که باعث فکر یا عمل وسواسی در او میشوند اجتناب کند. مثلاً در همین مثال، فرد به مرور از تفریح رفتن اجتناب میکند، به این دلیل که میداند افکار وسواسی مربوط به آلودگی او را درگیر میکنند. این اجتناب باعث میشود که دیرتر هم به حمام رفتن طولانی نیاز پیدا کند. حتی اگر با اکراه به تفریحهایی که احتمال آلودگی است برود، دچار اضطراب میشود و لذتی نخواهد برد.
علل احتمالی و عوامل خطر در اختلال وسواسی جبری
این اختلال میتواند دلایل ژنتیکی و ارثی داشته باشد. به همین دلیل زمانی که یکی از بستگان درجه یک مثل پدر، مادر، خواهر و برادر مبتلا به این اختلال است، احتمال ابتلای فرد به آن بیشتر میشود. همچنین محیطی که رفتارهای وسواس را به فرد نمایش میدهد، میتواند در شکلگیری اختلال وسواسی جبری، نقش داشته باشد. همچنین معمولاً تفاوتهایی در مغز افراد وسواسی جبری با افرادی که این اختلال را ندارند وجود دارد. مثلاً یک ماده شیمیایی به نام سروتونین در مغز این افراد، پایینتر از میزان آن در افراد نرمال ترشح میشود.
درمان
برای درمان وسواس فکری عملی ، روشهای مختلفی استفاده میشود. یکی از این روشها دارو درمانی است. معمولاً از داروهایی مثل فلوکستین، که ترشح سروتونین را در مغز این افراد افزایش میدهد، استفاده میشود. روشهای روانشناختی مثل درمانهای روانکاوانه و درمانهای رفتاری مثل مواجهه و جلوگیری از پاسخ نیز میتوانند مفید باشند. در سایر نوشتهها مفصلتر به بحث درمان این اختلال میپردازیم.
توصیه پایانی
اگر فکر می کنید که به این اختلال مبتلا هستید پیشنهاد می کنیم دv اولین فرصت به بهترین روانپزشک مراجعه کنید
هنوز هیچ دیدگاهی وجود ندارد.